skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec ciasto z jabłkami na kefirze? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. W przypadku takich wypieków ważne jest, aby wszystkie składniki miały tę samą temperaturę, więc wcześniej wyjmij jajka z lodówki. Weź mąkę pszenną, lepiej nie najwyższej, ale pierwszej klasy. Lub nie bielone najwyższej jakości z wysoką zawartością glutenu. Jajka są duże, najlepiej domowe, w skrajnych przypadkach co. Kefir jest najlepszy, więc ciasto będzie smaczniejsze.
Krok 2:
Ubij kefir z jajkami i olejem roślinnym, aż będzie gładki. Nie musisz używać miksera, możesz wziąć zwykłą trzepaczkę.
Krok 3:
Dodaj cukier i cukier waniliowy. Jeszcze raz ubij trzepaczką.
Krok 4:
Dodaj cynamon. Cynamon to idealna przyprawa do szarlotki, ale nie tylko cynamon pasuje tutaj. Dlatego jeśli jesteś miłośnikiem pikantnych wypieków, możesz dodać tutaj zmielone goździki, imbir, gałkę muszkatołową, kardamon. Skoncentruj się na swoim guście.
Krok 5:
Przesiej mąkę do ciasta wraz z proszkiem do pieczenia i solą. Radzę nie zaniedbywać tego procesu, ponieważ dzięki Przesiewaniu gotowe wypieki są bardzo przewiewne i lekkie, dlatego należy używać sita. Zalecam również, aby nie dodawać od razu całej mąki wskazanej zgodnie z przepisem. Dodaj go w częściach, aby osiągnąć pożądaną konsystencję. Może potrzebować mniej lub więcej niż przepis.
Krok 6:
Dobrze wymieszaj ciasto, wystarczy wymieszać widelcem. Jak widać, ciasto jest dość płynne. Powinien przypominać ciasto na naleśniki lub rzadką śmietanę. Jeśli nie wsypałeś całej mąki, w tym momencie dodaj trochę więcej mąki, jeśli to konieczne.
Krok 7:
Pokrój jabłka w kliny. Kwaśne i gęste odmiany jabłek, na przykład Antonovka, Bogatyr, najlepiej nadają się do szarlotek. Takie jabłka podczas pieczenia dobrze zachowują swój kształt i nadają ciastu lekką kwaskowatość. Pokrój jabłka w cienkie plasterki. Obieranie jabłek nie jest konieczne, ale oczywiście należy usunąć strąk nasion. Składniki wskazują wagę już pokrojonych jabłek bez strąków nasion. Do cienkiego cięcia użyj ostrego noża.
Krok 8:
Dodaj pokrojone jabłka do ciasta.
Krok 9:
Dobrze wymieszaj ciasto z jabłkami i odstaw na 10 minut, aby każdy plasterek jabłka namoczył się w cieście.
Krok 10:
Żaroodporne naczynie do pieczenia ciasta lekko posmaruj masłem. Wlać ciasto z jabłkami.
Krok 11:
Piec ciasto w piekarniku rozgrzanym do 180-190 stopni przez około 35-40 minut. Ciasto najlepiej schłodzić przed podaniem. Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g