skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić bułeczki z cukrem z ciasta drożdżowego? Przygotuj żywność, wszystkie powinny mieć temperaturę pokojową. Gotuję na świeżych prasowanych drożdżach, możesz wziąć suche, ale potrzebują trzy razy mniej, tj. / weź szybko działające, które aktywują się w ciepłej wodzie lub mleku, wtedy algorytm działań się nie zmieni/. Z całkowitej ilości mleka pozostaw 1 dziesięć.L. do smarowania bułek.
Krok 2:
Gotowanie ciasta. W wystarczająco głębokiej filiżance rozdrobnij drożdże, dodaj łyżkę cukru. Podgrzej wodę i mleko / lekko ciepłe 35&039; - 38&039;/. Wlej niewielką ilość wody, zetrzyj drożdże na gładką papkę, dodaj resztę wody i mleka. Dobrze wymieszaj i pozostaw na 15-20 minut, aby aktywować drożdże. / Powinna pojawić się "Czapka", jeśli jej nie ma - drożdże są nieaktywne i należy je wymienić, w przeciwnym razie po prostu zmarnuj czas i produkty/.
Krok 3:
Roztop masło i ostudź.
Krok 4:
Dobrze wymieszaj jajko i wlej 1 łyżkę z masy jajecznej. l. pójdzie do smarowania bułek.
Krok 5:
Przygotowanie ciasta. Resztę jajka dodać do cukru, dodać sól, wlać powstałą mieszaninę drożdży - wszystko wymieszać.
Krok 6:
Przesiej mąkę pszenną z wanilią do osobnej miski.
Krok 7:
Zrób zagłębienie w mące, w którym wlej mieszankę płynnych składników, zagnieść ciasto.
Krok 8:
Pod koniec ugniatania dodaj schłodzone masło. Zagniataj ciasto przez 7-10 minut / lekko posmaruj stół i ręce olejem roślinnym/. Ciasto jest gotowe, gdy jest gładkie i nie przykleja się do rąk i stołu.
Krok 9:
Nasmaruj czystą miskę olejem roślinnym, zwiń ciasto w kulkę i umieść w misce. Przykryj folią i serwetką, pozostaw do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny.
Krok 10:
Tak wyglądało ciasto po 1 godzinie i 20 minutach. Jest gotowy, gdy wzrośnie 2,5 razy i wkrótce zacznie spadać.
Krok 11:
Lekko posmaruj stół olejem roślinnym, ułóż ciasto, lekko nadając mu kształt bułki. Podziel ciasto na 16 kawałków, około 60-63 gramów na kawałek. Zaokrąglij każdy kawałek, obracając ciasto. Przykryj folią, aby ciasto się nie zacierało.
Krok 12:
Formujemy bułki: nasmaruj stół lub matę bardzo lekko olejem roślinnym, lekko włóż okrągły kawałek ciasta do ciasta, łatwo rozwałkuj o grubości około 0,5 cm, posmaruj ciasto pędzlem miękkim lub stopionym masłem, posyp cukrem / około 3-4 szczypty/.
Krok 13:
Rzuć tortillę w bułkę. Złóż rolkę na pół, pozostaw szew w środku, ściśnij krawędzie. Wytnij obrabiany przedmiot po przeciwnej stronie niż połączenie, wykonując nacięcie nie do końca. Rozwiń bułkę ciętą do góry i ostrożnie rozłóż warstwy. W ten sposób otrzymamy słodkie bułeczki z sercem.
Krok 14:
Rozłóż bułki na blasze wyłożonej pergaminem lub na macie. Więc uformuj wszystkie bułki. Przykryj folią i pozostaw na 15-20 minut. Ubij zarezerwowaną 1 łyżkę.jajko i 1 des.l. mleko, delikatnie posmaruj bułki, możesz dodatkowo posypać je cukrem.
Krok 15:
Piec natychmiast w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190 stopni przez około 16 minut, aż się zarumieni. Przykryj gotowe bułki ręcznikiem i ostudź. Podczas pieczenia pierwszej partii przygotuj 8 kolejnych bułek w podobny sposób i pozostaw je do wyrośnięcia. Bułki znacznie się zwiększą, pozostaw wystarczającą odległość do podniesienia. Mam 2 duże blachy do pieczenia.
nie ma nadzienia jako takiego w bułce, używa się masła i cukru, więc bułki zawsze dobrze rosną i są równomiernie upieczone.
być może jest to jeden z lekkich produktów drożdżowych, od którego możesz zacząć poznawać ciasto drożdżowe i wypieki z niego.
możesz formować bułeczki z cukrem na różne sposoby, ale w kształcie serca lub motyla jest to prawdopodobnie najbardziej spektakularny, ulubiony i znany sposób dla wszystkich.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
płyn, w którym drożdże są hodowane, powinien być przyjemny w dotyku, nie wyższy niż 40 stopni. Dlaczego to ma znaczenie? W ciepłym środowisku drożdże są dobrze aktywowane, umierają w gorącym środowisku, aw zimnym po prostu nie działają. Aby uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek, przetestuj drożdże przed zmieszaniem z resztą składników. Wlej trochę ciepłego mleka do miski, wymieszaj w niej drożdże. Przykryj miskę ręcznikiem kuchennym i umieść w ciepłym miejscu bez przeciągów na 10-15 minut. W tym czasie na powierzchni ciasta powinna pojawić się Piankowa Czapka drożdżowa. Jeśli tak się nie stanie, proces fermentacji się nie rozpoczął (drożdże są przeterminowane lub zepsute). W takim przypadku warto wziąć inne drożdże, w przeciwnym razie pieczenie nie zadziała.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Świeże drożdże - 109 kcal/100g