pomidory w piekarniku w śmietanie z cukinią

przydatne i piękne - przynajmniej podawaj na świątecznym stole! Takie pomidory w piekarniku w śmietanie z cukinią są przygotowywane bardzo prosto i szybko. Ich smak jest niesamowity. Jest to kompletne drugie danie lub dodatek do mięsa, kurczaka.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 3 g
tłuszcze 46 % 6 g
węglowodany 31 % 4 g
90 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec pomidory w śmietanie? Przygotuj składniki zgodnie z listą. Możesz wziąć śmietanę o dowolnej zawartości tłuszczu, według własnego gustu. Ser też wybierz jeden z twardych i półtwardych. Warzywa dobrze umyć i osuszyć ręcznikami papierowymi. Obierz czosnek.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj koperek, osusz i drobno posiekaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W osobnej misce połącz śmietanę z czosnkiem, posiekanym koperkiem, solą i pieprzem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wymieszaj powstałą masę, aż będzie gładka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój pomidory w plasterki. Cukinię pokrój również w plasterki. Nie usunąłem skóry z cukinii, jest delikatna. Jeśli twoja cukinia ma twardszą skórkę, możesz ją obrać, usuwając również szorstkie pestki (jeśli to konieczne).

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Weź prostokątny lub Kwadratowy kształt o odpowiednich rozmiarach. Posmaruj go olejem. Ułóż na przemian krążki cukinii i pomidorów w formie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posmaruj warzywa wcześniej przygotowanym sosem śmietanowym z czosnkiem i przyprawami.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na wierzchu sosu posyp zapiekankę drobno lub średnio startym serem. Piecz pomidory w śmietanie z cukinią w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 40 minut. Bądź ostrożny, wybierz czas i temperaturę specjalnie dla swojego piekarnika. Okresowo sprawdzaj gotowość i reguluj je.

wcześniej wyłącznie warzywa nie wywoływały we mnie takiego podziwu jak teraz. Oto cukinia smażona w cieście, którą mogłem jeść w nieograniczonych ilościach. Ale nie postrzegałem gulaszu. Jednak z czasem nauczyłem się je gotować w taki sposób, że cała rodzina je z przyjemnością. Do tego wystarczy sos śmietanowy i chrupiąca skórka sera.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

która cukinia będzie najlepsza? Wybierz młode owoce o delikatnej skórce. Umyj je i obierz. Nie trzeba ciąć bardzo cienkiej skóry. Jeśli używasz bardziej dojrzałej cukinii, odetnij grubą skórkę i wytnij środek z nasionami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy