frytki w piekarniku z ziemniaków w domu

prawdziwe pyszne, chrupiące chipsy ziemniaczane bez konserwantów! Wiele osób, zwłaszcza dzieci, uwielbia chipsy ziemniaczane. Jednak chipsy fabryczne są uważane za dość szkodliwy produkt zawierający wiele różnych konserwantów, barwników i ostrych przypraw. Okazuje się, że ten przysmak jest łatwy do przygotowania w domu z naturalnych produktów, które są zawsze pod ręką, a mianowicie z ziemniaków i bez "chemii" w kompozycji. Przyprawy można dodawać do własnych upodobań i z umiarem. Możesz zrobić chipsy bardzo szybko i łatwo.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 2 g
tłuszcze 21 % 5 g
węglowodany 71 % 17 g
114 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. W przypadku chipsów według tego przepisu użyjemy minimum przypraw, aby cieszyć się smakiem naturalnych chipsów ziemniaczanych. W razie potrzeby, oprócz soli i czarnego mielonego pieprzu, możesz dodać słodką paprykę, suchy czosnek, posypać drobno startym serem, za każdym razem uzyskując nowy smak chipsów.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Moje ziemniaki, obierz. Ziemniaki należy pokroić w cienkie plasterki o grubości nie większej niż dwa milimetry, aby produkt wyglądał jak prawdziwe chipsy sklepowe, cienkie, chrupiące, lekko zakrzywione. Za pomocą noża trudno jest pokroić ziemniaki tak cienko, więc można to zrobić za pomocą obieraczki do warzyw.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Kładziemy ziemniaki na ręczniku papierowym i pozwalamy, aby nadmiar soku wsiąkł w papier, aby ziemniaki były suche.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż plastry ziemniaczane do miski, dodaj przyprawy: sól, czarny pieprz, olej roślinny. Delikatnie wymieszaj ziemniaki, aby wszystkie plastry były nasączone przyprawami i olejem po obu stronach. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przykryj blachę do pieczenia pergaminem, należy to zrobić, w przeciwnym razie plastry ziemniaków przykleją się do formy. Połóż plastry ziemniaków na pergaminie, pozostawiając między nimi niewielką przestrzeń, aby ziemniaki nie sklejały się ze sobą. Pieczemy chipsy ziemniaczane w temperaturze około 180 stopni przez około 10-15 minut. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Chipsy ziemniaczane powinny być dobrze zrumienione i lekko zakrzywione. Jednak czas suszenia można zmienić w zależności od tego, które frytki najbardziej lubisz ty i twoje gospodarstwo domowe: bardziej suche i chrupiące lub miękkie. Domowe chipsy ziemniaczane są gotowe. Ostrożnie usuń je z pergaminu, aby się nie załamać, włóż do filiżanki i podawaj z keczupem, majonezem lub innym sosem, jeśli chcesz. Smacznego!

warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy