okoń morski pieczony w całości w piekarniku

niesamowicie soczysta i pyszna ryba morska! Świetna opcja na lunch lub rodzinny obiad. Okoń morski pieczony w całości w piekarniku można zaoferować gościom na świątecznym stole. Ryba okazuje się bardzo elegancka i niesamowicie smaczna!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 44 % 14 g
tłuszcze 50 % 16 g
węglowodany 6 % 2 g
98 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec okonia morskiego w piekarniku w całości? Przygotuj rybę. Jeśli masz zamrożoną tuszę, wyjmij ją wcześniej z zamrażarki i rozmroź w temperaturze pokojowej. W przepisie wykorzystano świeżo złowione ryby, więc czas gotowania jest wskazany bez uwzględnienia rozmrażania.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wypatrosz rybę, usuń skrzela i łuski. Pamiętaj, aby usunąć czarny film z brzucha okonia. Opłucz tuszę i osusz papierowymi serwetkami. Przygotuj pozostałe produkty w ten sam sposób.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotuj marynatę. W osobnym pojemniku wymieszaj bezwonną oliwę lub olej roślinny, sos sojowy, drobno posiekany czosnek i suche przyprawy. Użyłem suchego rozmarynu, czerwonej ostrej i pachnącej papryki, szczypty gałki muszkatołowej(każda przyprawa ma 0,5 łyżeczki). Zamiast sosu sojowego możesz wziąć szczyptę soli.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wszystko dokładnie wymieszaj, oddziel jedną łyżkę gotowej marynaty i pozostaw, będzie potrzebna pod koniec gotowania.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na rybie po obu stronach wykonaj Nie głębokie nacięcia ostrym nożem, jak na zdjęciu. Pozwoli to basowi szybciej marynować i równomiernie piec w piekarniku. Odetnij płetwy. Częściowo odciąłem, a niektóre zostawiłem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Za pomocą silikonowego pędzla posmaruj okonia morskiego z obu stron marynatą i wewnątrz. Pozostaw do marynowania na 10-20 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia. Połóż okonia morskiego na liściu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umyj i osusz cytrynę. Pokrój połowę cytryny w cienkie plasterki. Umieść plasterki cytrusów w brzuchu ryby. Możesz tam również wysłać gałązkę świeżego rozmarynu lub pietruszki. Wyślij okonia do nagrzanego piekarnika na 30-40 minut w temperaturze 220 stopni, tryb "góra-dół". Uwaga, temperatura pieczenia może się różnić w zależności od możliwości piekarnika.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Do pozostałej marynaty dodaj sok z połowy wyciśniętej cytryny i drobno posiekane warzywa. Użyłem kopru, możesz wziąć pietruszkę lub szczypiorek. Wszystko wymieszaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Za pomocą silikonowego pędzla posmaruj pozostałą marynatą gotową rybę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Podawaj okonia morskiego, aż ostygnie!

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Udekoruj rybę świeżymi ziołami, zaoferuj do niej warzywa, sałatę, oliwki i oliwki.

tak ugotowana ryba jest bardzo soczysta, aromatyczna i niesamowicie smaczna!

nawet po schłodzeniu okoń jest spożywany z wielką przyjemnością!

smacznego!

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Rozmaryn suchy - 131   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g
  • Okoń morski - 79   kcal/100g

Podobne przepisy