makaron z serem i mielonym mięsem w piekarniku

niedrogie, smaczne i satysfakcjonujące danie obiadowe dla dużej rodziny! Wiele osób uwielbia makaron granatowy. Ale to danie można łatwo przekształcić w świąteczne i smaczniejsze danie, dodając kilka składników i spędzając trochę więcej czasu, a tym samym zachwycając domowników. Ponadto taką zapiekankę można podawać na świątecznym stole na gorąco, jeśli ugotujesz ją w małych osobistych foremkach. Uzupełniając to danie kawałkami świeżych warzyw lub sałatką warzywną, łatwo jest uzyskać pełny obiad lub lunch dla całej rodziny.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 10 g
tłuszcze 38 % 18 g
węglowodany 42 % 20 g
275 kcal
IG: 10 / 85 / 5

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Do tego dania można wziąć mięso mielone (drób, wołowina, wieprzowina lub mieszanka), w zależności od preferencji smakowych i chęci uzyskania kaloryczności potrawy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Makaron gotujemy w osolonej wodzie do połowy ugotowanej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę i marchewkę. Drobno posiekaj cebulę, zetrzyj marchewki na średniej tarce lub posiekaj kombajnem, nie pogorszy to smaku, ale skróci czas gotowania. Na patelni rozgrzej olej roślinny. Umieść cebulę i marchewkę na patelni. Smaż je, aż cebula stanie się przezroczysta i marchewka będzie miękka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj mięso mielone do warzyw. Mięso mielone można wziąć gotowe ze sklepu lub samemu je nakręcić. Przygotowując domowe mięso mielone do tego dania, nie dodawaj do niego chleba ani innych dodatków, mięso mielone jest potrzebne wyłącznie z mięsa, ponieważ zostanie uzupełnione składnikami mąki. Dodaj przyprawy: sól i zmielony czarny pieprz do smaku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Smażyć wszystko, od czasu do czasu mieszając, na średnim ogniu, aż mięso mielone będzie gotowe.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przygotowanie nadzienia do zapiekanki. Jajka wbijamy do miski, ubijamy widelcem ze szczyptą soli, wlewamy mleko, dobrze mieszamy, aby mieszanina była jednorodna.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zetrzyj ser na średniej tarce. Zróbmy kruszonkę do posypania. Zmiel ręce posiekane masło na kawałki ze szczyptą soli i mąki na małe okruchy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Nasmaruj naczynie do pieczenia masłem. Rozłóż część makaronu w formie, aby równomiernie zakryły spód formy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na wierzch kładziemy mięso mielone smażone z warzywami.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przykryj mięso mielone resztkami makaronu na wierzchu. Powinny całkowicie pokryć nadzienie.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zetrzyj twardy ser na drobnej tarce i przykryj nim zapiekankę. Napełnij wszystko mieszanką mleczno-jajeczną. I posyp kruszonką na wierzchu. Piekarnik rozgrzewa się do 180 stopni. Pieczemy w nim makaron z mięsem mielonym i serem przez około 20 minut, ten czas jest wystarczający, ponieważ wszystkie składniki zostały poddane obróbce cieplnej. Gdy skórka na wierzchu się zarumieni. Wyjmujemy zapiekankę i podajemy do stołu. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342   kcal/100g
  • Makaron z mąki 1 klasy - 333   kcal/100g
  • Makaron z mąki w / C - 338   kcal/100g
  • Makaron gotowany - 135   kcal/100g
  • Makaron - 338   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser "stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy