skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kurczaka z grilla w piekarniku? Przygotuj niezbędne składniki. Bardzo ważne jest, aby wybrać odpowiedniego kurczaka. Jego waga nie powinna przekraczać 1,5 kg.wskazane jest kupowanie schłodzonego, ponieważ trudno jest ocenić świeżość i jakość mięsa po zamrożonej tuszy. Kurczak powinien być jasnoróżowy, o neutralnym zapachu. Jeśli weźmiesz drób, musi być młody (mniej niż rok), w przeciwnym razie nie nadaje się do pieczenia.
Krok 2:
Jeśli kurczak jest zamrożony, wcześniej rozmrozić kurczaka. Zdejmij opakowanie i umieść je w pojemniku na dolnej półce lodówki na dzień przed gotowaniem. Aby marynować, weź miskę lub patelnię, w której będzie swobodnie pasować. Materiał, z którego jest wykonany, nie powinien się utleniać. Odpowiednie są naczynia emaliowane, plastikowe, ceramiczne i szklane. Opłucz kurczaka pod bieżącą wodą, usuń wnętrzności i pióra, jeśli są dostępne.
Krok 3:
Obierz czosnek. Opłucz, wysusz i posiekaj w wyciskarce do czosnku lub, tak jak ja, zetrzyj na drobnej tarce.
Krok 4:
Przetrzyj tuszę ręcznikiem papierowym, aby nie pozostała wilgoć i lepiej się marynowała. Dokładnie natrzyj kurczaka wewnątrz i na zewnątrz solą, czosnkiem i mieszanką przypraw. Przykryj naczynia, w których kurczak będzie marynowany, folią spożywczą, pokrywką lub ręcznikiem. Pozostaw w temperaturze pokojowej na 15-20 minut. Im dłużej kurczak będzie marynowany,tym smaczniejszy i bardziej soczysty będzie. Często zostawiam na noc.
Krok 5:
Włącz rozgrzać piekarnik do 180 stopni w trybie góra-dół. Jeśli na kurczaku jest dużo dużych kawałków przypraw, można je usunąć, aby się nie przypaliły. Zawiąż nogi kurczaka nitką i zawiąż skrzydła, aby ściśle przylegały do tuszy. Jest to konieczne, aby podczas obrotu kurczak był zwarty na rożnie i nie przylgnął do ścian piekarnika. Tym bardziej, jeśli twój kurczak jest większy.
Krok 6:
Przebij kurczaka szpikulcem wzdłuż kręgosłupa. Na tym etapie wygodnie jest wezwać męża o pomoc (jeśli jesteś kobietą), ponieważ aby kurczak lepiej się trzymał i nie obracał, lepiej przebić część tuszy od wewnątrz szpikulcem. Na moim szpikulcu znajdują się metalowe kołki do mocowania kurczaka. Przebijają tusze od góry i od dołu, a następnie są mocowane za pomocą śrub.
Krok 7:
Obróć szpikulec z kurczakiem w dłoniach i sprawdź, czy jest sztywny i nie obraca się. Zamocuj szpikulec w piekarniku i włącz tryb grillowania. Piecz kurczaka na złoty kolor, około 1,5 do 2 godzin. Wybierz dokładny czas i temperaturę według piekarnika.
przebij mięso nożem: jeśli nóż wchodzi łatwo i płynie jasny sok, oznacza to, że jest gotowy, jeśli sok jest różowy lub czerwony - musisz kontynuować gotowanie.
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g