ryba w śmietanie w piekarniku

delikatna, soczysta i aromatyczna ryba pieczona w śmietanie! Ryba w śmietanie w piekarniku to korzystne danie, które z każdej nawet najprostszej ryby zrobi niezwykłe pyszne. Ryba jest bardzo delikatna, soczysta i pachnąca. Minimum produktów i kosztów z twojej strony!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 54 % 15 g
tłuszcze 43 % 12 g
węglowodany 4 % 1 g
206 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec rybę w śmietanie w piekarniku? Przygotuj niezbędne produkty. Każda ryba będzie działać: filet lub stek. Preferowana jest ryba schłodzona - jest znacznie zdrowsza niż ryba mrożona. Jeśli masz tylko mrożone ryby, pamiętaj o prawidłowym rozmrożeniu. Natychmiast po zamrażarce umieść rybę na 8-10 godzin w lodówce, a dopiero potem całkowicie rozmroź ją w temperaturze pokojowej. Weź śmietanę o dowolnej zawartości tłuszczu, ale smaczniejszą niż 23%.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj rybę, osusz. W razie potrzeby usuń płetwy i kości. Jeśli masz stek rybny, możesz go przeciąć na pół. Jeśli masz filet rybny, pokrój go na średnie kawałki. Lepiej zostawić skórę na filecie rybnym - w przeciwnym razie kawałki nie utrzymają kształtu i zamienią się w owsiankę podczas pieczenia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Do pieczenia naczynia potrzebujemy żaroodpornej formy ze średnimi bokami. Umieść rybę w formie. Jeśli masz kawałki fileta na skórze, połóż je skórą do dołu. Na tym etapie możesz dodać do ryby ulubione przyprawy: być może wystarczy zmielony pieprz lub możesz posypać rybę suszonymi ziołami prowansalskimi lub tymiankiem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj trochę soli do śmietany. Możesz użyć śmietany i mniejszego procentu tłuszczu, a nawet mleka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj zmiażdżony ząbek czosnku do śmietany. Przepuściłem go przez prasę, ale możesz go zetrzeć lub przepuścić przez prasę. W przypadku braku świeżego czosnku całkiem możliwe jest zastąpienie go czosnkiem w proszku-włóż pół łyżeczki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zetrzyj ser i dodaj do śmietany. Ser może być absolutnie dowolny: twardy, półstały, nadaje się również mozzarella i ser pleśniowy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Polej rybę sosem śmietanowym. Możesz umieścić gałązkę świeżego tymianku lub rozmarynu dla aromatu lub innych świeżych ziół. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Możesz przykryć formę folią przez pierwsze 15 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ryba jest delikatna i soczysta, podawaj natychmiast na gorąco. Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser "stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Filet z różowego łososia - 133   kcal/100g

Podobne przepisy