skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty do robienia chleba. Ta ilość wystarczyła mi na dwie bułki. Myślę, że możesz bezpiecznie zrobić połowę przepisu, zwłaszcza jeśli pieczesz go po raz pierwszy. Nie znalazłem słodu w sprzedaży, ale po przestudiowaniu informacji zastąpiłem go kwaśną brzeczką. Składa się tylko ze słodu.
Krok 2:
Słód, aw moim przypadku brzeczkę zalej szklanką wrzącej wody. Dobrze wymieszaj i pozostaw do zaparzenia.
Krok 3:
W innym kubku wlej drożdże i cukier. Napełnij je niewielką ilością ciepłej wody. Wymieszaj i odstaw do aktywacji. Co to jest aktywacja? To początek drożdży. Pod wpływem ciepłej wody i cukru obudzą się i zaczną rosnąć. Jeśli tak się nie stanie, drożdże zginęły, musisz wziąć inne. Woda powinna być ciepła, temperatura 38-40 stopni. W cieplejszym środowisku drożdże umrą. Pozostaw drożdże na 10 minut.
Krok 4:
Przesiej mąkę żytnią i pszenną do dużej miski. Przesiewanie nasyca mąkę powietrzem, co ma pozytywny wpływ na jakość pieczenia.
Krok 5:
Dobrze wymieszaj oba rodzaje mąki. Dlaczego podczas pieczenia czarnego chleba bierze się również mąkę pszenną? Ponieważ mąka żytnia nie zawiera glutenu, nie można z niej wyrobić elastycznego ciasta.
Krok 6:
Dodaj sól, olej roślinny i sfermentowane drożdże do mąki. Tak wyglądają dobre, aktywne, przebudzone drożdże. Wznoszą się wysokim kapeluszem i bardzo aktywnie bulgoczą.
Krok 7:
Wlej schłodzony słód do mąki. Może być ciepły, ale nie gorący. Pamiętaj, że gorące środowisko zabija żywe drożdże.
Krok 8:
Zagnieść ciasto, dodając trochę ciepłej wody. Najpierw wygodnie jest ugniatać łyżką, a następnie ręce lub mikser wejdą w grę. W sumie Zajęło mi to około półtorej szklanki wody.
Krok 9:
Zagnieść ciasto w dowolny sposób-ręcznie lub za pomocą miksera. Powinien stać się gładki, elastyczny i jednolity. Jeśli ugniatasz rękami, posmaruj je olejem roślinnym. Ciasto jest dość lepkie, nie dodawaj z tego powodu mąki, chleb z nadmiarem mąki okazuje się twardy i nie smaczny.
Krok 10:
Zbierz ciasto w kulkę. Przykryj miskę folią spożywczą. Umieść w ciepłym miejscu bez przeciągów, aby się podnieść. Zwykle wkładam miskę do niedziałającego piekarnika. Czas proofingu ciasta waha się od godziny do dwóch.
Krok 11:
Powinien wzrosnąć dwukrotnie. Mój przyszedł w półtorej godziny.
Krok 12:
To ciasto uzyskuje się w strukturze.
Krok 13:
Ciasto wyłożyć na posypaną mąką powierzchnię roboczą i lekko ugniatać. Następnie podziel ciasto na dwie części. Jeśli pieczesz połowę porcji, nie dziel się. Zaokrąglij każdą część - zawiń krawędzie w okrąg do środka, Odwróć szew w dół i uformuj kulkę okrężnymi ruchami. A następnie zrób podłużny przedmiot z kuli.
Krok 14:
Przenieś półfabrykaty na blachę do pieczenia pokrytą pergaminem. Radzę dobrze posypać puste miejsca mąką, aby nie przylegały do papieru. Przykryj blachę do pieczenia ręcznikiem i pozostaw ciasto ponownie na pół godziny.
Krok 15:
Ciasto jeszcze trochę wyrośnie. Za pomocą ostrego noża wykonaj dowolne cięcia na górze, aby uniknąć rozerwania skórki podczas pieczenia.
Krok 16:
Piecz chleb w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 60-80 minut, tryb ogrzewania góra-dół. Schłodzić gotowy chleb na ruszcie.
to moje pierwsze doświadczenie z pieczeniem chleba żytniego i poszło świetnie! Smak okazał się naprawdę jak czarny, wszystko dzięki słodowi w kompozycji. Trochę przesadziłem z wodą podczas ugniatania, ciasto było nadal płynne i trochę unosiło się podczas pieczenia. Ilość soli, jak na mój gust, można zwiększyć.
ten chleb można również upiec w formie. Formę należy najpierw nasmarować olejem roślinnym. Nie wyjmuj gorącego chleba od razu z formy, pozwól mu ostygnąć.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Mąka żytnia - 305 kcal/100g
- Słód - 361 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g