placki z ryżem i jajkiem w piekarniku

miękkie, puszyste ciasto i obfite nadzienie ryżowe! Kto odmówi pysznych gorących ciast prosto z piekarnika. Przygotowywane są z najprostszych produktów, nawet początkująca gospodyni poradzi sobie z ciastem. Wspaniały przepis! Twoja babcia go pokocha!
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 8 g
tłuszcze 13 % 7 g
węglowodany 73 % 40 g
258 kcal
IG: 0 / 26 / 74

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj potrawy do przygotowania ciasta. Z tej ilości otrzymasz 12 małych placków.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw musisz aktywować drożdże. Weź miskę, wlej do niej ciepłą wodę o temperaturze około 38 stopni. Cieplejsza woda zabije drożdże, które są żywym organizmem. W zimnej wodzie po prostu się nie obudzą. Włóż kilka łyżek mąki do wody, wymieszaj. Wlać drożdże, wymieszać trzepaczką.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przykryj miskę i odstaw na 15 do 20 minut. Na powierzchni wody powinna pojawić się Piankowa Czapka - oznacza to, że drożdże są aktywne, obudziły się i są gotowe do pracy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiej mąkę do innej miski. Przesiewanie nasyca mąkę powietrzem, dzięki czemu wypieki będą bardziej miękkie i puszyste. nie pomijaj tego kroku, szczególnie podczas przygotowywania ciasta drożdżowego.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj sól i cukier do mąki, wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W osobnej filiżance lekko ubij jajko widelcem, wlej do mąki. Wlej tam olej roślinny.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na koniec dodaj ciasto drożdżowe. Zagnieść ciasto. Najpierw po prostu wymieszaj łyżką. Gdy mieszanie jest trudne, podłącz ramię. Wygodnie jest zrobić to bezpośrednio w misce. Nie dodawaj więcej mąki-ciasto będzie lepkie, ale powinno. W gotowym produkcie pozostanie miękki. lepiej załóż rękawiczkę. Lub zagnieść ciasto mikserem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gdy ciasto będzie gładkie i jednolite, zbierz je w kulkę i włóż do czystej miski. Przykryj miskę i umieść ciasto w ciepłym miejscu, aby rosło przez półtorej do dwóch godzin.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gdy ciasto rośnie, przygotuj nadzienie. Jajka ugotować wcześniej. Lepiej jest używać ryżu okrągłodennego, nie przetwarzanego parą.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dobrze spłucz ryż w kilku wodach. Napełnij go zimną wodą w stosunku 1: 1,5 (półtorej porcji wody na jedną część ryżu) i gotuj na dużym ogniu. Gdy tylko woda się zagotuje, zmniejsz ogień do minimum. Gotuj ryż przez 15 minut pod zamkniętą pokrywką. Następnie wyłącz ogień. bez otwierania pokrywki garnka pozostaw ryż na kolejne 15 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Włóż masło do gotowego ciepłego ryżu. Wymieszać.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Oczyść i posiekaj jajka.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Dodaj jajka do ryżu. Sól do smaku. Wymieszać. Nadzienie jest gotowe.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Ciasto powinno podwoić się.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Zmiażdż go - złóż z powrotem w kulę.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Rozłóż ciasto na posypanej mąką powierzchni roboczej. Wymieszaj go trochę.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Podziel ciasto na 12 równych części.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Zaokrąglij każdą część. Aby to zrobić, Zbierz krawędzie do środka za pomocą węzła, Odwróć szew w dół i zwiń obrabiany przedmiot, tworząc kulkę.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Rozwałkuj każdą kulkę w kółko o grubości około 5 mm. na środku umieść łyżkę nadzienia.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Ściśnij krawędzie pasztecika. W razie potrzeby zawiń szew.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Uformuj w ten sposób wszystkie paszteciki. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Położyłam placki zbyt blisko siebie. Lepiej jest podzielić ich liczbę na dwie blachy do pieczenia i pozostawić między nimi dużą odległość - ciasta znacznie wzrosną.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Przykryj blachę do pieczenia ręcznikiem i pozostaw pasztecik na 15-20 minut.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C, tryb góra-dół. Piecz placki przez około 25 minut na złoty kolor. Schłodzić ciepłe placki na ruszcie.

jestem podekscytowany tym testem. Z minimalnej ilości produktów, praktycznie bez muffinek, okazuje się bardzo bujny i miękki!

zwiększyłbym ilość nadzienia, wydawało mi się, że w paszteciku jest więcej ciasta niż nadzienia.

płyn, w którym drożdże są hodowane, powinien być przyjemny w dotyku, nie wyższy niż 40 stopni. Dlaczego to ma znaczenie? W ciepłym środowisku drożdże są dobrze aktywowane, umierają w gorącym środowisku, aw zimnym po prostu nie działają. Aby uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek, przetestuj drożdże przed zmieszaniem z resztą składników. Wlej trochę ciepłego mleka do miski, wymieszaj w niej drożdże. Przykryj miskę ręcznikiem kuchennym i umieść w ciepłym miejscu bez przeciągów na 10-15 minut. W tym czasie na powierzchni ciasta powinna pojawić się Piankowa Czapka drożdżowa. Jeśli tak się nie stanie, proces fermentacji się nie rozpoczął (drożdże są przeterminowane lub zepsute). W takim przypadku warto wziąć inne drożdże, w przeciwnym razie pieczenie nie zadziała.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

ważne! Używając suchych drożdży należy pamiętać, że występują one w dwóch formach: aktywnej i natychmiastowej(przed użyciem przeczytaj uważnie instrukcję!).
aktywne suche drożdże przypominają zewnętrznie koraliki lub małe kulki. Przed zastosowaniem należy je wybudzić z"trybu uśpienia". W tym celu aktywne drożdże rozcieńcza się w ciepłej słodkiej wodzie, mleku lub serwatce. Powstałe bąbelki, piana lub" czapka " wskazują, że drożdże są gotowe do dalszego użycia. Aktywne suche drożdże należy doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia w cieczy, w przeciwnym razie z powodu pozostałych ziaren ciasto może nie wzrosnąć, a wypieki zostaną zepsute (ziarna drożdży, które nie rozpuściły się w cieczy i dostały się do ciasta, nie rozproszą się same, co oznacza, że nie będą działać).
natychmiastowe suche drożdże są łatwiejsze w użyciu. Nie muszą być aktywowane przed użyciem. Takie drożdże wraz z innymi składnikami są po prostu dodawane do ciasta. W rezultacie Czas pieczenia jest skrócony.
należy również pamiętać, że oba rodzaje suchych drożdży mogą różnić się aktywnością u różnych producentów.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy