czarny chleb z mąki żytniej i pszennej w piekarniku

prawdziwy chleb żytni, prawie jak ze sklepu! Domowy, całkowicie naturalny, bez dodatków i aromatów! Ten chleb jest pieczony z dodatkiem słodu, co nadaje gotowej bułce niesamowity smak prawdziwego ciemnego chleba.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 6 g
tłuszcze 4 % 2 g
węglowodany 84 % 42 g
211 kcal
IG: 12 / 0 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty do robienia chleba. Ta ilość wystarczyła mi na dwie bułki. Myślę, że możesz bezpiecznie zrobić połowę przepisu, zwłaszcza jeśli pieczesz go po raz pierwszy. Nie znalazłem słodu w sprzedaży, ale po przestudiowaniu informacji zastąpiłem go kwaśną brzeczką. Składa się tylko ze słodu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Słód, aw moim przypadku brzeczkę zalej szklanką wrzącej wody. Dobrze wymieszaj i pozostaw do zaparzenia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W innym kubku wlej drożdże i cukier. Napełnij je niewielką ilością ciepłej wody. Wymieszaj i odstaw do aktywacji. Co to jest aktywacja? To początek drożdży. Pod wpływem ciepłej wody i cukru obudzą się i zaczną rosnąć. Jeśli tak się nie stanie, drożdże zginęły, musisz wziąć inne. Woda powinna być ciepła, temperatura 38-40 stopni. W cieplejszym środowisku drożdże umrą. Pozostaw drożdże na 10 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiej mąkę żytnią i pszenną do dużej miski. Przesiewanie nasyca mąkę powietrzem, co ma pozytywny wpływ na jakość pieczenia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dobrze wymieszaj oba rodzaje mąki. Dlaczego podczas pieczenia czarnego chleba bierze się również mąkę pszenną? Ponieważ mąka żytnia nie zawiera glutenu, nie można z niej wyrobić elastycznego ciasta.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj sól, olej roślinny i sfermentowane drożdże do mąki. Tak wyglądają dobre, aktywne, przebudzone drożdże. Wznoszą się wysokim kapeluszem i bardzo aktywnie bulgoczą.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej schłodzony słód do mąki. Może być ciepły, ale nie gorący. Pamiętaj, że gorące środowisko zabija żywe drożdże.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zagnieść ciasto, dodając trochę ciepłej wody. Najpierw wygodnie jest ugniatać łyżką, a następnie ręce lub mikser wejdą w grę. W sumie Zajęło mi to około półtorej szklanki wody.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zagnieść ciasto w dowolny sposób-ręcznie lub za pomocą miksera. Powinien stać się gładki, elastyczny i jednolity. Jeśli ugniatasz rękami, posmaruj je olejem roślinnym. Ciasto jest dość lepkie, nie dodawaj z tego powodu mąki, chleb z nadmiarem mąki okazuje się twardy i nie smaczny.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zbierz ciasto w kulkę. Przykryj miskę folią spożywczą. Umieść w ciepłym miejscu bez przeciągów, aby się podnieść. Zwykle wkładam miskę do niedziałającego piekarnika. Czas proofingu ciasta waha się od godziny do dwóch.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Powinien wzrosnąć dwukrotnie. Mój przyszedł w półtorej godziny.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    To ciasto uzyskuje się w strukturze.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ciasto wyłożyć na posypaną mąką powierzchnię roboczą i lekko ugniatać. Następnie podziel ciasto na dwie części. Jeśli pieczesz połowę porcji, nie dziel się. Zaokrąglij każdą część - zawiń krawędzie w okrąg do środka, Odwróć szew w dół i uformuj kulkę okrężnymi ruchami. A następnie zrób podłużny przedmiot z kuli.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Przenieś półfabrykaty na blachę do pieczenia pokrytą pergaminem. Radzę dobrze posypać puste miejsca mąką, aby nie przylegały do papieru. Przykryj blachę do pieczenia ręcznikiem i pozostaw ciasto ponownie na pół godziny.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Ciasto jeszcze trochę wyrośnie. Za pomocą ostrego noża wykonaj dowolne cięcia na górze, aby uniknąć rozerwania skórki podczas pieczenia.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Piecz chleb w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 60-80 minut, tryb ogrzewania góra-dół. Schłodzić gotowy chleb na ruszcie.

to moje pierwsze doświadczenie z pieczeniem chleba żytniego i poszło świetnie! Smak okazał się naprawdę jak czarny, wszystko dzięki słodowi w kompozycji. Trochę przesadziłem z wodą podczas ugniatania, ciasto było nadal płynne i trochę unosiło się podczas pieczenia. Ilość soli, jak na mój gust, można zwiększyć.
ten chleb można również upiec w formie. Formę należy najpierw nasmarować olejem roślinnym. Nie wyjmuj gorącego chleba od razu z formy, pozwól mu ostygnąć.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Mąka żytnia - 305   kcal/100g
  • Słód - 361   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy