skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Do tego dania można wziąć mięso mielone (drób, wołowina, wieprzowina lub mieszanka), w zależności od preferencji smakowych i chęci uzyskania kaloryczności potrawy.
Krok 2:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie do połowy ugotowanej.
Krok 3:
Obierz cebulę i marchewkę. Drobno posiekaj cebulę, zetrzyj marchewki na średniej tarce lub posiekaj kombajnem, nie pogorszy to smaku, ale skróci czas gotowania. Na patelni rozgrzej olej roślinny. Umieść cebulę i marchewkę na patelni. Smaż je, aż cebula stanie się przezroczysta i marchewka będzie miękka.
Krok 4:
Dodaj mięso mielone do warzyw. Mięso mielone można wziąć gotowe ze sklepu lub samemu je nakręcić. Przygotowując domowe mięso mielone do tego dania, nie dodawaj do niego chleba ani innych dodatków, mięso mielone jest potrzebne wyłącznie z mięsa, ponieważ zostanie uzupełnione składnikami mąki. Dodaj przyprawy: sól i zmielony czarny pieprz do smaku.
Krok 5:
Smażyć wszystko, od czasu do czasu mieszając, na średnim ogniu, aż mięso mielone będzie gotowe.
Krok 6:
Przygotowanie nadzienia do zapiekanki. Jajka wbijamy do miski, ubijamy widelcem ze szczyptą soli, wlewamy mleko, dobrze mieszamy, aby mieszanina była jednorodna.
Krok 7:
Zetrzyj ser na średniej tarce. Zróbmy kruszonkę do posypania. Zmiel ręce posiekane masło na kawałki ze szczyptą soli i mąki na małe okruchy.
Krok 8:
Nasmaruj naczynie do pieczenia masłem. Rozłóż część makaronu w formie, aby równomiernie zakryły spód formy.
Krok 9:
Na wierzch kładziemy mięso mielone smażone z warzywami.
Krok 10:
Przykryj mięso mielone resztkami makaronu na wierzchu. Powinny całkowicie pokryć nadzienie.
Krok 11:
Zetrzyj twardy ser na drobnej tarce i przykryj nim zapiekankę. Napełnij wszystko mieszanką mleczno-jajeczną. I posyp kruszonką na wierzchu. Piekarnik rozgrzewa się do 180 stopni. Pieczemy w nim makaron z mięsem mielonym i serem przez około 20 minut, ten czas jest wystarczający, ponieważ wszystkie składniki zostały poddane obróbce cieplnej. Gdy skórka na wierzchu się zarumieni. Wyjmujemy zapiekankę i podajemy do stołu. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342 kcal/100g
- Makaron z mąki 1 klasy - 333 kcal/100g
- Makaron z mąki w / C - 338 kcal/100g
- Makaron gotowany - 135 kcal/100g
- Makaron - 338 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser "stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g