skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasteczka Trójkąty? Przygotuj do tego wszystkie niezbędne składniki. Masło powinno być miękkie. Należy o to zadbać z wyprzedzeniem. Wyciągnij masło z lodówki i pozostaw w temperaturze pokojowej. Twarożek do przygotowania ciastek weź miękki i wilgotny.
Krok 2:
Aby zrobić ciasto twarogowe, wymieszaj miękkie masło z 1-2 łyżkami cukru i dodaj twaróg. Zetrzyj wszystko ze sobą.
Krok 3:
Dodaj szczyptę sody do ciasta.
Krok 4:
Stopniowo dodawaj mąkę i zagniataj ciasto. Przesiej mąkę przez sito. To nasyci go tlenem, a gotowe produkty okażą się wspanialsze i delikatniejsze. Ilość mąki może być nieco większa lub mniejsza niż podana. Skoncentruj się na konsystencji ciasta.
Krok 5:
Gotowe ciasto okaże się miękkie, plastikowe i nie będzie przyklejone do rąk.
Krok 6:
Rozwałkuj ciasto na cienką warstwę o grubości 2-3 mm i wytnij z niego kółka. Nawiasem mówiąc, to świetny przepis na rozrywkę dla dzieci. Bardzo lubią pomagać w kuchni.
Krok 7:
Wsyp cukier do małego talerza i zwiń wycięte krążki ciasta.
Krok 8:
Następnie złóż każdy okrąg na pół i ponownie na pół. Przykryj blachę do pieczenia papierem do gotowania i połóż na niej powstałe ciasteczka i lekko dociśnij każdy z nich, aby nie otwierały się podczas pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-20 minut. Skoncentruj się na piekarniku.
Krok 9:
Gotowe ciasteczka cukrowe będą miały apetyczny złoty kolor. Wyjmij blachę do pieczenia z piekarnika i ostudź ciasteczka.
Krok 10:
Pyszne ciasteczka twarogowe są gotowe! Podawaj z herbatą lub kawą. Miłego poczęstunku!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g