skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne składniki do przygotowania ciasta z ziemniakami i kurczakiem w piekarniku.
Krok 2:
Rozpuść masło na małym ogniu, pozwól mu trochę ostygnąć.
Krok 3:
Dodaj sól do śmietany, wymieszaj.
Krok 4:
Wlać schłodzone masło, wymieszać.
Krok 5:
Dodaj mąkę przesianą proszkiem do pieczenia, wymieszaj najpierw łyżką, a następnie rękami. Mąka może potrzebować trochę więcej lub mniej. Ale nie dodawaj zbyt dużo mąki, aby ciasto nie było zbyt strome.
Krok 6:
Ciasto powinno być jednorodne, miękkie, giętkie, lekko maślane. Nie ugniataj go zbyt długo. Przykryj gotowe ciasto i wstaw do lodówki na 30 minut.
Krok 7:
Przygotuj składniki do nadzienia.
Krok 8:
Filet z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę.
Krok 9:
Filety posolić, dodać suszony koperek i bazylię, wymieszać.
Krok 10:
Cebulę obrać, umyć, drobno posiekać.
Krok 11:
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w cienkie plasterki, dodać kolendrę, sól, wymieszać.
Krok 12:
Schłodzone ciasto podzielić na 3 nierówne części. Do dekoracji użyłam najmniejszej części ciasta. Jeśli ciasto nie jest planowane do dekoracji, podziel ciasto na 2 części.
Krok 13:
Na posypanym mąką stole rozwałkuj większość ciasta na okrągłą warstwę nieco większą niż średnica formy.
Krok 14:
Nasmaruj formę masłem. Za pomocą wałka do ciasta przenieś ciasto do formy, krawędzie warstwy powinny leżeć na bokach formy.
Krok 15:
Rozłóż nadzienie. Najpierw równomiernie rozłóż koła ziemniaków.
Krok 16:
Następnie łuk. Jeśli chcesz, możesz wziąć więcej cebuli.
Krok 17:
Rozłóż filety z kurczaka równomiernie.
Krok 18:
Rozłóż kawałki masła na filecie z kurczaka, aby nadzienie było bardziej soczyste. Rozwałkuj drugą część ciasta i przykryj ciasto na wierzchu. Połącz krawędzie, dobrze ściśnij.
Krok 19:
Z pozostałego ciasta wyciąć ozdoby. Na środku ciasta zrób mały otwór, aby para mogła uciec podczas pieczenia. Na wierzch posmaruj ciasto ubitym żółtkiem.
Krok 20:
Piec ciasto w 180 stopniach przez około 45 minut. Jeśli ciasto zacznie się zbytnio rumienić, przykryj wierzch folią. Gotowe ciasto lekko ostudzić i podawać. Smacznego!
możesz wybrać inny kształt cięcia składników nadzienia. Na przykład pokrój kurczaka i ziemniaki w kostkę lub wszystko w kostkę.
zamiast filetów z kurczaka możesz wziąć uda lub podudzia.
ciasto na śmietanie okazuje się bardzo posłuszne, łatwe i wygodne w obsłudze. Najważniejsze, aby nie wbijać go mąką, w przeciwnym razie skurczy się podczas walcowania. Ponadto wpłynie to na jego smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g