bułki twarogowe w piekarniku bez drożdży

te bułeczki są pyszne z ciepłym mlekiem. Nawet jeśli uformowałeś niezbyt schludne bułeczki-to nie ma znaczenia. Bardzo szybko rosną i prostują się w piekarniku. Ponieważ szybko się brązowieją, podczas pieczenia lepiej nie oddalać się od piekarnika, aby skorupa się nie przypaliła.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 12 g
tłuszcze 12 % 6 g
węglowodany 65 % 34 g
235 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić bułki twarogowe bez drożdży? Przygotuj wszystkie składniki. Ponieważ ciasto szybko się gotuje, natychmiast włącz piekarnik na ciepło (temperatura 180 stopni). Używam trybu "górne i dolne ciepło", ale skupiasz się na funkcjach swojego piekarnika.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W misce połącz twaróg, jajka, sól, cukier i wanilinę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Mieszaj za pomocą blendera zanurzeniowego, aż będzie gładki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiej 2-3 razy. Dodaj do pozostałych składników. Jeśli nie masz pewności co do właściwości mąki, wymieszaj Nie całą, ale większość z proszkiem do pieczenia, pozostawiając około 50 gramów przesianej mąki bez proszku do pieczenia. Dodaj go na końcu lub wcale, w zależności od uzyskanej konsystencji.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ciasto można zagnieść rękami lub mikserem ze specjalną nasadką do ciasta.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Powinno być wystarczająco gęste, lepkie ciasto.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Mokrymi rękami uformuj ciasto w małe bułeczki, zrywając mniej więcej te same kawałki z kawałka i ułóż je na blasze wyłożonej pergaminem w odległości od siebie, ponieważ będą się powiększać podczas pieczenia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umieść blachę do pieczenia w rozgrzanym piekarniku. Pieczę takie bułeczki przez około 15 minut w 180°C, Czas jest przybliżony. Uważaj, aby bułki się nie przypaliły!

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Teraz nadszedł czas, aby udekorować wierzch bułek. Przygotuj mleko i cukier.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gdy powierzchnia bułek się zarumieni, wyjmij je z piekarnika (nie wyłączaj piekarnika) i szybko posmaruj mlekiem i posyp cukrem. Mleko bardzo szybko wchłania się w powierzchnię bułek, więc aby cukier dobrze się trzymał, wszystko należy robić bez najmniejszej zwłoki!

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Włóż bułki z powrotem do piekarnika na 5 minut. Gotowe! Niech bułeczki lekko ostygną, zaparz herbatę lub nalej kawę i wezwij wszystkich do stołu! Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal / 100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal / 100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal / 100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy