brokuły pieczone w piekarniku z serem

świetne danie na czas postu, a także dla osób na diecie. Zamiast brokułów ten przepis może upiec kalafior lub brukselkę, a także zrobić różne brokuły i kalafior.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 4 g
tłuszcze 31 % 4 g
węglowodany 38 % 5 g
49 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Do brokułów pieczonych w piekarniku z serem potrzebujemy: brokuły, ser, śmietana, czarny pieprz, sól.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Brokuły umyć, osuszyć. Użyłam świeżej kapusty. W takim przypadku należy go spłukać wodą i odciąć od środkowej nogi. Jeśli używasz mrożonej kapusty, musisz ją najpierw rozmrozić.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podziel na mniejsze kwiatostany.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym. Włóż do niego różyczki brokułów.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na wierzch posmaruj kapustę kwaśną śmietaną.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zetrzyj ser na grubej tarce. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na 10 minut. Wyjmij formę z piekarnika i posyp jarmuż startym serem. Wróć do piekarnika na kolejne 5 minut. Pozostaw kapustę w schłodzonym piekarniku na kolejne 10 minut.

kultura kapusty brokuły to podgatunek kalafiora, który jest również rośliną jednoroczną. Brokuły są spożywane w ten sam sposób, ale są znacznie bardziej pożywne i smaczne niż zwykły kalafior. Jest to roślina jednoroczna, która w swoim składzie ma ogromną liczbę przydatnych składników. Może być zarówno Zielony, jak i fioletowy. Wyróżnia się niezwykłym kształtem, strukturą i ilością składników odżywczych.

wiele gospodyń domowych używa go do przygotowywania różnych potraw, ponieważ aby mieć szczupłą sylwetkę i dobre zdrowie, należy go spożywać tak często, jak to możliwe. Kapusta ma pierwiastki śladowe, minerały, witaminy A, B9, K, C, potas, wapń, magnez, fosfor, żelazo.

posiłki zawierające brokuły wzmacniają układ nerwowy, normalizują poziom cukru we krwi, zmniejszają ryzyko zawałów serca i udarów.

bardzo ważne jest prawidłowe ugotowanie brokułów. Nie należy go długo piec w piekarniku ani gotować, w przeciwnym razie szybko straci wszystkie swoje korzystne właściwości. Wystarczy 15-20 minut na ogniu, a następnie pozostawić w piekarniku, aby osiągnął pożądany stan, ale nie był pod wpływem wysokich temperatur. Gotowa do spożycia kapusta powinna być umiarkowanie elastyczna, chrupiąca, nie zmiękczona.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Brokuły - 33   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy