soczysty filet z indyka pieczony w piekarniku

Jasny, z rumianą skórką, łatwy do gotowania! Dzięki marynacie filet z indyka pieczony w piekarniku ten przepis jest soczysty, aromatyczny i bardzo smaczny. Takie mięso jest idealne na świąteczny stół i zostanie docenione przez twoich gości. Możesz wybrać do niego dowolny dodatek.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 74 % 17 g
tłuszcze 9 % 2 g
węglowodany 17 % 4 g
108 kcal
IG: 25 / 0 / 75

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec filet z indyka w piekarniku? Przygotuj niezbędne składniki. Wskazane jest użycie dużego fileta z piersi w jednym kawałku, najlepiej schłodzonego. Używając gotowej mieszanki przypraw do indyka, przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól i pieprz, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie i przepełnienie naczynia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Filet z indyka opłucz, osusz ręcznikami papierowymi. Przetrzyj mięso ze wszystkich stron przyprawami drobiowymi, papryką, solą i pieprzem. Pozostaw do marynowania na 20 minut. Jeśli chcesz, możesz wykonać głębokie nakłucia nożem na całym obszarze mięsa.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Teraz przygotuj wszystko do marynaty. Lepiej jest wziąć śmietanę o zawartości tłuszczu 20-25%, aby marynata nie była bardzo płynna i nie spływała z fileta. Miód do marynaty potrzebuje płynu, łatwiej łączy się ze wszystkimi składnikami. Jeśli masz kandyzowany miód, rozpuść go w kuchence mikrofalowej lub w łaźni wodnej i schłodź w temperaturze pokojowej.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W misce połącz śmietanę, miód, musztardę rosyjską i francuską oraz czosnek przepuszczony przez prasę. Wszystko dobrze wymieszaj. Świeży czosnek można zastąpić łyżeczką 1-2. suchy czosnek w proszku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż mięso do miski, zalej marynatą i dokładnie rozprowadź mieszankę śmietanowo-musztardową na całym mięsie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dokręć miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki na 2-3 godziny, a najlepiej na noc.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umieść filety w naczyniu do pieczenia i posmaruj marynatą.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przykryj formę folią i włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C na 45-50 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie usuń folię, posmaruj resztkami marynaty, jeśli są, i włóż mięso do piekarnika na około 30 minut, aż na powierzchni pojawi się złoty kolor. Dokładny czas pieczenia zależy od piekarnika.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gotowy filet z indyka, miękki i soczysty, przełóż na półmisek, udekoruj ziołami i podawaj. Smacznego!

jeśli używasz mrożonego fileta z indyka, pamiętaj, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Musztarda stołówka - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Filet z indyka - 84   kcal/100g
  • Musztarda ziarnista - 135   kcal/100g

Podobne przepisy