makrela w kawałkach pieczona w piekarniku

Przygotuj pyszne danie dla swojej rodziny. Spróbuj zrobić makrele pieczone w piekarniku na rodzinny obiad lub kolację. Ta ryba jest doskonale namoczona w marynacie, a po upieczeniu okazuje się bardzo aromatyczna i smaczna. Ten przepis jest dość łatwy do przygotowania.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 10 g
tłuszcze 48 % 15 g
węglowodany 19 % 6 g
190 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować makrelę, przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Obierz cebulę i opłucz w zimnej wodzie. Weź samą makrelę, świeżą lub mrożoną. Ale wyjmij zamrożony z zamrażarki i pozwól mu rozmrozić się w temperaturze pokojowej. Do marynowania potrzebny jest keczup i majonez. Połącz je natychmiast w osobnej misce.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Z ryby odetnij głowę i usuń wnętrzności. Opłucz go w wodzie i lekko osusz ręcznikami papierowymi, aby usunąć nadmiar wilgoci z ryby. Następnie pokrój obraną rybę na kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Do marynaty wymieszaj majonez z keczupem i marynuj w nim posiekaną rybę. Dodaj trochę soli do swoich upodobań. Pozostaw rybę w tej formie na 1 godzinę, aby trochę marynowała.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój obraną cebulę na pół i pokrój każdą połowę na pół pierścienia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Do pieczenia przygotuj miskę wykonaną z ceramiki, szkła lub metalu. Umieść kawałki ryby w misce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Między kawałkami ryby ułóż posiekaną cebulę. Posmaruj wierzch ryby i cebulę resztkami marynaty. Umieść formę z rybą w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni na 30 minut. Skoncentruj się na piekarniku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyjmij gotowe danie z piekarnika i podawaj na gorąco. Taką rybę można uzupełnić przystawką z tłuczonych ziemniaków lub gotowanego ryżu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pieczone makrele można podawać na świątecznym stole. Wygląda bardzo pięknie i świątecznie. Smacznego!

makrela to smaczna, dość tłusta ryba. Podczas pieczenia na zewnątrz tworzy piękną złotą skórkę, a wewnątrz staje się bardzo delikatna i miękka.

makrela może być pieczona w folii lub w rękawie. Ale jeśli zostanie wstępnie marynowany, będzie doskonale ugotowany w otwartej formie.

dla smaku możesz wyciszyć rybę sokiem z cytryny. A podczas pieczenia dodaj warzywa i upiecz z nimi.

Gotuj z przyjemnością!!!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Makrela wędzona - 221   kcal/100g
  • Makrela gotowana - 211   kcal/100g
  • Makrela świeża - 181   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ketchup - 93   kcal/100g

Podobne przepisy