skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do gotowania piersi z kurczaka z serem pieczone w piekarniku. Włącz piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.
Krok 2:
Umyj pierś z kurczaka, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w warstwy. Aby ułatwić krojenie, weź ostry, cienki nóż i odetnij, lekko naciskając filet ręką.
Krok 3:
Połóż kawałki fileta na plastikowej folii, z daleka. Przykryj innym filmem i powoli ubij pierś. Pomoże Ci nie uszkodzić filetów i nie spryskać kurczaka całą kuchnią i sobą.
Krok 4:
Nasmaruj naczynie do pieczenia lub blachę do pieczenia olejem roślinnym i ułóż ubity filet. Rozmiar formy zależy od wielkości ubitej piersi z kurczaka. Wlej trochę wody, dzięki czemu filety pozostaną soczyste.
Krok 5:
Sól i pieprz filety do smaku. Możesz wziąć czarny pieprz, ale biała, zielona lub syczuańska papryka jest idealna. W razie potrzeby możesz posypać pierś suchą adżiką, ale wtedy filet nie będzie tak delikatny.
Krok 6:
Obierz cebulę i bardzo drobno posiekaj. Cebula w gotowym naczyniu będzie trochę chrupiąca podczas jedzenia, a jeśli ci się to nie podoba, polecam cebulę najpierw lekko usmażyć, a dopiero potem położyć ją na filecie z kurczaka. Możesz wziąć dowolny łuk według własnego uznania. Może to być biały, czerwony, szalotka. Ale nie odmawiaj go całkowicie, ponieważ nadaje filetowi soczystość i pikantną nutę.
Krok 7:
Rozłóż pokrojoną cebulę na wierzchu ubitego fileta równą warstwą. Dostosuj ilość cebuli według własnego uznania.
Krok 8:
Posmaruj każdy filet majonezem równą warstwą. Zamiast majonezu możesz wziąć gęstą śmietanę, ale przed nałożeniem na filet trzeba ją trochę posolić.
Krok 9:
Twardy ser zetrzyj na drobnej tarce i posyp wierzch fileta z kurczaka. Możesz wziąć dowolny ser, ale smak gotowej piersi z kurczaka będzie zależeć od jego odmiany.
Krok 10:
Umieść formę lub blachę do pieczenia z filetami w gorącym piekarniku i piecz przez 35 do 40 minut, aż będą miękkie i złociste.
Krok 11:
Wyjmij filet z kurczaka z piekarnika i podawaj natychmiast podczas gdy ser jest stopiony, a filet jest gorący. Możesz podawać go z dowolnym dodatkiem lub po prostu ze świeżymi warzywami i ziołami.
Krok 12:
Smacznego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g