ziemniaki pieczone w plasterkach w piekarniku

proste, szybkie, niedrogie, pyszne! Będziesz często gotować! Niedrogie, niedrogie, aromatyczne danie, które można wykorzystać samodzielnie lub jako dodatek do mięsa lub ryb. Proces gotowania jest prosty i szybki, poradzi sobie nawet początkujący kucharz. Zestaw produktów jest minimalny. Pyszne i satysfakcjonujące!
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 2 g
tłuszcze 17 % 4 g
węglowodany 74 % 17 g
110 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Weź produkty według listy. Wybierz 5-6 bulw ziemniaków średniej wielkości. Weź rafinowany olej roślinny (słonecznikowy lub oliwkowy)o wysokiej temperaturze dymienia i przyprawach.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ziemniaki dokładnie spłucz szczotką, wyczyść i osusz ręcznikami papierowymi z nadmiaru wilgoci.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój bulwy na małe kliny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włożyć do formy, sól, pieprz, posypać Curry, ziołami prowansalskimi, skropić rafinowanym olejem roślinnym i dobrze wymieszać. Możesz użyć gotowych przypraw przeznaczonych do ziemniaków. W takim przypadku przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Jeśli sól jest już w nim obecna, weź to pod uwagę, gdy posolisz danie, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozgrzej piekarnik do 180-200 stopni. Piecz ziemniaki przez około 1 godzinę. Kliny ziemniaczane będą nadal opiekane, jeśli pod koniec gotowania (10-15 minut przed końcem pieczenia) włącz grill lub konwencję. Pamiętaj też, że każdy piekarnik jest inny, ponieważ czas i temperatura mogą się różnić. Skoncentruj się na cechach swojej techniki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ziemniaki pieczone w piekarniku w plasterkach okazały się niezwykle apetyczne i aromatyczne. Podawaj na gorąco z mięsem lub rybą. Przed podaniem ziemniaki można posypać posiekanym koperkiem. Możesz polać olejem czosnkowym. Aby to zrobić, w małym pojemniku wymieszaj olej roślinny i czosnek przepuszczony przez prasę (2-3 ząbki).

warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

do tego przepisu wystarczy każda forma odporna na ciepło. Jeśli używasz formy silikonowej, nie musisz smarować jej masłem lub margaryną. Ale lepiej jest lekko nasmarować metalowe, ceramiczne lub szklane naczynia olejem roślinnym, aby wypieki się nie przypaliły.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Curry - 352   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Włoska mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy