skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Będziesz potrzebował dwóch średnich piersi z kurczaka, dwóch małych pomidorów, pysznego twardego sera, zwykłej soli kuchennej i mielonego czarnego pieprzu.
Krok 2:
Opłucz piersi z kurczaka pod bieżącą wodą. Osusz ręcznikami papierowymi. Usuń z nich skórę, folie i odetnij nadmiar tłuszczu. Zostaw kość.
Krok 3:
Wykonaj nacięcia poprzeczne na powierzchni w odległości około 1 cm.
Krok 4:
Pokrój twardy ser na małe i niezbyt grube talerze. Możesz go zastąpić mozzarellą lub suluguni.
Krok 5:
Pokrój pomidory w cienkie półpierścienie. Wybierz soczyste, ale gęste pomidory. Miękkie owoce nie zachowają swojego kształtu, mogą się rozpaść podczas krojenia, więc trudno będzie nimi nadziewać kurczaka.
Krok 6:
Posolić piersi ze wszystkich stron.
Krok 7:
Pieprz (najlepiej świeżo zmielony) do smaku. Jakich przypraw można użyć dodatkowo? Jeśli lubisz, dodaj suszoną bazylię, Curry, paprykę. Lub użyj gotowych przypraw przeznaczonych specjalnie do kurczaka. W takim przypadku przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Jeśli ma już sól, weź to pod uwagę, gdy solisz mięso, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie potrawy.
Krok 8:
Umieść plastry sera w szczelinach. Staraj się nie wystawać, aby stopiony ser pozostał w piersi i nie wyciekł.
Krok 9:
Teraz włóż plasterki pomidora do kieszeni. Wręcz przeciwnie, mogą trochę zaglądać. Pomidory nie tylko nasycają mięso sokami, nadając mu soczystość, ale także pełnią rolę wystroju, czyniąc danie bardziej kolorowym.
Krok 10:
Piersi są prawie gotowe do pieczenia. Sam filet z kurczaka jest chudy i nie tłusty. Dlatego, aby pieczone mięso nie było suche, należy je posmarować sosem.
Krok 11:
Aby nasmarować górę, możesz wziąć majonez. Ale jeśli z jakiegoś powodu nie lubisz majonezu, polecam zrobić szybki i zdrowszy SOS. Wymieszaj 2-3 łyżki śmietany (lub 70 ml śmietany o zawartości tłuszczu co najmniej 20%) i 1-2 herbaty. l musztardy. Jeśli chcesz, możesz dodać 2 ząbki czosnku przepuszczone przez prasę do majonezu lub sosu śmietanowego. Dzięki niemu sos będzie bardziej aromatyczny.
Krok 12:
Posmaruj wierzch piersi gotowaną mieszanką. Więc nie wyschnie podczas pieczenia, a kurczak będzie soczysty.
Krok 13:
Przygotuj żaroodporne naczynie do pieczenia. Przykryj pergaminem lub lekko posmaruj olejem roślinnym. Z wyprzedzeniem (10-15 minut przed rozpoczęciem gotowania) włącz piekarnik na ciepło. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 35-40 minut. Czas i temperatura mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Weź pod uwagę cechy swojego piekarnika.
Krok 14:
Jak sprawdzić gotowość potrawy? Gdy piersi z kurczaka się zrumienią, przekłuj mięso widelcem lub wykałaczką. Widelec wejdzie do gotowego fileta bez większego wysiłku, a wyciekający sok mięsny będzie przezroczysty. Wyjmij formę z kurczaka z piekarnika.
Krok 15:
Podawaj danie na gorąco, aż będzie tak smaczne i soczyste, jak to tylko możliwe. Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki. Jako dodatek nadaje się każdy dodatek lub sałatka warzywna. Smacznego!
pieczone piersi z kurczaka okazały się niezwykle delikatne, aromatyczne i apetyczne. Przepis można uzupełnić. Cebulę pokroić w półpierścienie i ułożyć na kurczaku. Sos można przygotować z mieszanki majonezu i kwaśnej śmietany lub użyć jogurtu naturalnego bez dodatków. Przed podaniem pokrój mięso na porcje. Połóż na talerzu ozdobionym liśćmi świeżej zielonej sałaty. Podawać z tłuczonymi ziemniakami, kruchym duszonym ryżem lub sałatką ze świeżych warzyw. Pyszne i piękne!
weź pod uwagę, że piekarniki pieczą inaczej. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w artykule o piekarnikach tutaj
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser "stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser"aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Musztarda gotowa - 418 kcal/100g