skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec rybę w śmietanie w piekarniku? Przygotuj niezbędne produkty. Każda ryba będzie działać: filet lub stek. Preferowana jest ryba schłodzona - jest znacznie zdrowsza niż ryba mrożona. Jeśli masz tylko mrożone ryby, pamiętaj o prawidłowym rozmrożeniu. Natychmiast po zamrażarce umieść rybę na 8-10 godzin w lodówce, a dopiero potem całkowicie rozmroź ją w temperaturze pokojowej. Weź śmietanę o dowolnej zawartości tłuszczu, ale smaczniejszą niż 23%.
Krok 2:
Umyj rybę, osusz. W razie potrzeby usuń płetwy i kości. Jeśli masz stek rybny, możesz go przeciąć na pół. Jeśli masz filet rybny, pokrój go na średnie kawałki. Lepiej zostawić skórę na filecie rybnym - w przeciwnym razie kawałki nie utrzymają kształtu i zamienią się w owsiankę podczas pieczenia.
Krok 3:
Do pieczenia naczynia potrzebujemy żaroodpornej formy ze średnimi bokami. Umieść rybę w formie. Jeśli masz kawałki fileta na skórze, połóż je skórą do dołu. Na tym etapie możesz dodać do ryby ulubione przyprawy: być może wystarczy zmielony pieprz lub możesz posypać rybę suszonymi ziołami prowansalskimi lub tymiankiem.
Krok 4:
Dodaj trochę soli do śmietany. Możesz użyć śmietany i mniejszego procentu tłuszczu, a nawet mleka.
Krok 5:
Dodaj zmiażdżony ząbek czosnku do śmietany. Przepuściłem go przez prasę, ale możesz go zetrzeć lub przepuścić przez prasę. W przypadku braku świeżego czosnku całkiem możliwe jest zastąpienie go czosnkiem w proszku-włóż pół łyżeczki.
Krok 6:
Zetrzyj ser i dodaj do śmietany. Ser może być absolutnie dowolny: twardy, półstały, nadaje się również mozzarella i ser pleśniowy.
Krok 7:
Polej rybę sosem śmietanowym. Możesz umieścić gałązkę świeżego tymianku lub rozmarynu dla aromatu lub innych świeżych ziół. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Możesz przykryć formę folią przez pierwsze 15 minut.
Krok 8:
Ryba jest delikatna i soczysta, podawaj natychmiast na gorąco. Smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser "stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Filet z różowego łososia - 133 kcal/100g