zapiekanka z cukinii i pomidorów z serem w piekarniku

soczysta zapiekanka warzywna pod apetyczną skórką serową. Teraz w sklepach jest duży asortyment warzyw prawie przez cały rok, a taką zapiekankę można przygotować nawet zimą. Ale w sezonie letnim, kiedy warzywa są naprawdę świeże i soczyste, danie będzie zdrowsze i smaczniejsze.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 6 g
tłuszcze 24 % 5 g
węglowodany 48 % 10 g
108 kcal
IG: 40 / 0 / 60

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 55 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne składniki do przygotowania zapiekanki z cukinii i pomidorów z serem w piekarniku. Ser można wziąć twardy lub stopiony. Lepiej jest wziąć pomidora, który nie jest dojrzały, aby nie był zbyt miękki i wodnisty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj cukinię, osusz. Jeśli cukinia ma szorstką skórkę, obierz ją. U młodych owoców skóra jest delikatna, nie można jej odciąć. Zetrzyj cukinię na grubej tarce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wyciśnij masę cukinii z nadmiaru soku, aby nie była zbyt rzadka. Dodaj jajka do cukinii, dobrze wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zmiel ser na średniej tarce. Możesz użyć dowolnej tarki (dużej lub małej). W tym przypadku nie ma to większego znaczenia, ponieważ ser stopi się po upieczeniu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj połowę startego sera do masy cukinii, sól, wymieszaj. Dodając sól, należy wziąć pod uwagę stopień zasolenia sera, aby gotowe danie nie okazało się przesolone.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przesiej mąkę do powstałej masy, dobrze wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Powinna uzyskać lepką, gęstą masę. W razie potrzeby dostosuj ilość mąki, uzyskując odpowiednią konsystencję ciasta z cukinii.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym lub masłem, włóż masę cukinii, spłaszcz.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Umyj pomidora, osusz. Pokrój pomidora w okrągłe plastry. Aby to ułatwić, użyj ostrego noża.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ułóż plastry pomidora na warstwie cukinii.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Posyp zapiekankę równomiernie pozostałym serem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Włóż formę do piekarnika nagrzanego do 180C na 30 minut. Gotuj zapiekankę, aż utworzy się rumiana skórka sera. Czas gotowania może się nieznacznie różnić, ponieważ zależy od specyfiki działania każdego piekarnika.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Gotową zapiekankę lekko ostudź, pokrój na kawałki i podawaj. Smacznego!

Zapiekanka okazała się bardzo delikatna, z wyraźnym kremowym smakiem sera i pieczoną skórką serową.
zapiekanka jest lekka, ale jednocześnie pożywna dzięki dodatkowi sera i mąki. Można go podawać na śniadanie lub kolację.

lepiej i łatwiej jest pokroić zapiekankę, gdy trochę ostygnie i zagęści.

---------------

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie zakończyło się sukcesem, skorzystaj z przydatnych informacji w artykule o piekarnikach tutaj .

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal / 100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal / 100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" o zawartości tłuszczu 45% - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal / 100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g

Podobne przepisy