skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec twaróg Wielkanocny w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Wszystkie składniki mleka powinny być tłuste, twaróg co najmniej 9%, śmietana — 20%. Dzięki takim składnikom Wielkanoc okaże się smaczniejsza. Wybierz wysokiej jakości i naturalny twarożek, śmietanę i masło — wynik będzie zależeć od ich jakości. Wyjmij wszystkie potrawy z lodówki z wyprzedzeniem, aby były ciepłe, a masło miękkie.
Krok 2:
W głębokiej misce złóż twaróg, śmietanę, miękkie masło i skrobię kukurydzianą. Ubij to wszystko za pomocą blendera zanurzeniowego. Masa powinna stać się całkowicie jednorodna i gładka. To jeden z głównych sekretów pysznej Wielkanocy. Jeśli nie masz blendera, przetrzyj twaróg przez sito.
Krok 3:
W innej misce ubij jajka. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla. Zacznij je ubijać przy małych prędkościach miksera. Porcjami wsyp cukier, dobrze ubijając masę po każdym dodaniu. Dodaj również wanilinę i sól, która zrównoważy i wzmocni smak. Ubij jajka z cukrem na puszystą, jasną masę.
Krok 4:
Połącz masę twarogową i jajeczną. Aby były przewiewne, mieszaj delikatnymi ruchami od dołu do góry. Dodaj ubite jajka również partiami, ugniatając po każdym. Gotowa masa na Wielkanoc powinna być gładka i całkowicie jednorodna.
Krok 5:
Dobrze umyj rodzynki i osusz ręcznikami papierowymi. Wlej go na Wielkanoc. Możesz także dodać suszone morele, kandyzowane owoce, krople czekolady lub orzechy. Wymieszaj masę twarogową z rodzynkami.
Krok 6:
Przygotuj naczynie do pieczenia. Dla tej liczby produktów lepiej jest wziąć formę o małej średnicy, 16-18 cm. A na zewnątrz owinąć go kilkoma warstwami folii-Wielkanoc zostanie upieczona w wodzie. Wlać masę twarogową do przygotowanej formy, wygładzić wierzch.
Krok 7:
Ustaw formę na głębokiej blasze do pieczenia (wziąłem szklane naczynie do pieczenia). Wlej do niego wrzącą wodę, aby sięgała do środka formy.
Krok 8:
Rozgrzej piekarnik do 160°C, tryb góra-dół, bez konwekcji. Umieść blachę do pieczenia w piekarniku i piecz przez 1,5-2 godziny. Dokładny czas będzie zależeć od funkcji piekarnika. Wierzch powinien się zarumienić, a szpikulec włożony do środka powinien wyschnąć. Kiedy tak się stanie, wyłącz piekarnik i pozostaw w nim Wielkanoc na 4 godziny. Następnie wyjmij blachę do pieczenia z piekarnika. Formę Wielkanocną wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny.
Krok 9:
Uwolnij gotową schłodzoną Wielkanoc z formy i podawaj. Smacznego!
od dawna chciałem wypróbować ten przepis, ponieważ zawsze przygotowywałem tradycyjny deser z surowego twarogu na Wielkanoc. Pieczona Wielkanoc okazała się bardzo smaczna, naprawdę podobna do sernika, ale z nutą surowej Wielkanocy. Podobało nam się!
ważne! aby ciasto twarogowe lub nadzienie odniosło sukces, ważne jest, aby starannie wybrać twaróg. Produkt niskiej jakości może zepsuć wypieki, ponieważ bezpośrednio wpływa na konsystencję, smak i efekt końcowy. Jak wybrać odpowiedni twaróg do ciasta lub nadzienia, przeczytaj w tym artykule .
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
czym różnią się wanilia, wanilina, ekstrakt waniliowy i cukier waniliowy, jak prawidłowo je stosować i zastępować, aby nie zepsuć smaku potrawy , Czytaj w tym artykule .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g