skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kremówkę czekoladową? Przygotuj i odmierz żywność. Weź czekoladę i masło tylko dobrej jakości, smak deseru zależy od ich smaku.
Krok 2:
Czekoladę połamaną na kawałki i masło włożyć do miski. Podgrzej wodę w rondlu. Zrobimy kąpiel wodną. Oznacza to, że miskę czekolady należy umieścić na garnku z wrzącą wodą. Dlatego wybierz naczynia o odpowiednim rozmiarze i nie wykonane z Plastiku. Woda nie powinna sięgać dna miski. Rozpuść czekoladę i masło, mieszając je szpatułką, aż będą gładkie.
Krok 3:
Podczas topienia czekolady ubij jajka z cukrem. Ubij mikserem, aż powstanie bujna, jasna masa.
Krok 4:
Dodaj mąkę do ubitych jajek, delikatnie wymieszaj.
Krok 5:
Dodaj rozpuszczoną czekoladę. Powinien lekko ostygnąć, ale nie stać się zimny. Mieszaj delikatnie trzepaczką, aż będzie gładka.
Krok 6:
Formę, w której będziesz piec kremówkę, posmaruj masłem. Jeśli nie jest silikonowy, ale żelazny, posyp masło mąką lub kakao, strząśnij nadmiar. Wlać ciasto równomiernie do foremek. Nie podniesie się zbytnio, więc nie trzeba dużo zostawiać miejsca.
Krok 7:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Umieść formę z ciastem do pieczenia. Pieczę Fondan przez 8 minut, ale może to zająć więcej lub mniej czasu. Na wierzchu powinna powstać skorupa i takie kratery. Nie polecam dłuższego piekarnika, w przeciwnym razie nadzienie nie będzie płynne. Skoncentruj się na swoim piekarniku i wyglądzie babeczek. Wyjmij gotową fondant z piekarnika. Podawaj na gorąco. Smacznego!
z podanej liczby produktów wyszło 6 babeczek.
przygotowanie Fondan jest bardzo proste! Trzeba tylko wziąć pod uwagę pewne niuanse.
pamiętaj, aby dobrze ubić jajka, aż podwoi się objętość.
nie wydłużaj czasu pieczenia! Poczekaj, aż film pojawi się na powierzchni ciasta - to wystarczy.
Kremówka jest również przygotowywana z białą czekoladą.
kremówkę można posypać kakao lub cukrem pudrem.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
co ciekawe, pierwsza fondant wyszła przypadkowo-cukiernik po prostu wyjął ją z piekarnika przed czasem. Podawaj deser na ciepło, dodając gałkę lodów.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g