babeczka twarogowa z rodzynkami i kwaśną śmietaną w piekarniku

Prosty przepis na udane pieczenie herbaty na świątecznym stole! Wspaniały przepis na przygotowanie delikatnego ciasta w domowym piekarniku z twarogiem i słodkimi rodzynkami, który z pewnością spodoba się wielu i mile zaskoczy wspaniałym smakiem!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 8 g
tłuszcze 26 % 16 g
węglowodany 61 % 37 g
312 kcal
IG: 0 / 16 / 84

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić babeczkę twarogową z rodzynkami? Aby przygotować pyszne ciasto, przygotowujemy niezbędne produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Stopić w odpowiedniej misce sto pięćdziesiąt gramów margaryny lub masła, a następnie wlać do niej sto pięćdziesiąt gramów cukru.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij cukier z margaryną mikserem w misce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozbij na przemian do miski i dodaj trzy jaja kurze.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w misce mikserem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż twarożek ze śmietaną do miski z mieszanką jajeczną.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj jedną czwartą łyżeczki soli do miski.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej jedną łyżeczkę cukru waniliowego do miski.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wymieszaj mikserem wszystkie składniki w misce.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przesiej sto czterdzieści gramów mąki pszennej do miski z płynną bazą.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wlej jedną trzecią łyżeczki sody i dziesięć gramów proszku do pieczenia do wspólnej miski.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wymieszaj mikserem wszystkie składniki w misce.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Przesiać sto czterdzieści gramów mąki do wspólnej miski.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wlej wstępnie umyte i wysuszone rodzynki do miski.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w misce szpatułką, aż będą gładkie.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Przygotuj ciasto o konsystencji niezbędnej do pieczenia ciasta.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Nasmaruj formę wymaganą ilością oleju roślinnego i włóż do niej ciasto, które następnie równomiernie rozprowadzamy i odstawiamy formę na piętnaście do dwudziestu minut.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Wkładamy formę do piekarnika nagrzanego do stu siedemdziesięciu pięciu stopni i pieczemy babeczkę przez pięćdziesiąt minut, następnie obniżając stopień piekarnika do stu, pieczemy kolejne dziesięć minut, po czym wyjmujemy babeczkę z piekarnika, wyjmujemy formę i pozwalamy jej lekko ostygnąć.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Posyp babeczkę na wierzchu i udekoruj cukrem pudrem.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Gotowanie razem, gotowanie po prostu, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Ciesz się apetytem i serdeczną herbatą dla wszystkich!

ciasto twarogowe w piekarniku z rodzynkami. Cóż, bardzo prosty przepis na wspaniałe wypieki na herbatę, nawet na świąteczny stół, nawet na obiad lub lunch! Jest bardziej puszysty, smaczniejszy i znacznie tańszy niż ciasto - babeczka twarogowa z rodzynkami! Gdy budżet nie pozwala na zrobienie pełnego ciasta, a na świąteczny stół trzeba podać piękny deser, pomoże Oryginalne i delikatne wypieki – ciasto twarogowe z soczystymi i słodkimi rodzynkami. Mój sprawdzony przepis powie Ci, jak zrobić udaną babeczkę w domowym piekarniku z twarogiem. To wspaniałe ciasto twarogowe przypadnie do gustu wszystkim, nawet bardzo wymagającym Gościom! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy