placki truskawkowe z ciasta drożdżowego w piekarniku

Miękkie pyszne ciasta maślane z jasnymi i aromatycznymi truskawkami! Próbować. Uwielbiam jagody i owoce, ponieważ jest to morze witamin i zawsze są nie tylko miłe dla oka, ale także bardzo smaczne! Pieczenie z jagodami, a zwłaszcza truskawkami, nie jest wyjątkiem!!! Prawdopodobnie na widok takich ciast nikt nie pozostanie obojętny i będzie chciał spróbować co najmniej jednego lub dwóch ciast!
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 5 g
tłuszcze 16 % 7 g
węglowodany 72 % 31 g
202 kcal
IG: 13 / 0 / 87

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Niezbędne składniki do ciasta

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gotowanie ciasta. Aby to zrobić, wymieszaj suche drożdże, 1 stół. l. cukier i 3 stół. l. mąki

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W małych porcjach dodajemy mleko, aby nie było grudek

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Mieszaj, aż drożdże się rozpuszczą

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przykryj ręcznikiem i pozostaw ciasto w ciepłym miejscu na 20-30 minut

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W międzyczasie wbijamy jajka i dodajemy pozostały cukier

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj szczyptę soli

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Cukier waniliowy. Teraz wszystko trochę ubijamy

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Po 30 minutach, gdy nasze ciasto się pojawi, połącz je z ubitymi jajkami, wlej olej roślinny

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Stopniowo dodajemy mąkę

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ugniataj łyżką, a następnie ugniataj rękami. Ugniataj przez 10-15 minut. Na tym etapie często korzystam z usług Maszyny do chleba - doskonale radzi sobie z tym procesem

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Zagniecione ciasto jest gładkie, elastyczne i nie przykleja się do dłoni

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Przykryj ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu na 1 godzinę

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Teraz możesz zrobić nadzienie. Oto wszystkie potrzebne składniki

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Dodaj skrobię do cukru

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Dobrze wymieszaj

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Moje truskawki, usuń ogony i pokrój na 4 części

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Po określonym czasie ciasto dobrze wyrosło

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Jeszcze raz trochę go ugniatamy

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Podziel ciasto na małe bułeczki. Mam 21 sztuk.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Ugniatamy każdą bułkę w ciasto

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Włóż trochę truskawek

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Posyp mieszanką skrobi i cukru

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Ściśnij krawędzie i zdobądź ciasto

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Połóż na blasze do pieczenia nasmarowanej olejem roślinnym

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Włącz piekarnik na najniższym ogniu, włóż placki i pozostaw lekko otwarte, pozwól plackom rosnąć przez 15 minut, a następnie dodaj ogień do 180 stopni i piecz placki na złoty kolor

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    Podczas pieczenia placków przygotuj syrop do smarowania placków, aby były błyszczące i piękne. Aby to zrobić, wymieszaj ciepłą wodę (lub mleko) i cukier

  28. Krok 28:

    Krok 28.

    Mam placki gotowe już za 30 minut

  29. Krok 29:

    Krok 29.

    Smarujemy ciasta syropem - i natychmiast się zmieniają

  30. Krok 30:

    Krok 30.

    Miłej herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy