zapiekanka z twarogu PP bez mąki i kaszy manny w piekarniku

delikatny, przewiewny, rozpływający się w ustach! Zapiekanka z twarogu PP bez mąki i kaszy manny w piekarniku jest przygotowywana bez dodatku mąki i cukru i okazuje się dietetyczna i zdrowa. Jest odpowiedni dla dzieci, sportowców i tych, którzy monitorują swoją dietę. Zawiera mało kalorii i dużo białka.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 57 % 13 g
tłuszcze 39 % 9 g
węglowodany 4 % 1 g
138 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić zapiekankę z twarogu PP bez mąki i kaszy manny w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Lepiej jest wziąć twaróg i mleko z niewielkim procentem tłuszczu, wtedy zapiekanka okaże się mniej kaloryczna. Zamiast mleka możesz wziąć śmietanę lub jogurt naturalny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Podziel jajka na żółtka i białka. Staraj się to robić ostrożnie, aby ani kropla żółtka nie dostała się do białek, w przeciwnym razie białka nie zostaną ubite. Białka na czas dalszego gotowania włóż do lodówki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj twaróg, mleko i wanilinę do żółtek.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wymieszaj jedzenie. Lepiej zrobić to blenderem, wtedy masa stanie się bardzo gładka i jednorodna. Jeśli nie masz blendera, lepiej przetrzeć twaróg przez sito, aby pozbyć się ziaren.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyjmij białka z lodówki i ubij je na strome szczyty. To nasyci je powietrzem, które pomoże wyrosnąć zapiekance. Konieczne jest ubijanie przez długi czas, co najmniej 10 minut, aby po zatrzymaniu miksera ślady po nim nie spadły.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj ubite białka do masy. Zrób to partiami, po kilka łyżek stołowych, delikatnie mieszając po każdym dodaniu. Mieszaj białka ruchami od dołu do góry, najlepiej sprawdza się silikonowa szpatułka, która nie niszczy ich struktury.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po dodaniu wszystkich białek ciasto stanie się bardzo przewiewne i dość płynne. Tak powinno być, ponieważ jest bez mąki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Weź odpowiednią formę. Nie smarowałem go, jeśli masz formę z innego materiału, nasmaruj ją niewielką ilością oleju roślinnego. Wlać ciasto do formy. Trochę mi nie pasowało, wystarczyło na jedną małą porcję zapiekanki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Piecz zapiekankę w piekarniku w temperaturze 170°C przez 40-50 minut. Skoncentruj się na górnej skórce - powinna stać się złota. Moja zapiekanka bardzo się uniosła i pękła na wierzchu, ale po ostygnięciu bardzo się opaliła, co w żaden sposób nie wpłynęło na jej smak. Podawaj zapiekankę schłodzoną. Możesz polać go miodem lub jakimś syropem klonowym z topinamburu. Dodaj jagody do zapiekanki - zastąpią cukier, którego nie ma.

zapiekanka jest naprawdę niesamowicie przewiewna i delikatna! Jak suflet twarogowy. Z miodem i malinami nawet nie zauważyliśmy, że jest bez cukru.

uważam, że ten przepis jest PP, ponieważ jest przygotowywany bez dodawania przede wszystkim cukru. Cukier biały jest przyczyną wielu chorób, od otyłości po cukrzycę. Jest to udowodniony fakt, lepiej ograniczyć jego spożycie. Mąka pszenna również nie jest dodawana do zapiekanki. To znacznie zmniejsza kaloryczność potrawy i sprawia, że jest ona dostępna dla osób z nietolerancją glutenu. Aby uzyskać słodycz, możesz dodać substytut cukru, który wytrzyma obróbkę cieplną. 

ważne jest, aby zdawać sobie sprawę, że w naturze nie ma przepisów ani produktów, które z pewnością są dobre dla wszystkich ludzi lub bezwarunkowo szkodliwe dla wszystkich. Podobnie jak w przypadku leków, a także w żywieniu, istnieją wskazania i przeciwwskazania, dzienne Indywidualne normy spożycia, a dla większości ludzi wszystko to jest bardzo spersonalizowane. Jednocześnie istnieje wiele mitów "o prawidłowym odżywianiu" (na przykład: tłuszcz jest zły), które zniekształcają samą istotę tej koncepcji iw takiej zniekształconej formie rozprzestrzeniają się w Internecie i mediach. Dlatego pamiętaj, że każdy "przepis PP" będzie miał związek z prawidłowym odżywianiem tylko warunkowo, nie należy go traktować jako dogmatu. I nawet jeśli autor przepisu, "specjalista od zdrowego odżywiania" lub dietetyk i trener fitness nazywa coś przydatnym (PP) lub szkodliwym, być może nie jest to dla ciebie osobiście.

ważne! aby ciasto twarogowe lub nadzienie odniosło sukces, ważne jest, aby starannie wybrać twaróg. Produkt niskiej jakości może zepsuć wypieki, ponieważ bezpośrednio wpływa na konsystencję, smak i efekt końcowy. Jak wybrać odpowiedni twaróg do ciasta lub nadzienia, przeczytaj w tym artykule .

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników

opinia administracji serwisu o prawidłowym odżywianiu może nie pokrywać się z opinią autora PP przepisu!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g

Podobne przepisy