grillowany kurczak w piekarniku na rożnie w całości ze skórką

bardzo smaczne, różowe, jasne, świąteczne! Jeśli twój piekarnik jest wyposażony w Grill i szpikulec, ten przepis jest dla ciebie. Cały grillowany kurczak jest bardzo delikatny i aromatyczny. Dzięki obrotowi na szpikulcu jest dobrze upieczony i równomiernie pokryty chrupiącą skórką.
RopotushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 18 g
tłuszcze 50 % 18 g
węglowodany 0 % 0 g
238 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kurczaka z grilla w piekarniku? Przygotuj niezbędne składniki. Bardzo ważne jest, aby wybrać odpowiedniego kurczaka. Jego waga nie powinna przekraczać 1,5 kg.wskazane jest kupowanie schłodzonego, ponieważ trudno jest ocenić świeżość i jakość mięsa po zamrożonej tuszy. Kurczak powinien być jasnoróżowy, o neutralnym zapachu. Jeśli weźmiesz drób, musi być młody (mniej niż rok), w przeciwnym razie nie nadaje się do pieczenia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jeśli kurczak jest zamrożony, wcześniej rozmrozić kurczaka. Zdejmij opakowanie i umieść je w pojemniku na dolnej półce lodówki na dzień przed gotowaniem. Aby marynować, weź miskę lub patelnię, w której będzie swobodnie pasować. Materiał, z którego jest wykonany, nie powinien się utleniać. Odpowiednie są naczynia emaliowane, plastikowe, ceramiczne i szklane. Opłucz kurczaka pod bieżącą wodą, usuń wnętrzności i pióra, jeśli są dostępne.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz czosnek. Opłucz, wysusz i posiekaj w wyciskarce do czosnku lub, tak jak ja, zetrzyj na drobnej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przetrzyj tuszę ręcznikiem papierowym, aby nie pozostała wilgoć i lepiej się marynowała. Dokładnie natrzyj kurczaka wewnątrz i na zewnątrz solą, czosnkiem i mieszanką przypraw. Przykryj naczynia, w których kurczak będzie marynowany, folią spożywczą, pokrywką lub ręcznikiem. Pozostaw w temperaturze pokojowej na 15-20 minut. Im dłużej kurczak będzie marynowany,tym smaczniejszy i bardziej soczysty będzie. Często zostawiam na noc.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włącz rozgrzać piekarnik do 180 stopni w trybie góra-dół. Jeśli na kurczaku jest dużo dużych kawałków przypraw, można je usunąć, aby się nie przypaliły. Zawiąż nogi kurczaka nitką i zawiąż skrzydła, aby ściśle przylegały do tuszy. Jest to konieczne, aby podczas obrotu kurczak był zwarty na rożnie i nie przylgnął do ścian piekarnika. Tym bardziej, jeśli twój kurczak jest większy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przebij kurczaka szpikulcem wzdłuż kręgosłupa. Na tym etapie wygodnie jest wezwać męża o pomoc (jeśli jesteś kobietą), ponieważ aby kurczak lepiej się trzymał i nie obracał, lepiej przebić część tuszy od wewnątrz szpikulcem. Na moim szpikulcu znajdują się metalowe kołki do mocowania kurczaka. Przebijają tusze od góry i od dołu, a następnie są mocowane za pomocą śrub.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Obróć szpikulec z kurczakiem w dłoniach i sprawdź, czy jest sztywny i nie obraca się. Zamocuj szpikulec w piekarniku i włącz tryb grillowania. Piecz kurczaka na złoty kolor, około 1,5 do 2 godzin. Wybierz dokładny czas i temperaturę według piekarnika.

przebij mięso nożem: jeśli nóż wchodzi łatwo i płynie jasny sok, oznacza to, że jest gotowy, jeśli sok jest różowy lub czerwony - musisz kontynuować gotowanie.

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy