skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec chleb na zakwasie w piekarniku? Najpierw musimy ożywić zakwas i zrobić ciasto. Przygotuj produkty na zakwas. Woda powinna być ciepła.
Krok 2:
Mam już gotowy zakwas, którego aktywnie używam. Mam ją w lodówce. Jeśli przechowujesz swój W ten sam sposób, wyjmij go wcześniej, aby ogrzać go do temperatury pokojowej. Jeśli nie masz gotowego zakwasu, przygotuj go za pomocą innego przepisu (podaję link pod przepisem).
Krok 3:
Włóż zakwas do półlitrowego słoika, dodaj ciepłą wodę, wymieszaj.
Krok 4:
Wlej przesianą mąkę do zakwasu, dobrze wymieszaj, aż będzie gładka. Okazuje się, że jest to dość gęsta masa. Przykryj słoik luźno pokrywką lub ręcznikiem. Umieść w umiarkowanie ciepłym miejscu, aby się podnieść. Czas trwania procesu zależy od temperatury otoczenia. Im cieplej, tym szybciej wszystko się dzieje. Ale nie musisz umieszczać pojemnika z zakwasem blisko akumulatora, chcąc przyspieszyć proces. Zakwas może"gotować & quot;. Optymalna temperatura wynosi 25-26 ° C.
Krok 5:
Zakwas powinien zwiększyć objętość 3-3, 5 razy. Zajęło mi to 3 godziny. Czas może się różnić, rozważ to.
Krok 6:
Teraz zaczynamy gotować ciasto. W wygodnym pojemniku odmierz wymaganą ilość zakwasu, dodaj wodę, wymieszaj. Używam do tego trzepaczki.
Krok 7:
Dodaj przesianą mąkę (50 g), dobrze wymieszaj, aż znikną grudki.
Krok 8:
Przykryj pojemnik ciastem, pozostaw go do zwiększenia objętości 2-2, 5 razy. Ponownie-czas może się różnić, od godziny do czterech. Zależy od aktywności Twojego zakwasu.
Krok 9:
Zaczynamy robić ciasto chlebowe. Przygotuj do tego wszystkie produkty. Wypełniacze możesz użyć innych - do woli. Wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową.
Krok 10:
Zaparz słód 50 ml wrzącej wody, pozwól mu ostygnąć. W pozostałej wodzie (120 ml) rozpuść miód.
Krok 11:
Po 3 godzinach ciasto wystarczająco wzrosło.
Krok 12:
Połącz mąkę z kolendrą, przesiej przez sito.
Krok 13:
Dodaj sól, miód rozcieńczony w wodzie i zaparzony słód do ciasta, wymieszaj.
Krok 14:
Dodaj otręby do ciasta, połowę przesianej mąki, wymieszaj.
Krok 15:
Dodaj olej roślinny, ponownie wymieszaj.
Krok 16:
Wsyp resztę mąki do ciasta, dokładnie mieszaj przez co najmniej 5 minut. Ciasto okazuje się nie kruche, ale bardzo grube, dość lepkie. Mieszam go drewnianą łyżką, ale możesz to zrobić rękami.
Krok 17:
Przełóż ciasto do bochenka (w razie potrzeby posmaruj patelnię masłem). Mokrymi rękami wygładź ciasto. Przykryj ciasto grubym ręcznikiem na wierzchu, aby się nie zwietrzyło. Pozostaw ciasto w formie do wyrośnięcia.
Krok 18:
Ciasto powinno zwiększyć objętość 2-2, 5 razy. Zajęło mi to 2 godziny. Jak sprawdzić, czy ciasto jest gotowe? Jeśli na powierzchni ciasta pojawią się bąbelki, chleb jest gotowy do pieczenia.
Krok 19:
Przed pieczeniem spryskaj powierzchnię chleba wodą z butelki z rozpylaczem. Posyp siemieniem lnianym (opcjonalnie). Piecz chleb w piekarniku nagrzanym do 210C przez 15 minut z parą (umieść blachę do pieczenia z wodą na dolnym poziomie). Następnie ostrożnie usuń parę. Piecz chleb w 190C przez kolejne 15-20 minut. Kierujesz się swoim piekarnikiem! Następnie przykrywam chleb folią i pieczę do miękkości. Jeśli chcesz chrupiącą skórkę, możesz później użyć folii.
Krok 20:
Piecz chleb przez 45 minut do 1,5 godziny. Gotowość chleba można sprawdzić, dotykając go drewnianym patyczkiem. Jeśli dźwięk jest głuchy, chleb jest upieczony. Gotowy chleb skropić wodą, lekko ostudzić w formie. Następnie wyjmij i zawiń w ręcznik. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Smacznego!
możesz zobaczyć przepis na zakwas żytni tu .
chleb uzyskuje się z gęstym miękiszem charakterystycznym dla chleba żytniego.
chleb na zakwasie jest dobrze przyswajalny, co ułatwia proces trawienia. Nie ma negatywnego wpływu na mikroflorę jelitową w przeciwieństwie do chleba drożdżowego.
świeżo upieczony chleb nie jest zalecany do natychmiastowego jedzenia, jest zbyt ciężki dla żołądka. Konieczne jest pozostawienie go na 12-14 godzin. W tym czasie chleb dojrzeje, a miękisz zagęści się.
jeśli zakwas nie jest używany do pieczenia, należy go karmić raz na 4-5 dni, aby nie zniknął. Aby to zrobić, odmierz wymaganą ilość zakwasu do czystej szklanki, wymieszaj z wodą, a następnie z mąką w stosunku 1:1:1. Pozostaw zakwas w pomieszczeniu, aby trochę się podniósł i włóż z powrotem do lodówki.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.
weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Mąka żytnia - 305 kcal/100g
- Zakwas - 29 kcal/100g
- Len - 534 kcal/100g
- Słód - 361 kcal/100g
- Otręby żytnie - 221 kcal/100g