skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec bułeczki maślane na mleku? Odmierz potrzebne produkty. Mleko nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu. Wystarczy go lekko podgrzać. Weź mąkę pszenną najwyższej jakości. Cukier waniliowy można zastąpić wanilią.
Krok 2:
Przesiej mąkę do miski o odpowiedniej wielkości. Należy to zrobić, aby mąka została wzbogacona w tlen. Dzięki temu ciasto będzie bardziej puszyste, puszyste i łatwiejsze do wyrośnięcia.
Krok 3:
Najpierw Aktywuj drożdże. Pozwoli to również sprawdzić ich jakość. W małej misce połącz drożdże, 1 łyżeczkę. cukier i około połowy lekko ciepłego mleka. Wymieszaj i pozostaw masę na 10-15 minut. Na powierzchni powinna pojawić się Piankowa Czapka. Jeśli tak się nie stało lub drożdże wzrosły słabo, oznacza to, że nie są one ważnej jakości i lepiej je wymienić. Na takich drożdżach ciasto nie będzie udane.
Krok 4:
Roztop masło na małym ogniu, pozwól mu trochę ostygnąć.
Krok 5:
Do ugniatania ciasta wybierz przestronne, szerokie, stabilne naczynie, aby wygodnie było ugniatać. Trzepaczką ubij jajka z cukrem, solą i cukrem waniliowym, aż będą gładkie.
Krok 6:
Wlej pozostałe mleko, wymieszaj.
Krok 7:
Dodaj dopasowaną mieszaninę drożdży, dobrze wymieszaj.
Krok 8:
Wlej masło, mieszaj, aż będzie gładkie.
Krok 9:
Dodaj około 3/4 przesianej mąki, możesz to zrobić przez sito. Ponowne przesiewanie nie będzie zbędne. Nie dodawaj całej mąki na raz, może być potrzebna mniej więcej od określonej ilości. Zależy to od jakości i właściwości użytej mąki.
Krok 10:
Najpierw wymieszaj ciasto łyżką. Nadal jest dość lepki i lepki.
Krok 11:
Dodaj pozostałą mąkę w małych porcjach, jednocześnie mieszając masę rękami. W tym czasie kontroluj konsystencję ciasta. Nie dodawaj zbyt dużo mąki, aby ciasto nie było ciasne i ciężkie.
Krok 12:
Ciasto powinno być miękkie, giętkie. Może trochę przykleić się do rąk. Z ciasta uformuj kulkę, przykryj ją ręcznikiem lub folią spożywczą. Pozostaw ciasto w ciepłym miejscu do dojrzewania.
Krok 13:
Gdy ciasto pasuje, przygotuj kruszonkę. Masło powinno być zimne, ale nie zamrożone.
Krok 14:
Przesiej mąkę do miski.
Krok 15:
Dodaj cukier do mąki, wymieszaj.
Krok 16:
Dodaj zimne masło do mieszanki mąki.
Krok 17:
Zmiel wszystko rękami, aż uzyskasz kruche okruchy masła. Jeśli okruchy nie są wystarczająco kruche, dodaj trochę mąki. Przykryj gotowy kruszonkę i włóż do lodówki, aby masło się nie stopiło.
Krok 18:
Ciasto wyrosło, zwiększając objętość około 2,5 razy. Zwykle dzieje się to w ciągu 1 godziny-1 godziny 30 minut. Czas wzrostu zależy od temperatury otoczenia i aktywności drożdży.
Krok 19:
Ciasto delikatnie zmiażdżyć, ułożyć na stole posypanym mąką. Podziel ciasto na równe kawałki w zależności od pożądanego rozmiaru bułek.
Krok 20:
Z każdego kawałka ciasta zwiń bułkę. Uformowane bułki ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia. Możesz zrobić bułki z dowolnym słodkim nadzieniem: dżemem, gęstym dżemem, rodzynkami.
Krok 21:
Przykryj bułki folią spożywczą lub lekkim ręcznikiem i odstaw na 15 minut.
Krok 22:
Ubij jajko widelcem, aż będzie gładkie.
Krok 23:
Posmaruj powierzchnię bułek ubitym jajkiem.
Krok 24:
Obficie posyp bułeczki kruszonką.
Krok 25:
Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 180C przez około 25 minut, aż się zarumieni. Czas gotowania będzie zależeć od charakterystyki piekarnika, dlatego na tej podstawie dostosuj tryb i czas pieczenia.
Krok 26:
Smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
ważne! Używając suchych drożdży należy pamiętać, że występują one w dwóch formach: aktywnej i natychmiastowej(przed użyciem przeczytaj uważnie instrukcję!).
aktywne suche drożdże przypominają zewnętrznie koraliki lub małe kulki. Przed zastosowaniem należy je wybudzić z"trybu uśpienia". W tym celu aktywne drożdże rozcieńcza się w ciepłej słodkiej wodzie, mleku lub serwatce. Powstałe bąbelki, piana lub" czapka " wskazują, że drożdże są gotowe do dalszego użycia. Aktywne suche drożdże należy doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia w cieczy, w przeciwnym razie z powodu pozostałych ziaren ciasto może nie wzrosnąć, a wypieki zostaną zepsute (ziarna drożdży, które nie rozpuściły się w cieczy i dostały się do ciasta, nie rozproszą się same, co oznacza, że nie będą działać).
natychmiastowe suche drożdże są łatwiejsze w użyciu. Nie muszą być aktywowane przed użyciem. Takie drożdże wraz z innymi składnikami są po prostu dodawane do ciasta. W rezultacie Czas pieczenia jest skrócony.
należy również pamiętać, że oba rodzaje suchych drożdży mogą różnić się aktywnością u różnych producentów.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g