skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić babeczki na kefirze w piekarniku? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Weź jajka kategorii C1 lub C0, mąkę najwyższej jakości. Zawartość tłuszczu w kefirze powinna wynosić co najmniej 2%, olej - 70%. Wyjmij jajka i kefir w ciągu 1-1,5 godziny z lodówki. Aby ciasto odniosło sukces, muszą mieć temperaturę pokojową. Pokrój masło na małe kawałki i rozpuść je.
Krok 2:
Jak stopić masło? Można to zrobić w kuchence mikrofalowej w odpowiednim trybie, na małym ogniu w rondlu lub w łaźni wodnej. Aby stopić masło w łaźni wodnej, weź dwa pojemniki o różnych średnicach. Wlej wodę do większej, umieść mniejszą na górze, aby jej dno spadło do wody o około połowę. Włóż do niego kawałki masła. Gdy woda się zagotuje, masło zacznie się topić. Po całkowitym stopieniu zdejmij z ognia.
Krok 3:
Włącz rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Weź głęboką miskę, w której wygodnie będzie mieszać suche i płynne składniki. Rozbij jajka do miski. Dodaj cukier, sól i ubij je mikserem lub trzepaczką na Jasną, puszystą pianę. Dodanie soli poprawia smak babeczek i upraszcza proces ubijania jajek.
Krok 4:
Przesiej mąkę do osobnego pojemnika. Jest to konieczne, aby usunąć małe zanieczyszczenia, a ciasto jest nasycone tlenem. Dodaj proszek do pieczenia ciasta do mąki i wymieszaj, aby równomiernie rozprowadzić proszek do pieczenia na mące.
Krok 5:
Gdy masło ostygnie do temperatury pokojowej, wlej je do pojemnika na jajka ubite cukrem i dokładnie wymieszaj, aż będzie gładkie.
Krok 6:
Dodaj kefir i ponownie wszystko dokładnie wymieszaj trzepaczką lub łyżką prosa.
Krok 7:
Zacznij dodawać mąkę w małych porcjach. Za każdym razem delikatnie zagniataj ciasto łyżką, aby nie zakłócić przewiewnej struktury ubitych jajek. Ciasto powinno być jednorodne, przewiewne, a konsystencja jak gęsta śmietana. Przykryj miskę ciasta ręcznikiem i pozostaw na 10 minut, aby gluten się rozproszył.
Krok 8:
Do pieczenia użyj foremek na muffinki i babeczki. Nie musisz niczego smarować form, ponieważ w cieście jest wystarczająco dużo oleju. Wypełnij je 3/4, aby zostawić miejsce na wyrośnięcie ciasta. Piec przez 30-35 minut na środkowej półce piekarnika w temperaturze 180 stopni. Pamiętaj, że czas gotowania zależy od piekarnika i rozmiarów foremek. Gotowe babeczki wyrosną i zarumienią się.
gdy babeczki trochę ostygną, posyp je cukrem pudrem.
polecam zrobić podwójną porcję na raz, ponieważ babeczki są bardzo szybko spożywane, zwłaszcza jeśli masz dzieci.
podawaj domowe babeczki na kefirze na ciepło lub na zimno do herbaty lub mleka.
dodając do ciasta różne nadzienia, takie babeczki można upiec w różnych smakach.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach w tym artykule!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji W tym artykule !
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g