skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec bagietki w piekarniku? Odmierz wszystkie składniki. Aby uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek, sprawdź drożdże z wyprzedzeniem: wlej trochę ciepłego mleka lub wody do miski, wymieszaj w niej drożdże. Przykryj miskę ręcznikiem kuchennym i umieść w ciepłym miejscu bez przeciągów na 10-15 minut. W tym czasie na powierzchni ciasta powinna pojawić się Piankowa Czapka drożdżowa. Jeśli tak się nie stanie, pieczenie nie zadziała. W takim przypadku wymień drożdże na inne.
Krok 2:
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie i pozostawić na 5 minut. Nie zapominaj, że płyn, w którym drożdże są hodowane, nie powinien być wyższy niż 40 stopni. Dlaczego to ma znaczenie? W ciepłym środowisku drożdże są dobrze aktywowane, umierają w gorącym środowisku, aw zimnym po prostu nie działają.
Krok 3:
Przesiej mąkę z solą.
Krok 4:
Dodaj wodę z drożdżami do mąki i zagniataj ciasto.
Krok 5:
Włóż ciasto do dużej miski, przykryj ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu na 30 minut.
Krok 6:
Następnie ułóż ciasto na posypanej mąką powierzchni i zmiażdż. Pozostaw na 15 minut.
Krok 7:
Uformuj ciasto w bagietkę.
Krok 8:
Przenieś bagietkę na wyłożoną pergaminem blachę do pieczenia i pozostaw w ciepłym miejscu na 1 godzinę i 30 minut.
Krok 9:
Po dopasowaniu ciasta wykonaj ukośne cięcia na każdej bagietce ostrym nożem. Rozgrzej piekarnik do 230°C. Zwykle włączam go 10-15 minut przed rozpoczęciem pieczenia. Ustaw głęboki pojemnik z wodą na niższym poziomie. Włóż blachę do pieczenia z bagietką do piekarnika i zmniejsz temperaturę do 210°C. piecz przez 10-12 minut w trybie "góra-dół+konwekcja" - aby bagietka nabrała złotej chrupiącej skórki i nie przypaliła się.
z podanej liczby produktów otrzymasz 1 średnią bagietkę o długości 25-30 cm.
gorąca i aromatyczna, miękka w środku i chrupiąca na zewnątrz francuska bagietka, zdecydowanie powinna osiąść na twoim stole. Co więcej, pod względem smaku nie jest gorszy, a moim zdaniem nawet przewyższa swoich sklepowych odpowiedników.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
ważne! Używając suchych drożdży należy pamiętać, że występują one w dwóch formach: aktywnej i natychmiastowej(przed użyciem przeczytaj uważnie instrukcję!).
aktywne suche drożdże przypominają zewnętrznie koraliki lub małe kulki. Przed zastosowaniem należy je wybudzić z"trybu uśpienia". W tym celu aktywne drożdże rozcieńcza się w ciepłej słodkiej wodzie, mleku lub serwatce. Powstałe bąbelki, piana lub" czapka " wskazują, że drożdże są gotowe do dalszego użycia. Aktywne suche drożdże należy doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia w cieczy, w przeciwnym razie z powodu pozostałych ziaren ciasto może nie wzrosnąć, a wypieki zostaną zepsute (ziarna drożdży, które nie rozpuściły się w cieczy i dostały się do ciasta, nie rozproszą się same, co oznacza, że nie będą działać).
natychmiastowe suche drożdże są łatwiejsze do zastosowania. Nie muszą być aktywowane przed użyciem. Takie drożdże wraz z innymi składnikami są po prostu dodawane do ciasta. W rezultacie Czas pieczenia jest skrócony.
należy również pamiętać, że oba rodzaje suchych drożdży mogą różnić się aktywnością u różnych producentów.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g