skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić filet pangasius pieczony w piekarniku? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Przede wszystkim wybierz wysokiej jakości ryby. Priorytetem pozostaje oczywiście schłodzona ryba, znacznie mniej składników odżywczych w zamrożonych. Jeśli masz tylko mrożone ryby. prawidłowo rozmrozić: po zamrażarce umieścić w lodówce i dopiero po 5-7 godzinach można ją ostatecznie rozmrozić w temperaturze pokojowej.
Krok 2:
Pangasius w sklepach jest zwykle prezentowany w postaci filetów bez kości, co oszczędza Ci procedury usuwania kości. Dlatego dobrze umyj rybę i pokrój na średniej wielkości kawałki.
Krok 3:
Przygotuj żaroodporne naczynie do pieczenia ryb. Weź formę z bokami wyżej, ponieważ ryba, choć rozmrożona, nadal może wydzielać wystarczającą ilość płynu podczas gotowania. Włóż pokrojoną rybę do formy.
Krok 4:
Sól. Możesz nie ograniczać się tylko do soli, ale dodać do potrawy swoje ulubione przyprawy i przyprawy. Tymianek, estragon, zioła prowansalskie, a także świeże zioła: kolendra, pietruszka i inne doskonale komponują się z rybami.
Krok 5:
Dodaj suszony koperek do śmietany. Do śmietany można również dodać suche dodatki: suchy czosnek lub zielona cebula są idealne. Jeśli z jakiegoś powodu nie masz kwaśnej śmietany, możesz ją zastąpić majonezem (co nie jest bardzo pożądane) lub śmietaną o średniej zawartości tłuszczu (23% jest idealne).
Krok 6:
Napełnij rybę kwaśną śmietaną lub śmietaną. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35 minut. Przez pierwsze 20 minut gotowania lepiej przykryć wierzch formy folią - wtedy ryba się nie przypali i dobrze zgaśnie. Aby uzyskać zdrowsze danie, folii nie można usunąć, a następnie otrzymasz duszoną wersję.
Krok 7:
Pangasius okazuje się bardzo delikatny i soczysty. Taka ryba doskonale komponuje się z prawie każdym dodatkiem: ryżem, ziemniakami. Uzupełnij taką pieczoną rybę sezonowymi warzywami i ziołami, a także sałatkami ze świeżych warzyw. Smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zsiadło?"
należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pangasius - 89 kcal/100g