Domowa francuska bagietka w piekarniku

Czy nadal boisz się upiec francuską bagietkę w piekarniku? Okazuje się, że zrobienie chrupiącej domowej roboty bagietki nie wymaga dużego wysiłku. Najdłuższym etapem jest dopasowanie uformowanych bagietek przed pieczeniem. Samo pieczenie zajmuje nieco ponad 10 minut.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 8 g
tłuszcze 2 % 1 g
węglowodany 82 % 41 g
200 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec bagietki w piekarniku? Odmierz wszystkie składniki. Aby uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek, sprawdź drożdże z wyprzedzeniem: wlej trochę ciepłego mleka lub wody do miski, wymieszaj w niej drożdże. Przykryj miskę ręcznikiem kuchennym i umieść w ciepłym miejscu bez przeciągów na 10-15 minut. W tym czasie na powierzchni ciasta powinna pojawić się Piankowa Czapka drożdżowa. Jeśli tak się nie stanie, pieczenie nie zadziała. W takim przypadku wymień drożdże na inne.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie i pozostawić na 5 minut. Nie zapominaj, że płyn, w którym drożdże są hodowane, nie powinien być wyższy niż 40 stopni. Dlaczego to ma znaczenie? W ciepłym środowisku drożdże są dobrze aktywowane, umierają w gorącym środowisku, aw zimnym po prostu nie działają.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przesiej mąkę z solą.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj wodę z drożdżami do mąki i zagniataj ciasto.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż ciasto do dużej miski, przykryj ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu na 30 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie ułóż ciasto na posypanej mąką powierzchni i zmiażdż. Pozostaw na 15 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Uformuj ciasto w bagietkę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przenieś bagietkę na wyłożoną pergaminem blachę do pieczenia i pozostaw w ciepłym miejscu na 1 godzinę i 30 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Po dopasowaniu ciasta wykonaj ukośne cięcia na każdej bagietce ostrym nożem. Rozgrzej piekarnik do 230°C. Zwykle włączam go 10-15 minut przed rozpoczęciem pieczenia. Ustaw głęboki pojemnik z wodą na niższym poziomie. Włóż blachę do pieczenia z bagietką do piekarnika i zmniejsz temperaturę do 210°C. piecz przez 10-12 minut w trybie "góra-dół+konwekcja" - aby bagietka nabrała złotej chrupiącej skórki i nie przypaliła się.

z podanej liczby produktów otrzymasz 1 średnią bagietkę o długości 25-30 cm.

gorąca i aromatyczna, miękka w środku i chrupiąca na zewnątrz francuska bagietka, zdecydowanie powinna osiąść na twoim stole. Co więcej, pod względem smaku nie jest gorszy, a moim zdaniem nawet przewyższa swoich sklepowych odpowiedników.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

ważne! Używając suchych drożdży należy pamiętać, że występują one w dwóch formach: aktywnej i natychmiastowej(przed użyciem przeczytaj uważnie instrukcję!).
aktywne suche drożdże przypominają zewnętrznie koraliki lub małe kulki. Przed zastosowaniem należy je wybudzić z"trybu uśpienia". W tym celu aktywne drożdże rozcieńcza się w ciepłej słodkiej wodzie, mleku lub serwatce. Powstałe bąbelki, piana lub" czapka " wskazują, że drożdże są gotowe do dalszego użycia. Aktywne suche drożdże należy doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia w cieczy, w przeciwnym razie z powodu pozostałych ziaren ciasto może nie wzrosnąć, a wypieki zostaną zepsute (ziarna drożdży, które nie rozpuściły się w cieczy i dostały się do ciasta, nie rozproszą się same, co oznacza, że nie będą działać).
natychmiastowe suche drożdże są łatwiejsze do zastosowania. Nie muszą być aktywowane przed użyciem. Takie drożdże wraz z innymi składnikami są po prostu dodawane do ciasta. W rezultacie Czas pieczenia jest skrócony.
należy również pamiętać, że oba rodzaje suchych drożdży mogą różnić się aktywnością u różnych producentów.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy