piersi z kurczaka z pomidorami i serem w piekarniku

bardzo smaczne, niewiarygodnie piękne i niezwykle proste! Kurczak jest zawsze mile widzianym gościem na naszym stole, a kiedy jest ugotowany w ten sposób - po prostu bajka! Delikatny, soczysty, uzupełniony serem i pomidorami-objadanie się! Przepis jest prosty i nie wymaga specjalnych talentów kulinarnych. Każda gospodyni sobie z tym poradzi!
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 80 % 20 g
tłuszcze 16 % 4 g
węglowodany 4 % 1 g
122 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Będziesz potrzebował dwóch średnich piersi z kurczaka, dwóch małych pomidorów, pysznego twardego sera, zwykłej soli kuchennej i mielonego czarnego pieprzu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz piersi z kurczaka pod bieżącą wodą. Osusz ręcznikami papierowymi. Usuń z nich skórę, folie i odetnij nadmiar tłuszczu. Zostaw kość.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wykonaj nacięcia poprzeczne na powierzchni w odległości około 1 cm.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój twardy ser na małe i niezbyt grube talerze. Możesz go zastąpić mozzarellą lub suluguni.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój pomidory w cienkie półpierścienie. Wybierz soczyste, ale gęste pomidory. Miękkie owoce nie zachowają swojego kształtu, mogą się rozpaść podczas krojenia, więc trudno będzie nimi nadziewać kurczaka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posolić piersi ze wszystkich stron.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pieprz (najlepiej świeżo zmielony) do smaku. Jakich przypraw można użyć dodatkowo? Jeśli lubisz, dodaj suszoną bazylię, Curry, paprykę. Lub użyj gotowych przypraw przeznaczonych specjalnie do kurczaka. W takim przypadku przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Jeśli ma już sól, weź to pod uwagę, gdy solisz mięso, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie potrawy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umieść plastry sera w szczelinach. Staraj się nie wystawać, aby stopiony ser pozostał w piersi i nie wyciekł.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Teraz włóż plasterki pomidora do kieszeni. Wręcz przeciwnie, mogą trochę zaglądać. Pomidory nie tylko nasycają mięso sokami, nadając mu soczystość, ale także pełnią rolę wystroju, czyniąc danie bardziej kolorowym.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Piersi są prawie gotowe do pieczenia. Sam filet z kurczaka jest chudy i nie tłusty. Dlatego, aby pieczone mięso nie było suche, należy je posmarować sosem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Aby nasmarować górę, możesz wziąć majonez. Ale jeśli z jakiegoś powodu nie lubisz majonezu, polecam zrobić szybki i zdrowszy SOS. Wymieszaj 2-3 łyżki śmietany (lub 70 ml śmietany o zawartości tłuszczu co najmniej 20%) i 1-2 herbaty. l musztardy. Jeśli chcesz, możesz dodać 2 ząbki czosnku przepuszczone przez prasę do majonezu lub sosu śmietanowego. Dzięki niemu sos będzie bardziej aromatyczny.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Posmaruj wierzch piersi gotowaną mieszanką. Więc nie wyschnie podczas pieczenia, a kurczak będzie soczysty.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Przygotuj żaroodporne naczynie do pieczenia. Przykryj pergaminem lub lekko posmaruj olejem roślinnym. Z wyprzedzeniem (10-15 minut przed rozpoczęciem gotowania) włącz piekarnik na ciepło. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 35-40 minut. Czas i temperatura mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Weź pod uwagę cechy swojego piekarnika.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Jak sprawdzić gotowość potrawy? Gdy piersi z kurczaka się zrumienią, przekłuj mięso widelcem lub wykałaczką. Widelec wejdzie do gotowego fileta bez większego wysiłku, a wyciekający sok mięsny będzie przezroczysty. Wyjmij formę z kurczaka z piekarnika.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Podawaj danie na gorąco, aż będzie tak smaczne i soczyste, jak to tylko możliwe. Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki. Jako dodatek nadaje się każdy dodatek lub sałatka warzywna. Smacznego!

pieczone piersi z kurczaka okazały się niezwykle delikatne, aromatyczne i apetyczne. Przepis można uzupełnić. Cebulę pokroić w półpierścienie i ułożyć na kurczaku. Sos można przygotować z mieszanki majonezu i kwaśnej śmietany lub użyć jogurtu naturalnego bez dodatków. Przed podaniem pokrój mięso na porcje. Połóż na talerzu ozdobionym liśćmi świeżej zielonej sałaty. Podawać z tłuczonymi ziemniakami, kruchym duszonym ryżem lub sałatką ze świeżych warzyw. Pyszne i piękne!

weź pod uwagę, że piekarniki pieczą inaczej. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w artykule o piekarnikach tutaj

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser "stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser"aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Musztarda gotowa - 418   kcal/100g

Podobne przepisy