domowy chleb na zakwasie w piekarniku

Najlepszy, najsmaczniejszy , najzdrowszy - na każdy dzień. Chleb na zakwasie gotuje się dość długo, ale wynik jest tego wart, uwierz mi. To najsmaczniejszy domowy chleb, który można upiec w piekarniku, wypiekaczu do chleba, powolnej kuchence. Jest bez drożdży, nie starzeje się przez długi czas, pozostaje świeży przez kilka dni!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 3 g
tłuszcze 8 % 3 g
węglowodany 83 % 30 g
162 kcal
IG: 10 / 0 / 90

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 9 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec chleb na zakwasie w piekarniku? Najpierw musimy ożywić zakwas i zrobić ciasto. Przygotuj produkty na zakwas. Woda powinna być ciepła.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Mam już gotowy zakwas, którego aktywnie używam. Mam ją w lodówce. Jeśli przechowujesz swój W ten sam sposób, wyjmij go wcześniej, aby ogrzać go do temperatury pokojowej. Jeśli nie masz gotowego zakwasu, przygotuj go za pomocą innego przepisu (podaję link pod przepisem).

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż zakwas do półlitrowego słoika, dodaj ciepłą wodę, wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej przesianą mąkę do zakwasu, dobrze wymieszaj, aż będzie gładka. Okazuje się, że jest to dość gęsta masa. Przykryj słoik luźno pokrywką lub ręcznikiem. Umieść w umiarkowanie ciepłym miejscu, aby się podnieść. Czas trwania procesu zależy od temperatury otoczenia. Im cieplej, tym szybciej wszystko się dzieje. Ale nie musisz umieszczać pojemnika z zakwasem blisko akumulatora, chcąc przyspieszyć proces. Zakwas może"gotować & quot;. Optymalna temperatura wynosi 25-26 ° C.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zakwas powinien zwiększyć objętość 3-3, 5 razy. Zajęło mi to 3 godziny. Czas może się różnić, rozważ to.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Teraz zaczynamy gotować ciasto. W wygodnym pojemniku odmierz wymaganą ilość zakwasu, dodaj wodę, wymieszaj. Używam do tego trzepaczki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj przesianą mąkę (50 g), dobrze wymieszaj, aż znikną grudki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przykryj pojemnik ciastem, pozostaw go do zwiększenia objętości 2-2, 5 razy. Ponownie-czas może się różnić, od godziny do czterech. Zależy od aktywności Twojego zakwasu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zaczynamy robić ciasto chlebowe. Przygotuj do tego wszystkie produkty. Wypełniacze możesz użyć innych - do woli. Wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zaparz słód 50 ml wrzącej wody, pozwól mu ostygnąć. W pozostałej wodzie (120 ml) rozpuść miód.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Po 3 godzinach ciasto wystarczająco wzrosło.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Połącz mąkę z kolendrą, przesiej przez sito.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Dodaj sól, miód rozcieńczony w wodzie i zaparzony słód do ciasta, wymieszaj.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Dodaj otręby do ciasta, połowę przesianej mąki, wymieszaj.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Dodaj olej roślinny, ponownie wymieszaj.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Wsyp resztę mąki do ciasta, dokładnie mieszaj przez co najmniej 5 minut. Ciasto okazuje się nie kruche, ale bardzo grube, dość lepkie. Mieszam go drewnianą łyżką, ale możesz to zrobić rękami.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Przełóż ciasto do bochenka (w razie potrzeby posmaruj patelnię masłem). Mokrymi rękami wygładź ciasto. Przykryj ciasto grubym ręcznikiem na wierzchu, aby się nie zwietrzyło. Pozostaw ciasto w formie do wyrośnięcia.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Ciasto powinno zwiększyć objętość 2-2, 5 razy. Zajęło mi to 2 godziny. Jak sprawdzić, czy ciasto jest gotowe? Jeśli na powierzchni ciasta pojawią się bąbelki, chleb jest gotowy do pieczenia.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Przed pieczeniem spryskaj powierzchnię chleba wodą z butelki z rozpylaczem. Posyp siemieniem lnianym (opcjonalnie). Piecz chleb w piekarniku nagrzanym do 210C przez 15 minut z parą (umieść blachę do pieczenia z wodą na dolnym poziomie). Następnie ostrożnie usuń parę. Piecz chleb w 190C przez kolejne 15-20 minut. Kierujesz się swoim piekarnikiem! Następnie przykrywam chleb folią i pieczę do miękkości. Jeśli chcesz chrupiącą skórkę, możesz później użyć folii.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Piecz chleb przez 45 minut do 1,5 godziny. Gotowość chleba można sprawdzić, dotykając go drewnianym patyczkiem. Jeśli dźwięk jest głuchy, chleb jest upieczony. Gotowy chleb skropić wodą, lekko ostudzić w formie. Następnie wyjmij i zawiń w ręcznik. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Smacznego!

możesz zobaczyć przepis na zakwas żytni tu .

chleb uzyskuje się z gęstym miękiszem charakterystycznym dla chleba żytniego.
chleb na zakwasie jest dobrze przyswajalny, co ułatwia proces trawienia. Nie ma negatywnego wpływu na mikroflorę jelitową w przeciwieństwie do chleba drożdżowego.
świeżo upieczony chleb nie jest zalecany do natychmiastowego jedzenia, jest zbyt ciężki dla żołądka. Konieczne jest pozostawienie go na 12-14 godzin. W tym czasie chleb dojrzeje, a miękisz zagęści się.
jeśli zakwas nie jest używany do pieczenia, należy go karmić raz na 4-5 dni, aby nie zniknął. Aby to zrobić, odmierz wymaganą ilość zakwasu do czystej szklanki, wymieszaj z wodą, a następnie z mąką w stosunku 1:1:1. Pozostaw zakwas w pomieszczeniu, aby trochę się podniósł i włóż z powrotem do lodówki.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.

weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Mąka żytnia - 305   kcal/100g
  • Zakwas - 29   kcal/100g
  • Len - 534   kcal/100g
  • Słód - 361   kcal/100g
  • Otręby żytnie - 221   kcal/100g

Podobne przepisy