bułeczki z cukrem z ciasta drożdżowego

bardzo smaczne, pachnące, miękkie, przewiewne, apetyczne! Bułeczki z cukrem z ciasta drożdżowego można było kupić w każdej szkolnej stołówce lub piekarni. Wielu zna je jako bułeczki Moskiewskie. Nawet początkująca gospodyni domowa może je ugotować w domu - po prostu spróbuj nadać im piękny kształt.
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 20 % 13 g
węglowodany 71 % 47 g
327 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić bułeczki z cukrem z ciasta drożdżowego? Przygotuj żywność, wszystkie powinny mieć temperaturę pokojową. Gotuję na świeżych prasowanych drożdżach, możesz wziąć suche, ale potrzebują trzy razy mniej, tj. / weź szybko działające, które aktywują się w ciepłej wodzie lub mleku, wtedy algorytm działań się nie zmieni/. Z całkowitej ilości mleka pozostaw 1 dziesięć.L. do smarowania bułek.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gotowanie ciasta. W wystarczająco głębokiej filiżance rozdrobnij drożdże, dodaj łyżkę cukru. Podgrzej wodę i mleko / lekko ciepłe 35&039; - 38&039;/. Wlej niewielką ilość wody, zetrzyj drożdże na gładką papkę, dodaj resztę wody i mleka. Dobrze wymieszaj i pozostaw na 15-20 minut, aby aktywować drożdże. / Powinna pojawić się "Czapka", jeśli jej nie ma - drożdże są nieaktywne i należy je wymienić, w przeciwnym razie po prostu zmarnuj czas i produkty/.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Roztop masło i ostudź.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dobrze wymieszaj jajko i wlej 1 łyżkę z masy jajecznej. l. pójdzie do smarowania bułek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przygotowanie ciasta. Resztę jajka dodać do cukru, dodać sól, wlać powstałą mieszaninę drożdży - wszystko wymieszać.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przesiej mąkę pszenną z wanilią do osobnej miski.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zrób zagłębienie w mące, w którym wlej mieszankę płynnych składników, zagnieść ciasto.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pod koniec ugniatania dodaj schłodzone masło. Zagniataj ciasto przez 7-10 minut / lekko posmaruj stół i ręce olejem roślinnym/. Ciasto jest gotowe, gdy jest gładkie i nie przykleja się do rąk i stołu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Nasmaruj czystą miskę olejem roślinnym, zwiń ciasto w kulkę i umieść w misce. Przykryj folią i serwetką, pozostaw do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Tak wyglądało ciasto po 1 godzinie i 20 minutach. Jest gotowy, gdy wzrośnie 2,5 razy i wkrótce zacznie spadać.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Lekko posmaruj stół olejem roślinnym, ułóż ciasto, lekko nadając mu kształt bułki. Podziel ciasto na 16 kawałków, około 60-63 gramów na kawałek. Zaokrąglij każdy kawałek, obracając ciasto. Przykryj folią, aby ciasto się nie zacierało.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Formujemy bułki: nasmaruj stół lub matę bardzo lekko olejem roślinnym, lekko włóż okrągły kawałek ciasta do ciasta, łatwo rozwałkuj o grubości około 0,5 cm, posmaruj ciasto pędzlem miękkim lub stopionym masłem, posyp cukrem / około 3-4 szczypty/.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rzuć tortillę w bułkę. Złóż rolkę na pół, pozostaw szew w środku, ściśnij krawędzie. Wytnij obrabiany przedmiot po przeciwnej stronie niż połączenie, wykonując nacięcie nie do końca. Rozwiń bułkę ciętą do góry i ostrożnie rozłóż warstwy. W ten sposób otrzymamy słodkie bułeczki z sercem.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Rozłóż bułki na blasze wyłożonej pergaminem lub na macie. Więc uformuj wszystkie bułki. Przykryj folią i pozostaw na 15-20 minut. Ubij zarezerwowaną 1 łyżkę.jajko i 1 des.l. mleko, delikatnie posmaruj bułki, możesz dodatkowo posypać je cukrem.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Piec natychmiast w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190 stopni przez około 16 minut, aż się zarumieni. Przykryj gotowe bułki ręcznikiem i ostudź. Podczas pieczenia pierwszej partii przygotuj 8 kolejnych bułek w podobny sposób i pozostaw je do wyrośnięcia. Bułki znacznie się zwiększą, pozostaw wystarczającą odległość do podniesienia. Mam 2 duże blachy do pieczenia.

nie ma nadzienia jako takiego w bułce, używa się masła i cukru, więc bułki zawsze dobrze rosną i są równomiernie upieczone.

być może jest to jeden z lekkich produktów drożdżowych, od którego możesz zacząć poznawać ciasto drożdżowe i wypieki z niego.

możesz formować bułeczki z cukrem na różne sposoby, ale w kształcie serca lub motyla jest to prawdopodobnie najbardziej spektakularny, ulubiony i znany sposób dla wszystkich.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

płyn, w którym drożdże są hodowane, powinien być przyjemny w dotyku, nie wyższy niż 40 stopni. Dlaczego to ma znaczenie? W ciepłym środowisku drożdże są dobrze aktywowane, umierają w gorącym środowisku, aw zimnym po prostu nie działają. Aby uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek, przetestuj drożdże przed zmieszaniem z resztą składników. Wlej trochę ciepłego mleka do miski, wymieszaj w niej drożdże. Przykryj miskę ręcznikiem kuchennym i umieść w ciepłym miejscu bez przeciągów na 10-15 minut. W tym czasie na powierzchni ciasta powinna pojawić się Piankowa Czapka drożdżowa. Jeśli tak się nie stanie, proces fermentacji się nie rozpoczął (drożdże są przeterminowane lub zepsute). W takim przypadku warto wziąć inne drożdże, w przeciwnym razie pieczenie nie zadziała.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Świeże drożdże - 109   kcal/100g

Podobne przepisy