filet pangasius pieczony w piekarniku

Prosty przepis na pangasius pieczony w piekarniku! Pangasius to bardzo pospolita ryba. To proste danie jest przygotowywane w piekarniku, ryba jest najdelikatniejsza, w lekkim i aromatycznym sosie śmietanowym. Ponadto danie nie zawiera Kości, więc spodoba się zarówno dorosłym, jak i dzieciom.
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 74 % 14 g
tłuszcze 26 % 5 g
węglowodany 0 % 0 g
102 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić filet pangasius pieczony w piekarniku? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Przede wszystkim wybierz wysokiej jakości ryby. Priorytetem pozostaje oczywiście schłodzona ryba, znacznie mniej składników odżywczych w zamrożonych. Jeśli masz tylko mrożone ryby. prawidłowo rozmrozić: po zamrażarce umieścić w lodówce i dopiero po 5-7 godzinach można ją ostatecznie rozmrozić w temperaturze pokojowej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pangasius w sklepach jest zwykle prezentowany w postaci filetów bez kości, co oszczędza Ci procedury usuwania kości. Dlatego dobrze umyj rybę i pokrój na średniej wielkości kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotuj żaroodporne naczynie do pieczenia ryb. Weź formę z bokami wyżej, ponieważ ryba, choć rozmrożona, nadal może wydzielać wystarczającą ilość płynu podczas gotowania. Włóż pokrojoną rybę do formy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Sól. Możesz nie ograniczać się tylko do soli, ale dodać do potrawy swoje ulubione przyprawy i przyprawy. Tymianek, estragon, zioła prowansalskie, a także świeże zioła: kolendra, pietruszka i inne doskonale komponują się z rybami.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj suszony koperek do śmietany. Do śmietany można również dodać suche dodatki: suchy czosnek lub zielona cebula są idealne. Jeśli z jakiegoś powodu nie masz kwaśnej śmietany, możesz ją zastąpić majonezem (co nie jest bardzo pożądane) lub śmietaną o średniej zawartości tłuszczu (23% jest idealne).

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Napełnij rybę kwaśną śmietaną lub śmietaną. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35 minut. Przez pierwsze 20 minut gotowania lepiej przykryć wierzch formy folią - wtedy ryba się nie przypali i dobrze zgaśnie. Aby uzyskać zdrowsze danie, folii nie można usunąć, a następnie otrzymasz duszoną wersję.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pangasius okazuje się bardzo delikatny i soczysty. Taka ryba doskonale komponuje się z prawie każdym dodatkiem: ryżem, ziemniakami. Uzupełnij taką pieczoną rybę sezonowymi warzywami i ziołami, a także sałatkami ze świeżych warzyw. Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zsiadło?" 

należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pangasius - 89   kcal/100g

Podobne przepisy