skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować makrelę, przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Obierz cebulę i opłucz w zimnej wodzie. Weź samą makrelę, świeżą lub mrożoną. Ale wyjmij zamrożony z zamrażarki i pozwól mu rozmrozić się w temperaturze pokojowej. Do marynowania potrzebny jest keczup i majonez. Połącz je natychmiast w osobnej misce.
Krok 2:
Z ryby odetnij głowę i usuń wnętrzności. Opłucz go w wodzie i lekko osusz ręcznikami papierowymi, aby usunąć nadmiar wilgoci z ryby. Następnie pokrój obraną rybę na kawałki.
Krok 3:
Do marynaty wymieszaj majonez z keczupem i marynuj w nim posiekaną rybę. Dodaj trochę soli do swoich upodobań. Pozostaw rybę w tej formie na 1 godzinę, aby trochę marynowała.
Krok 4:
Pokrój obraną cebulę na pół i pokrój każdą połowę na pół pierścienia.
Krok 5:
Do pieczenia przygotuj miskę wykonaną z ceramiki, szkła lub metalu. Umieść kawałki ryby w misce.
Krok 6:
Między kawałkami ryby ułóż posiekaną cebulę. Posmaruj wierzch ryby i cebulę resztkami marynaty. Umieść formę z rybą w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni na 30 minut. Skoncentruj się na piekarniku.
Krok 7:
Wyjmij gotowe danie z piekarnika i podawaj na gorąco. Taką rybę można uzupełnić przystawką z tłuczonych ziemniaków lub gotowanego ryżu.
Krok 8:
Pieczone makrele można podawać na świątecznym stole. Wygląda bardzo pięknie i świątecznie. Smacznego!
makrela to smaczna, dość tłusta ryba. Podczas pieczenia na zewnątrz tworzy piękną złotą skórkę, a wewnątrz staje się bardzo delikatna i miękka.
makrela może być pieczona w folii lub w rękawie. Ale jeśli zostanie wstępnie marynowany, będzie doskonale ugotowany w otwartej formie.
dla smaku możesz wyciszyć rybę sokiem z cytryny. A podczas pieczenia dodaj warzywa i upiecz z nimi.
Gotuj z przyjemnością!!!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Makrela wędzona - 221 kcal/100g
- Makrela gotowana - 211 kcal/100g
- Makrela świeża - 181 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ketchup - 93 kcal/100g