skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić chudą babeczkę w piekarniku? Wlej ciepłą przefiltrowaną wodę do głębokiej miski. Jeśli dotkniesz go palcem, powinno być ciepło. Wlej do miski bezwonny olej słonecznikowy (rafinowany), dodaj cukier i dodaj szczyptę soli. Sól sprawi, że smak gotowego ciasta będzie jaśniejszy.
Krok 2:
Wlej płynny miód do miski. Jeśli masz kandyzowany miód, musisz go stopić w łaźni wodnej. Aby to zrobić, weź dwie łyżki, jedną nieco większą od drugiej. W mniejszym umieszcza się miód, a w większym wlewa się wodę z kranu do około jednej trzeciej lub dwóch całkowitej objętości. Następnie włóż chochle jeden do drugiego i podgrzej na średnim ogniu, ciągle mieszając miód. Nie spali się, po prostu szybciej stanie się płynny podczas mieszania.
Krok 3:
Prosto do miski !części! przesiej mąkę pszenną najwyższej jakości. Pomoże to lepiej wyrosnąć babeczce. Trzepaczką mieszaj ciasto, aż będzie gładkie. Mąka może potrzebować trochę więcej lub trochę mniej. Punktem odniesienia jest konsystencja ciasta. Powinien być mniej więcej jak kwaśna śmietana o średniej zawartości tłuszczu.
Krok 4:
Tak wygląda moje ciasto - jest dość grube i trzyma rowek z trzepaczki. Zgasić sodę sokiem z cytryny, natychmiast dodać do ciasta i wymieszać trzepaczką. Konieczne jest mieszanie całej objętości ciasta, ponieważ od tego zależy, czy ciasto wzrośnie równomiernie, czy nie.
Krok 5:
Weź dwie formy i posmaruj ich dno olejem słonecznikowym. Ciasto przekrój na pół i wlej do foremek do połowy wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni, aż będzie ugotowany. Będzie to około 30 minut, ale skup się na piekarniku.
dlaczego dokładnie dwie formy? Byłem spragniony, wlewając całą objętość ciasta do jednej silikonowej formy o wymiarach 22x6 cm i piekłem ciastko przez prawie półtorej godziny! Wszystko było surowe w środku... Musiałem tańczyć z tamburynem, aby ciasto było upieczone w środku i nie paliło się od dołu. Dlatego polecam upiec dwie babeczki jednocześnie. Lub początkowo podziel liczbę składników przez dwa.
sprawdź gotowość ciasta, wbijając wykałaczkę w sam środek. Jeśli jest sucha, ciasto jest gotowe.
babeczka jest bardzo aromatyczna i rumiana, z charakterystycznym miodowym kolorem. A smak bardzo przypomina ciasto "miód".
trochę czuje się jak soda, ale bałabym się ją mniej nakładać, ponieważ ciasto jest ciężkie, może nie wyrosnąć.
podobało mi się połączenie tej babeczki z masłem orzechowym i kubka gorącej kawy. Jeśli kochasz masło orzechowe, koniecznie spróbuj!
smacznego!
--------------------
przygotuj się na to, że mąka może wymagać nieco więcej lub, przeciwnie, mniej niż wskazano w przepisie. Musisz skupić się na tym, jakie ciasto powinno się okazać (gęste, miękkie, płynne itp.). Wiele przydatnych informacji na temat tego, dlaczego mąka nawet tej samej odmiany może mieć zupełnie inne właściwości,
przeczytaj ten artykuł
.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie zakończyło się sukcesem, skorzystaj z przydatnych informacji w artykule o piekarnikach tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal / 100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g