makaron z mięsem mielonym w piekarniku

proste produkty, bardzo smaczne, jasne, świąteczne! Makaron z mięsem mielonym w piekarniku wygląda tak imponująco, że wygląda całkiem harmonijnie na świątecznym stole. Ale lepiej przygotować je na rodzinny obiad lub lunch i podawać z sałatką i świeżymi ziołami.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 9 g
tłuszcze 41 % 19 g
węglowodany 39 % 18 g
288 kcal
IG: 12 / 88 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec makaron z mięsem mielonym w piekarniku? Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Na początek przygotuj nadzienie. Możesz użyć dowolnego mięsa mielonego - wieprzowego, wołowego lub mieszanego, jak mój. Pożądane jest tylko, aby mięso mielone nie było bardzo grubą kategorią, A lub B.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Cebulę obrać i drobno posiekać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj pomidora, osusz i pokrój w plasterki. Pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zetrzyj ser na grubej tarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W misce połącz cebulę i mięso mielone.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Sól, pieprz wszystko i mieszaj, aż będzie gładkie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Teraz przygotuj sos.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połącz keczup z majonezem i mieszaj, aż będzie gładki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Teraz zajmij się przygotowaniem gniazd makaronu. Istnieją różne rodzaje takich makaronów. Mam gniazda spaghetti, są gniazda cienkiego, płaskiego makaronu o różnych szerokościach. Wybierz te, które lubisz najbardziej. Oprócz tych ziół możesz użyć innych do smaku: kolendry, bazylii itp.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na patelni lub dużej patelni z grubym dnem zagotuj wodę i sól. Woda nie powinna się zbytnio gotować, w przeciwnym razie gniazda mogą szybko stracić swój kształt. Lepiej doprowadzić wodę do wrzenia i zmniejszyć ogień. Zanurz gniazda makaronu w wodzie i gotuj na małym ogniu przez około 2-3 minuty. Woda powinna dotrzeć do gniazd powyżej środka lub prawie całkowicie je pokryć.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ostrożnie przenieś gniazda łyżką cedzakową do naczynia do pieczenia wysmarowanego olejem roślinnym. Tylko 5 gniazd pasowało do mojej formy, więc drugą partię upiekłam w innej formie. Oszczędzaj wodę z makaronu.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Posmaruj gniazda sosem pomidorowo-majonezowym. Dzięki temu makaron będzie bardziej soczysty i smaczny.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Włóż mięso mielone do zagłębień. Miałem wystarczająco dużo mięsa mielonego na 8 gniazd.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Ułóż krążki pomidorów na wierzchu mięsa mielonego i posyp tartym serem.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Wlej pozostały bulion z gotowania makaronu do formy. Dokładna ilość bulionu zależy od wielkości formy i liczby gniazd, które się w niej mieszczą. Ważne jest, aby woda nie docierała do samych krawędzi formy, ponieważ podczas gotowania bulion przelewa się przez krawędzie formy i zakopuje piekarnik. Ogólnie radzę umieścić pod formą podwójny kawałek folii lub pergaminu.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Podczas pieczenia gniazd umyj warzywa i drobno posiekaj.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Umieść formę w piekarniku nagrzanym do 180°C na 30-35 minut. Dokładny czas pieczenia zależy od cech piekarnika, grubości nadzienia mięsnego. Cały bulion zostanie prawie całkowicie wchłonięty przez makaron, gniazda puchną i powiększą się. Wyjmij gotowe gniazda z piekarnika, posyp posiekanymi ziołami i podawaj na gorąco. Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).

jak zastąpić różne rodzaje serów w potrawach przeczytaj w tym artykule.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ketchup - 93   kcal/100g
  • Gniazdo makaronu - 346   kcal/100g

Podobne przepisy