skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne składniki do przygotowania zapiekanki z cukinii i pomidorów z serem w piekarniku. Ser można wziąć twardy lub stopiony. Lepiej jest wziąć pomidora, który nie jest dojrzały, aby nie był zbyt miękki i wodnisty.
Krok 2:
Umyj cukinię, osusz. Jeśli cukinia ma szorstką skórkę, obierz ją. U młodych owoców skóra jest delikatna, nie można jej odciąć. Zetrzyj cukinię na grubej tarce.
Krok 3:
Wyciśnij masę cukinii z nadmiaru soku, aby nie była zbyt rzadka. Dodaj jajka do cukinii, dobrze wymieszaj.
Krok 4:
Zmiel ser na średniej tarce. Możesz użyć dowolnej tarki (dużej lub małej). W tym przypadku nie ma to większego znaczenia, ponieważ ser stopi się po upieczeniu.
Krok 5:
Dodaj połowę startego sera do masy cukinii, sól, wymieszaj. Dodając sól, należy wziąć pod uwagę stopień zasolenia sera, aby gotowe danie nie okazało się przesolone.
Krok 6:
Przesiej mąkę do powstałej masy, dobrze wymieszaj.
Krok 7:
Powinna uzyskać lepką, gęstą masę. W razie potrzeby dostosuj ilość mąki, uzyskując odpowiednią konsystencję ciasta z cukinii.
Krok 8:
Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym lub masłem, włóż masę cukinii, spłaszcz.
Krok 9:
Umyj pomidora, osusz. Pokrój pomidora w okrągłe plastry. Aby to ułatwić, użyj ostrego noża.
Krok 10:
Ułóż plastry pomidora na warstwie cukinii.
Krok 11:
Posyp zapiekankę równomiernie pozostałym serem.
Krok 12:
Włóż formę do piekarnika nagrzanego do 180C na 30 minut. Gotuj zapiekankę, aż utworzy się rumiana skórka sera. Czas gotowania może się nieznacznie różnić, ponieważ zależy od specyfiki działania każdego piekarnika.
Krok 13:
Gotową zapiekankę lekko ostudź, pokrój na kawałki i podawaj. Smacznego!
Zapiekanka okazała się bardzo delikatna, z wyraźnym kremowym smakiem sera i pieczoną skórką serową.
zapiekanka jest lekka, ale jednocześnie pożywna dzięki dodatkowi sera i mąki. Można go podawać na śniadanie lub kolację.
lepiej i łatwiej jest pokroić zapiekankę, gdy trochę ostygnie i zagęści.
---------------
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie zakończyło się sukcesem, skorzystaj z przydatnych informacji w artykule o piekarnikach tutaj .
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal / 100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal / 100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" o zawartości tłuszczu 45% - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal / 100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g