skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec pomidory w śmietanie? Przygotuj składniki zgodnie z listą. Możesz wziąć śmietanę o dowolnej zawartości tłuszczu, według własnego gustu. Ser też wybierz jeden z twardych i półtwardych. Warzywa dobrze umyć i osuszyć ręcznikami papierowymi. Obierz czosnek.
Krok 2:
Umyj koperek, osusz i drobno posiekaj.
Krok 3:
W osobnej misce połącz śmietanę z czosnkiem, posiekanym koperkiem, solą i pieprzem.
Krok 4:
Wymieszaj powstałą masę, aż będzie gładka.
Krok 5:
Pokrój pomidory w plasterki. Cukinię pokrój również w plasterki. Nie usunąłem skóry z cukinii, jest delikatna. Jeśli twoja cukinia ma twardszą skórkę, możesz ją obrać, usuwając również szorstkie pestki (jeśli to konieczne).
Krok 6:
Weź prostokątny lub Kwadratowy kształt o odpowiednich rozmiarach. Posmaruj go olejem. Ułóż na przemian krążki cukinii i pomidorów w formie.
Krok 7:
Posmaruj warzywa wcześniej przygotowanym sosem śmietanowym z czosnkiem i przyprawami.
Krok 8:
Na wierzchu sosu posyp zapiekankę drobno lub średnio startym serem. Piecz pomidory w śmietanie z cukinią w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 40 minut. Bądź ostrożny, wybierz czas i temperaturę specjalnie dla swojego piekarnika. Okresowo sprawdzaj gotowość i reguluj je.
wcześniej wyłącznie warzywa nie wywoływały we mnie takiego podziwu jak teraz. Oto cukinia smażona w cieście, którą mogłem jeść w nieograniczonych ilościach. Ale nie postrzegałem gulaszu. Jednak z czasem nauczyłem się je gotować w taki sposób, że cała rodzina je z przyjemnością. Do tego wystarczy sos śmietanowy i chrupiąca skórka sera.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
która cukinia będzie najlepsza? Wybierz młode owoce o delikatnej skórce. Umyj je i obierz. Nie trzeba ciąć bardzo cienkiej skóry. Jeśli używasz bardziej dojrzałej cukinii, odetnij grubą skórkę i wytnij środek z nasionami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g