miękkie bułeczki

pyszne, bujne, delikatne, dęte, lekkie, przewiewne! Miękkie bułeczki są najdelikatniejsze - wydają się oddychać! Możesz nadać im dowolny kształt i wypełnić dowolnym nadzieniem lub gotować bez niego. To pyszne słodkie wypieki na herbatę lub kawę.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 8 g
tłuszcze 20 % 12 g
węglowodany 67 % 40 g
299 kcal
IG: 3 / 3 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec miękkie bułeczki? Odmierz potrzebne składniki do ciasta drożdżowego. Weź mąkę nie niższą niż najwyższa klasa. Jest to najbardziej optymalna opcja dla ciasta maślanego. Lekko podgrzej mleko. Pozostałe produkty również powinny mieć temperaturę pokojową.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiej mąkę do szerokiej miski. Mąka wzbogacona tlenem sprawi, że ciasto będzie bardziej puszyste i przewiewne, będzie dobrze rosło.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozpuść masło na małym ogniu, pozwól mu trochę ostygnąć.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W małej misce połącz drożdże, 1 łyżeczkę. cukier i około połowy ciepłego mleka. Wymieszaj i pozostaw na 10-12 minut, aby aktywować drożdże. Na powierzchni pojawi się Piankowa Czapka. Jeśli tak się nie stanie lub "czapka" rośnie bardzo powoli, drożdże są niskiej jakości i lepiej je wymienić. Ciasto na takich drożdżach nie odniesie sukcesu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ubij jajka z cukrem, solą i cukrem waniliowym, aż będą gładkie. Aby to zrobić, weź szeroką, stabilną, pojemną miskę, biorąc pod uwagę, że ciasto zwiększy objętość.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Do mieszanki jajecznej wlej pozostałe lekko ciepłe mleko, wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj stopione niepalne masło, wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej aktywowaną mieszaninę drożdży, dobrze wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj około 3/4 przesianej mąki, wymieszaj łyżką.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ciasto jest nadal bardzo lepkie i lepkie. Dodaj mąkę w małych porcjach, jednocześnie mieszając ciasto rękami. Nie dodawaj całej mąki na raz, aby ciasto nie było zbyt gęste i ciasne. Takie ciasto będzie trudne do wyrośnięcia, a pieczenie nie będzie miękkie i przewiewne. Mąka może potrzebować więcej lub mniej niż określona ilość, zależy to od jej jakości i właściwości.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zagnieść gładkie ciasto. Powinien być miękki, giętki, może trochę przylegać do rąk. Przykryj ciasto ręcznikiem lub folią spożywczą i pozostaw w ciepłym miejscu na 1-1,5 godziny. Czas wzrostu będzie zależał od temperatury otoczenia i aktywności drożdży.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ciasto wyszło mi w 1 h 20 minut. Jego objętość wzrosła około 2,5 razy.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Delikatnie zmiażdż ciasto, połóż na posypanym mąką stole. Podziel ciasto na równe części w zależności od pożądanego rozmiaru bułek. Zwiń każdą część w Kolobok i przykryj ręcznikiem przed wietrzeniem.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Do nadzienia wyjmij masło z lodówki z wyprzedzeniem,aby zmiękło.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Na posypanym mąką stole rozwałkuj część ciasta na owalną tortillę. Posmaruj ciasto cienką warstwą masła. Posyp lekko cukrem na wierzchu.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Wykonaj nacięcia wzdłuż tortilli, nie przecinając do krawędzi.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Zwiń pokrojoną tortillę po przekątnej w luźną bułkę.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Zroluj powstałą rolkę ślimakiem.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Koniec lekko dociśnij, aby ciasto nie obracało się podczas pieczenia. W ten sposób uformuj wszystkie bułki.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Wymieszaj żółtko z mlekiem, aż będzie gładkie.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Ułóż bułki na blasze wyłożonej pergaminem. Robiąc to, pozostaw odległość między bułkami, ponieważ podczas pieczenia wzrosną. Za pomocą pędzla do gotowania posmaruj bułki żółtkiem.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Piecz bułki w rozgrzanym piekarniku przez około 25 minut, aż się zarumienią. Czas pieczenia może się różnić, więc kontroluj go, koncentrując się na specyfice działania piekarnika.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Pozwól miękkim bułkom ostygnąć. Podczas serwowania można je posypać cukrem pudrem. Smacznego!

suche drożdże można zastąpić świeżymi prasowanymi drożdżami w stosunku 1: 3. Oznacza to, że na 1 gram suchych drożdży potrzebnych zgodnie z przepisem musisz wziąć 3 gramy świeżych.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy