Strudel z jabłkami z ciasta francuskiego klasyczny

pyszne, proste, oryginalne, święto każdego dnia! Klasyczny strudel z jabłkami z ciasta francuskiego zajmie ci 20 minut, a piekarnik zajmie się resztą. Nie musisz majstrować przy cieście, nadzienie można zastąpić według własnego gustu, robiąc je z dowolnych owoców, jagód, orzechów, nasion, suszonych owoców.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 4 g
tłuszcze 30 % 15 g
węglowodany 62 % 31 g
276 kcal
IG: 13 / 48 / 39

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić strudel z jabłkami z ciasta francuskiego? Przygotuj jedzenie. Jeśli ciasto jest zamrożone, wyjmij je 15 minut przed gotowaniem, będzie miało czas na zmiękczenie. Cukier możesz wziąć brązowy trzcinowy, pojawi się z nim nuta karmelu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jabłka umyć, osuszyć, obrać, wydrążyć i pokroić w kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W jabłkach włóż połowę cukru, cynamon i mąkę. Wymieszać. Pozostaw na 20 minut, aby jabłka dały sok, a mąka go wchłonęła.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posiekaj orzechy, zachowaj rozmiar zgodnie z własnymi preferencjami. Duży - jeśli chcesz, aby były odczuwalne, mały-jeśli nie. Do orzechów dodaj bułkę tartą i pozostały cukier. Wymieszać.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ciasto francuskie powinno być już miękkie i gotowe do rozwałkowania. Rozwałkuj jedną warstwę ciasta na posypanej mąką powierzchni. Grubość wynosi około 2-3 mm.grubsze nie jest konieczne, ciasto w strudelu jest tradycyjnie cienkie. Otrzymujemy prostokąt.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Połóż nadzienie na długiej krawędzi prostokąta. Najpierw umieść mieszankę orzechów, a na niej mieszankę jabłek.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zwinąć ciasto w rolkę, ścisnąć krawędzie i złożyć w dół. Szew powinien również znajdować się na dole.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na blasze do pieczenia ułóż papier do pieczenia, matę silikonową lub teflonową - cokolwiek chcesz. Możesz po prostu nasmarować blachę do pieczenia olejem. Przenieś strudel na papier szwem w dół. Podobnie uformuj strudel z drugiego arkusza ciasta i ułóż go obok siebie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ubij żółtko widelcem lub trzepaczką z dodatkiem wody. Posmaruj wierzch strudli ubitym żółtkiem za pomocą pędzla.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na wierzchu ostrym nożem wykonaj nacięcia strudli przed nadzieniem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Piecz strudele w piekarniku w temperaturze 190 stopni przez około 40-45 minut, aż będą złote. Skoncentruj się na czasie temperatury na swoim piekarniku. Strudel podawaj na ciepło, tak jak tradycyjnie. Smacznego!

Strudel okazał się pyszny, ciasto miękkie, ale chrupiące, nadzienie soczyste, nie mdłe. Podawałem go na ciepło, dodając gałkę lodów.
do nadzienia można dodać rodzynki i inne orzechy. Bardzo smaczny strudel uzyskuje się z wiśniami.
nadzienie można położyć na całej powierzchni ciasta, a następnie bułka okaże się grubsza i z wyraźnymi warstwami na kawałku.
podczas serwowania posyp strudel cukrem pudrem.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

oprócz tego, co kupiłeś, możesz użyć własnego ciasta. Przepis na domowe ciasto francuskie do tego wypieku możesz wybrać w katalog .

strudel to danie kuchni austriackiej. Jest to bułka z cienko walcowanego ciasta z nadzieniem z owoców i orzechów.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy