skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto z semoliną w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Kefir nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu, nie jest to ważne. Lepiej, jeśli ma temperaturę pokojową, wyjmij go z lodówki z wyprzedzeniem. To samo dotyczy jajek-ciasto okaże się wspanialsze z ciepłych produktów. Jeśli nie masz na to czasu, trzymaj jajka w ciepłej wodzie i podgrzej kefir na kuchence.
Krok 2:
Rozpocznij gotowanie od przygotowania kaszy manny-napełnij ją kefirem i pozostaw na 30-40 minut do spęcznienia. Rozważ ten czas z wyprzedzeniem, ponieważ samo ciasto bardzo szybko się ugniata. Od czasu do czasu mieszaj masę.
Krok 3:
Po upływie czasu zacznij bezpośrednio wyrabiać ciasto. Wbij jajka do miski. Zacznij je ubijać, stopniowo zwiększając prędkość miksera. W tym procesie dodaj porcje cukru i szczyptę soli. Sól w słodkich wypiekach działa jak wzmacniacz smaku, nie bój się jej dodawać. Ubij jajka na Jasną, puszystą masę.
Krok 4:
Wlej ubite jajka do spuchniętej semoliny. Dobrze wymieszaj obie masy, aż będą gładkie.
Krok 5:
Dodaj proszek do pieczenia do mąki, wymieszaj — pomoże to równomiernie wyrosnąć ciastu. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia do miski z ciastem. Ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Wtedy ciasto okaże się przewiewne i dobrze wyrośnie podczas pieczenia.
Krok 6:
Wmieszaj mąkę do uzyskania gładkiego ciasta, uzyskuje się konsystencję gęstej śmietany.
Krok 7:
Umyj i osusz gruszkę. Pokrój go na 4 części, Wytnij rdzeń z nasionami i łodygami. Pokrój ćwiartki w cienkie kliny.
Krok 8:
Weź naczynie do pieczenia. Każda żaroodporna forma nadaje się do tego ciasta. Jeśli używasz silikonu, nie musisz go smarować olejem. Ale lepiej jest lekko nasmarować metalowe, ceramiczne lub szklane naczynia olejem roślinnym, aby wypieki się nie przypaliły. Wlać ciasto do formy, ułożyć kawałki gruszek na wierzchu. Mam silikonową formę o wymiarach 20 * 9 cm.
Krok 9:
Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 180°C, tryb góra-dół, bez konwekcji. Czas pieczenia od 40 minut do 1 godziny. Będzie to zależeć od funkcji piekarnika i wielkości formy. Moje ciasto piecze się przez godzinę, ponieważ okazało się wysokie. Sprawdź gotowość drewnianym szpikulcem — powinien wyjść suchy ze środka ciasta. Wyjmij gotowe ciasto z piekarnika, ostudź i uwolnij z formy.
Krok 10:
Lepiej całkowicie schłodzić to ciasto, wtedy nie kruszy się po pokrojeniu. Podawaj ciasto do stołu. Smacznego!
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
jak wybrać semolinę, ugotować z niej idealną owsiankę i nie tylko, przeczytaj artykuł o manku i semolinie .
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Gruszka - 42 kcal/100g
- Gruszka suszona - 246 kcal/100g
- Gruszki konserwowe - 76 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g