skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec filet z indyka w piekarniku? Przygotuj niezbędne składniki. Wskazane jest użycie dużego fileta z piersi w jednym kawałku, najlepiej schłodzonego. Używając gotowej mieszanki przypraw do indyka, przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól i pieprz, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie i przepełnienie naczynia.
Krok 2:
Filet z indyka opłucz, osusz ręcznikami papierowymi. Przetrzyj mięso ze wszystkich stron przyprawami drobiowymi, papryką, solą i pieprzem. Pozostaw do marynowania na 20 minut. Jeśli chcesz, możesz wykonać głębokie nakłucia nożem na całym obszarze mięsa.
Krok 3:
Teraz przygotuj wszystko do marynaty. Lepiej jest wziąć śmietanę o zawartości tłuszczu 20-25%, aby marynata nie była bardzo płynna i nie spływała z fileta. Miód do marynaty potrzebuje płynu, łatwiej łączy się ze wszystkimi składnikami. Jeśli masz kandyzowany miód, rozpuść go w kuchence mikrofalowej lub w łaźni wodnej i schłodź w temperaturze pokojowej.
Krok 4:
W misce połącz śmietanę, miód, musztardę rosyjską i francuską oraz czosnek przepuszczony przez prasę. Wszystko dobrze wymieszaj. Świeży czosnek można zastąpić łyżeczką 1-2. suchy czosnek w proszku.
Krok 5:
Włóż mięso do miski, zalej marynatą i dokładnie rozprowadź mieszankę śmietanowo-musztardową na całym mięsie.
Krok 6:
Dokręć miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki na 2-3 godziny, a najlepiej na noc.
Krok 7:
Umieść filety w naczyniu do pieczenia i posmaruj marynatą.
Krok 8:
Przykryj formę folią i włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C na 45-50 minut.
Krok 9:
Następnie usuń folię, posmaruj resztkami marynaty, jeśli są, i włóż mięso do piekarnika na około 30 minut, aż na powierzchni pojawi się złoty kolor. Dokładny czas pieczenia zależy od piekarnika.
Krok 10:
Gotowy filet z indyka, miękki i soczysty, przełóż na półmisek, udekoruj ziołami i podawaj. Smacznego!
jeśli używasz mrożonego fileta z indyka, pamiętaj, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Musztarda stołówka - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Filet z indyka - 84 kcal/100g
- Musztarda ziarnista - 135 kcal/100g