twaróg Wielkanocny pieczony w piekarniku

bardzo delikatny, rozpływa się w ustach, na świątecznym stole! Ser Wielkanocny pieczony w piekarniku to niezwykły deser na stół wielkanocny. Okazuje się, że jest to coś pomiędzy zapiekanką a sernikiem, doskonale zachowuje swój kształt podczas krojenia, pachnie pysznie wanilią. Taka Wielkanoc doskonale urozmaica twoje menu.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 11 g
tłuszcze 37 % 15 g
węglowodany 37 % 15 g
240 kcal
IG: 19 / 19 / 63

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 6 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec twaróg Wielkanocny w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Wszystkie składniki mleka powinny być tłuste, twaróg co najmniej 9%, śmietana — 20%. Dzięki takim składnikom Wielkanoc okaże się smaczniejsza. Wybierz wysokiej jakości i naturalny twarożek, śmietanę i masło — wynik będzie zależeć od ich jakości. Wyjmij wszystkie potrawy z lodówki z wyprzedzeniem, aby były ciepłe, a masło miękkie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W głębokiej misce złóż twaróg, śmietanę, miękkie masło i skrobię kukurydzianą. Ubij to wszystko za pomocą blendera zanurzeniowego. Masa powinna stać się całkowicie jednorodna i gładka. To jeden z głównych sekretów pysznej Wielkanocy. Jeśli nie masz blendera, przetrzyj twaróg przez sito.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W innej misce ubij jajka. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla. Zacznij je ubijać przy małych prędkościach miksera. Porcjami wsyp cukier, dobrze ubijając masę po każdym dodaniu. Dodaj również wanilinę i sól, która zrównoważy i wzmocni smak. Ubij jajka z cukrem na puszystą, jasną masę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Połącz masę twarogową i jajeczną. Aby były przewiewne, mieszaj delikatnymi ruchami od dołu do góry. Dodaj ubite jajka również partiami, ugniatając po każdym. Gotowa masa na Wielkanoc powinna być gładka i całkowicie jednorodna.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dobrze umyj rodzynki i osusz ręcznikami papierowymi. Wlej go na Wielkanoc. Możesz także dodać suszone morele, kandyzowane owoce, krople czekolady lub orzechy. Wymieszaj masę twarogową z rodzynkami.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przygotuj naczynie do pieczenia. Dla tej liczby produktów lepiej jest wziąć formę o małej średnicy, 16-18 cm. A na zewnątrz owinąć go kilkoma warstwami folii-Wielkanoc zostanie upieczona w wodzie. Wlać masę twarogową do przygotowanej formy, wygładzić wierzch.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ustaw formę na głębokiej blasze do pieczenia (wziąłem szklane naczynie do pieczenia). Wlej do niego wrzącą wodę, aby sięgała do środka formy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozgrzej piekarnik do 160°C, tryb góra-dół, bez konwekcji. Umieść blachę do pieczenia w piekarniku i piecz przez 1,5-2 godziny. Dokładny czas będzie zależeć od funkcji piekarnika. Wierzch powinien się zarumienić, a szpikulec włożony do środka powinien wyschnąć. Kiedy tak się stanie, wyłącz piekarnik i pozostaw w nim Wielkanoc na 4 godziny. Następnie wyjmij blachę do pieczenia z piekarnika. Formę Wielkanocną wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Uwolnij gotową schłodzoną Wielkanoc z formy i podawaj. Smacznego!

od dawna chciałem wypróbować ten przepis, ponieważ zawsze przygotowywałem tradycyjny deser z surowego twarogu na Wielkanoc. Pieczona Wielkanoc okazała się bardzo smaczna, naprawdę podobna do sernika, ale z nutą surowej Wielkanocy. Podobało nam się!

ważne! aby ciasto twarogowe lub nadzienie odniosło sukces, ważne jest, aby starannie wybrać twaróg. Produkt niskiej jakości może zepsuć wypieki, ponieważ bezpośrednio wpływa na konsystencję, smak i efekt końcowy. Jak wybrać odpowiedni twaróg do ciasta lub nadzienia, przeczytaj w tym artykule .

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

czym różnią się wanilia, wanilina, ekstrakt waniliowy i cukier waniliowy, jak prawidłowo je stosować i zastępować, aby nie zepsuć smaku potrawy , Czytaj w tym artykule .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g

Podobne przepisy