skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Odmierz składniki ciasta wymienione w przepisie. Koniecznie przesiej mąkę. Od tego będzie zależeć Przepych pieczenia. Weź trzy duże jajka lub 4-5 małych.
Krok 2:

W dużej misce połącz przesianą razem z proszkiem do pieczenia mąkę, mielony cynamon, skrobię kukurydzianą. Wymieszaj suchą mieszankę. Proszek do pieczenia można zastąpić sodą (1 herbata. l.). Zgaś go 9% octem (1 łyżka stołowa). Ważne jest, aby nie przesadzić z sodą, w przeciwnym razie wypieki nabiorą określonego smaku. Skrobia dobrze wchłania wilgoć, dzięki czemu pieczenie jest lekkie i przewiewne. Skrobię kukurydzianą można zastąpić skrobią ziemniaczaną, ale weź ją o połowę mniej
Krok 3:

Orzechy włoskie obrać. Drobno posiekaj nożem. Możesz je zmielić w blenderze, ale niezbyt drobno. Będzie smaczniej, jeśli orzechy będą wyczuwalne w cieście. Lekko osusz je na suchej patelni (około 2-3 minut). Aromat i smak orzechów stanie się jaśniejszy i bogatszy. Aby zaoszczędzić czas, przygotuj orzechy od razu i do nadzienia. Wlej odpowiednią ilość do osobnego talerza i odstaw na bok.
Krok 4:

W osobnym pojemniku połącz jajka z cukrem. Ubij mikserem na niskich obrotach, aż będzie puszysty. Masa jajeczna powinna rozjaśnić, zwiększyć objętość i nieco zgęstnieć.
Krok 5:

Dodaj śmietanę do mieszanki jajecznej. Kontynuuj ubijanie, aż będzie gładkie. Śmietana może mieć dowolną zawartość tłuszczu. Pamiętaj, że bardziej tłusty produkt zwiększy kalorie w cieście.
Krok 6:

Do masy śmietanowej partiami dodaj suchą mieszankę mąki. Nie mieszaj ciasta przez długi czas. Dzięki temu zachowa więcej pęcherzyków powietrza, a gotowe ciasto będzie bardziej przewiewne. W razie potrzeby dodaj trochę mąki (1-2 łyżki stołowe), uzyskując pożądaną konsystencję. Ciasto powinno spływać z łopatki szeroką wstążką, gęstością przypominać tłustą śmietanę, być gładkie i bez grudek mąki.
Krok 7:

Wsyp do ciasta Prażone posiekane orzechy włoskie i rodzynki. Suszone owoce przed spożyciem należy ugotować na parze, aby były miękkie. Aby to zrobić, umyj rodzynki wrzątkiem i pozostaw na 10-15 minut. Spuścić wodę. Osusz rodzynki ręcznikami papierowymi i dodaj do ciasta. Dokładnie wymieszaj, aby suszone owoce rozprowadziły się po całym cieście.
Krok 8:

Przygotuj wszystkie niezbędne produkty do przygotowania nadzienia. Które jabłka będą najlepsze? Wybierz zielone jabłka, które smakują słodko-kwaśno i niezbyt soczyste, aby ciasto nie było wilgotne. Owoce muszą być gęste, aby po upieczeniu zachowały swój kształt. Miękkie i luźne owoce w piekarniku zamieniają się w owsiankę, co negatywnie wpłynie na smak i cechy zewnętrzne Charlotte.
Krok 9:

Umyj jabłka. Wysuszyć. Skóra nie musi być usuwana, chyba że jest uszkodzona lub ma plamy. Pokrój owoce na pół. Usuń środek nasionami. Pokrój jabłka w plasterki lub małe kostki. Aby zapobiec ich ciemnieniu, skrop je sokiem z cytryny (1-2 herbaty. l). Kształt cięcia może być inny. Jeśli chcesz, pokrój owoce w średniej wielkości kostkę.
Krok 10:

Wyślij wcześniej przygotowane Prażone posiekane orzechy do jabłek. Dodaj granulowany cukier. Możesz go zastąpić cukrem trzcinowym. Nada ciastu przyjemny karmelowy aromat i smak. Lub użyj słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej. Dodaj rodzynki wstępnie ugotowane na parze i wysuszone papierowymi serwetkami i szczyptę mielonego cynamonu. Ważne jest, aby wziąć pod uwagę, że jeśli weźmiesz więcej cynamonu niż to konieczne, wypieki będą gorzkie.
Krok 11:

Dobrze wymieszaj jabłka z orzechami, cukrem, cynamonem i rodzynkami. Zamiast rodzynek można użyć suszonych jagód, takich jak żurawina. Nie jest wymagane gotowanie na parze w gorącej wodzie.
Krok 12:

Przykryj okrągłe naczynie do pieczenia pergaminem. Lekko posmaruj olejem roślinnym. Posyp spód i boki formy semoliną. Rozłóż trzecią część ciasta. Wygładź powierzchnię silikonową szpatułką.
Krok 13:

Rozłóż połowę nadzienia jabłkowego na wierzchu. Przykryj plasterki jabłka drugą częścią ciasta i ponownie ułóż jabłka.
Krok 14:

Polej owoce pozostałym ciastem. Wygładź powierzchnię. 10-15 minut przed rozpoczęciem pieczenia włącz piekarnik do rozgrzania na 180C. piecz Charlotte z jabłkami przez około 40 minut. Ważne jest, aby nie otwierać piekarnika przez pierwsze 15-20 minut pieczenia, w przeciwnym razie biszkopt się uspokoi. Nie zapominaj, że piekarniki mogą się różnić. Dlatego reżim temperaturowy może wymagać zmiany w górę lub w dół. Czas pieczenia może się również nieznacznie różnić.
Krok 15:

Jak sprawdzić, czy ciasto jest gotowe? Kiedy zobaczysz, że znacznie się powiększył i zarumienił, przebij go drewnianym szpikulcem w kilku miejscach. Jeśli wyjdzie suchy, bez przyklejonego surowego ciasta, ciasto jest gotowe. Wyjmować. Pozostaw w formie do ostygnięcia. Następnie ostrożnie przełóż na płaski talerz, pamiętając o zdjęciu papieru. Obficie posyp cukrem pudrem na drobnym sitku.
Charlotte z jabłkami w śmietanie okazała się doskonała! Ma delikatną kremową strukturę, niezwykle aromatyczną, ciasto biszkoptowe jest miękkie i lekkie. Przysmak idealnie nadaje się na rodzinne przyjęcie herbaciane. Szczególnie lubię herbatę cynamonową. Stuprocentowo pyszne!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać nieco więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Musisz skupić się na tym, jakie ciasto powinno się okazać (gęste, miękkie, płynne itp.). Wiele przydatnych informacji na temat tego, dlaczego mąka nawet tej samej odmiany może mieć zupełnie inne właściwości, przeczytaj ten artykuł
weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie zakończyło się sukcesem, skorzystaj z przydatnych informacji w artykule o piekarnikach tutaj
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal / 100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal / 100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal / 100g



