skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić filet z uda z indyka pieczony w piekarniku? Przygotuj niezbędne składniki. Będziesz potrzebował fileta z uda z indyka bez kości. W razie potrzeby rozmrozić mięso, przenosząc je wcześniej z zamrażarki na dolną półkę lodówki. Gdy się rozmrozi, opłucz go, osusz ręcznikami papierowymi, jeśli są, odetnij skórę.
Krok 2:
W misce wymieszaj śmietanę o dowolnej zawartości tłuszczu (czubata łyżka stołowa) i gotową musztardę. Sól, pieprz do smaku. Obierz ząbki czosnku i pokrój w cienkie plasterki. Śmietanę można zastąpić śmietaną, jogurtem naturalnym bez dodatków.
Krok 3:
Weź dowolny żaroodporny kształt z wysokimi bokami. Mam ceramikę, ale wystarczy szkło, metal. Lekko posmaruj go rafinowanym olejem roślinnym. Jeśli masz silikonową formę, nie musisz jej dodatkowo smarować tłuszczem, mięso się nie przypali. Przenieś filety z indyka. Pokryj go ze wszystkich stron mieszanką śmietany i musztardy.
Krok 4:
Rozłóż posiekany czosnek równomiernie na mięsie. Przykryj formę pokrywką z folii spożywczej. Wstaw do lodówki do marynowania przez co najmniej godzinę (a jeszcze lepiej przez całą noc). Im dłużej mięso jest marynowane, tym będzie bardziej miękkie i smaczniejsze.
Krok 5:
Z wyprzedzeniem (10-15 minut przed rozpoczęciem gotowania) Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Piecz marynowany filet z uda z indyka przez 1 godzinę lub dłużej. Im dłużej mięso będzie w piekarniku pod pokrywką, tym bardziej będzie soczyste i delikatne. Ponieważ piekarniki pieczą się inaczej dla każdego, czas i temperatura mogą się różnić. Skoncentruj się na cechach swojej techniki. Jak sprawdzić gotowość? Jeśli łatwo przebije się nożem i wypłynie przezroczysty sok, jest gotowy.
Krok 6:
Zdejmij folię i gotuj indyka przez kolejne 10 minut, aby jego wierzch się zrumienił. Podawaj gotowe mięso na gorąco. Gotowane ziemniaki, ryż, warzywa nadają się do dekoracji. Schłodzone mięso doskonale nadaje się do krojenia. Dobrze komponuje się z czerwonym winem.
jeśli chcesz, umieść uda na rozgrzanej patelni przed pieczeniem i szybko usmaż je w oleju roślinnym (o wysokiej temperaturze dymienia) na dużym ogniu ze wszystkich stron. Powstała rumiana skorupa uszczelnia sok wewnątrz mięsa. Podczas pieczenia nie wypłynie, a Indyk okaże się jeszcze bardziej soczysty.
mięso w marynacie można przenieść do hermetycznie zamykanego plastikowego pojemnika lub torby i zamrozić. Możesz przechowywać przez około 1 miesiąc. Kiedy zdecydujesz się gotować, przenieś na dolną półkę lodówki, rozmroź i upiecz.
piecz indyka na przyszłość i zamrażaj w pojemniku lub torbie. Możesz przechowywać przez 3-4 miesiące w temperaturze -18 stopni. Przed użyciem rozmrozić w kuchence mikrofalowej lub na patelni pod przykryciem.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
indyka można zastąpić kurczakiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
weź pod uwagę, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Musztarda gotowa - 418 kcal/100g
- Udo indyka - 144 kcal/100g