skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić soczyste bryłki kurczaka w piekarniku? Najpierw przygotuj niezbędne składniki. Weź duże jajka, aby ciasto wystarczyło na wszystkie kawałki kurczaka.
Krok 2:
Filet z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikami papierowymi i pokroić w poprzek włókien na plastry o grubości około 1 cm.
Krok 3:
W misce połącz plastry kurczaka, oliwę z oliwek, mieloną paprykę, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj, aby każdy kawałek kurczaka był pokryty olejem i przyprawami.
Krok 4:
Pozostaw kurczaka do marynowania w lodówce na 2-3 godziny, a najlepiej na noc. Jeśli nie ma czasu, wystarczy 30 minut w temperaturze pokojowej. Jeśli marynujesz filet przez kilka godzin, należy go dokręcić folią spożywczą i okresowo mieszać, ponieważ olej roślinny spływa z kurczaka i zbiera się na dnie miski.
Krok 5:
Bułka tarta wymieszaj z kurkumą. Następnie skorupa bryłek okaże się pięknym złotym kolorem. Mam bułkę tartą gotową, kupioną w sklepie. Możesz zrobić bułkę tartą z bochenka. Bochenek należy pokroić w kostkę i wysuszyć w piekarniku. Następnie zmiel w blenderze na drobne okruchy.
Krok 6:
Wymieszaj mąkę ze szczyptą soli i pieprzu.
Krok 7:
Jajka lekko ubij widelcem, dodaj mleko i ponownie ubij, aż się połączą.
Krok 8:
Marynowane kawałki fileta z kurczaka najpierw zwiń w mąkę i strząśnij nadmiar.
Krok 9:
Następnie zanurz w ubitych jajach.
Krok 10:
I ostrożnie panieruj w bułce tartej.
Krok 11:
Ułóż bryłki na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia. Pod każdym kawałkiem wlej trochę oliwy z oliwek.* Piecz nuggetsy z kurczaka przez około 30 minut w temperaturze 180°C w trybie "góra + dół + konwekcja". Jeśli masz tylko niższe ciepło, to 15 minut po rozpoczęciu Odwróć bryłki na drugą stronę.
Krok 12:
Gotowe bryłki przełóż na półmisek i podawaj na gorąco z keczupem lub innym sosem. Smacznego!
* pierwszą partię upiekłam bez oleju, a bryłki lekko przykleiły się do papieru i były trochę suche. A druga partia została upieczona z oliwą z oliwek i okazały się smaczniejsze.
kurczaka można zastąpić filetem z indyka.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g