ciasto z ziemniakami i kurczakiem w piekarniku

domowe ciasto z bogatym, obfitym nadzieniem. Szczególnie podoba mi się ciasto na to ciasto. Często używam go do pieczenia z pikantnymi dodatkami. Jest bardzo miękki i nie wysycha nawet podczas długiego gotowania. Ciasto z ziemniakami i kurczakiem jest obfite i aromatyczne.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 8 g
tłuszcze 26 % 9 g
węglowodany 51 % 18 g
180 kcal
IG: 39 / 0 / 61

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne składniki do przygotowania ciasta z ziemniakami i kurczakiem w piekarniku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozpuść masło na małym ogniu, pozwól mu trochę ostygnąć.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj sól do śmietany, wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlać schłodzone masło, wymieszać.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj mąkę przesianą proszkiem do pieczenia, wymieszaj najpierw łyżką, a następnie rękami. Mąka może potrzebować trochę więcej lub mniej. Ale nie dodawaj zbyt dużo mąki, aby ciasto nie było zbyt strome.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ciasto powinno być jednorodne, miękkie, giętkie, lekko maślane. Nie ugniataj go zbyt długo. Przykryj gotowe ciasto i wstaw do lodówki na 30 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przygotuj składniki do nadzienia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Filet z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Filety posolić, dodać suszony koperek i bazylię, wymieszać.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Cebulę obrać, umyć, drobno posiekać.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w cienkie plasterki, dodać kolendrę, sól, wymieszać.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Schłodzone ciasto podzielić na 3 nierówne części. Do dekoracji użyłam najmniejszej części ciasta. Jeśli ciasto nie jest planowane do dekoracji, podziel ciasto na 2 części.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Na posypanym mąką stole rozwałkuj większość ciasta na okrągłą warstwę nieco większą niż średnica formy.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Nasmaruj formę masłem. Za pomocą wałka do ciasta przenieś ciasto do formy, krawędzie warstwy powinny leżeć na bokach formy.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Rozłóż nadzienie. Najpierw równomiernie rozłóż koła ziemniaków.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Następnie łuk. Jeśli chcesz, możesz wziąć więcej cebuli.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Rozłóż filety z kurczaka równomiernie.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Rozłóż kawałki masła na filecie z kurczaka, aby nadzienie było bardziej soczyste. Rozwałkuj drugą część ciasta i przykryj ciasto na wierzchu. Połącz krawędzie, dobrze ściśnij.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Z pozostałego ciasta wyciąć ozdoby. Na środku ciasta zrób mały otwór, aby para mogła uciec podczas pieczenia. Na wierzch posmaruj ciasto ubitym żółtkiem.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Piec ciasto w 180 stopniach przez około 45 minut. Jeśli ciasto zacznie się zbytnio rumienić, przykryj wierzch folią. Gotowe ciasto lekko ostudzić i podawać. Smacznego!

możesz wybrać inny kształt cięcia składników nadzienia. Na przykład pokrój kurczaka i ziemniaki w kostkę lub wszystko w kostkę.
zamiast filetów z kurczaka możesz wziąć uda lub podudzia.

ciasto na śmietanie okazuje się bardzo posłuszne, łatwe i wygodne w obsłudze. Najważniejsze, aby nie wbijać go mąką, w przeciwnym razie skurczy się podczas walcowania. Ponadto wpłynie to na jego smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy