pierś z kurczaka z serem w piekarniku

delikatna i soczysta pierś z kurczaka pod rumianą skórką serową. Taka pierś jest wykonywana szybko i bez żadnych trudności. Można go podawać na stole w zwykły dzień, a na świątecznym stole nie zajmie ostatniego miejsca wśród smakołyków. Spodoba się nie tylko dorosłym, ale dzieci nie odmówią tak pysznego kurczaka.
LaliczAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 53 % 16 g
tłuszcze 37 % 11 g
węglowodany 10 % 3 g
176 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do gotowania piersi z kurczaka z serem pieczone w piekarniku. Włącz piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj pierś z kurczaka, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w warstwy. Aby ułatwić krojenie, weź ostry, cienki nóż i odetnij, lekko naciskając filet ręką.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Połóż kawałki fileta na plastikowej folii, z daleka. Przykryj innym filmem i powoli ubij pierś. Pomoże Ci nie uszkodzić filetów i nie spryskać kurczaka całą kuchnią i sobą.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Nasmaruj naczynie do pieczenia lub blachę do pieczenia olejem roślinnym i ułóż ubity filet. Rozmiar formy zależy od wielkości ubitej piersi z kurczaka. Wlej trochę wody, dzięki czemu filety pozostaną soczyste.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Sól i pieprz filety do smaku. Możesz wziąć czarny pieprz, ale biała, zielona lub syczuańska papryka jest idealna. W razie potrzeby możesz posypać pierś suchą adżiką, ale wtedy filet nie będzie tak delikatny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obierz cebulę i bardzo drobno posiekaj. Cebula w gotowym naczyniu będzie trochę chrupiąca podczas jedzenia, a jeśli ci się to nie podoba, polecam cebulę najpierw lekko usmażyć, a dopiero potem położyć ją na filecie z kurczaka. Możesz wziąć dowolny łuk według własnego uznania. Może to być biały, czerwony, szalotka. Ale nie odmawiaj go całkowicie, ponieważ nadaje filetowi soczystość i pikantną nutę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozłóż pokrojoną cebulę na wierzchu ubitego fileta równą warstwą. Dostosuj ilość cebuli według własnego uznania.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Posmaruj każdy filet majonezem równą warstwą. Zamiast majonezu możesz wziąć gęstą śmietanę, ale przed nałożeniem na filet trzeba ją trochę posolić.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Twardy ser zetrzyj na drobnej tarce i posyp wierzch fileta z kurczaka. Możesz wziąć dowolny ser, ale smak gotowej piersi z kurczaka będzie zależeć od jego odmiany.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Umieść formę lub blachę do pieczenia z filetami w gorącym piekarniku i piecz przez 35 do 40 minut, aż będą miękkie i złociste.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wyjmij filet z kurczaka z piekarnika i podawaj natychmiast podczas gdy ser jest stopiony, a filet jest gorący. Możesz podawać go z dowolnym dodatkiem lub po prostu ze świeżymi warzywami i ziołami.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Smacznego.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g

Podobne przepisy