skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pampuszki z czosnkiem? Najpierw przygotuj żywność, wszystkie powinny mieć temperaturę pokojową. Dobrze umyj jajka, umyj i osusz koperek, obierz czosnek. Zauważ, że mąka może zająć ci więcej lub mniej niż ja - więc skup się na konsystencji ciasta.
Krok 2:
Odłóż na bok składniki do przygotowania ciasta. Jak widać, biorę świeże drożdże, ale można je zastąpić suchymi. Mam 21 gramów świeżych, więc suche będą potrzebować 7 gramów.
Krok 3:
Rozdrobnij świeże drożdże do miski, dodaj cukier, zetrzyj, wlej ciepłą wodę i mleko, dodaj łyżkę mąki. Pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut w cieple. Jak tylko pojawi się "Czapka", ciasto jest gotowe. Jeśli "czapka" nie pojawiła się, drożdże należy wymienić, są nieaktywne (zawsze sprawdzaj datę ważności i bierz tylko świeże).
Krok 4:
Gdy ciasto pasuje, przygotuj nadzienie czosnkowe, aby mieć czas na zaparzenie. Aby to zrobić, drobno posiekaj umyty i wysuszony koperek, dodaj sól(1 łyżeczka lub do smaku), czosnek posiekany przez prasę. Wymieszaj masę, a następnie wlej do niej olej roślinny. I pozostaw do zaparzenia.
Krok 5:
Przesiej mąkę do głębokiej miski, dodaj sól, wymieszaj, zrób wgłębienie na środku. Rozbij jajka do miski, wymieszaj część masy jajecznej, 2/3, wlej do mąki i pozostaw 1/3 do smarowania gotowych pieluch. Dodaj wyrośnięte ciasto do mąki i zagniataj ciasto łyżką. Pod koniec ugniatania dodaj 2 łyżki oleju roślinnego i zacznij ugniatać rękami, stopniowo dodając pozostały olej. Odkurz stół mąką i zagniataj ciasto przez 7-10 minut.
Krok 6:
Ciasto stanie się gładkie i nie przylgnie do dłoni. Zaokrąglij i przenieś do czystej, lekko natłuszczonej miski. Przykryj folią spożywczą i serwetką, pozostaw do wyrośnięcia na godzinę.
Krok 7:
Ciasto dobrze rośnie, rośnie prawie 2,5 razy. Lekko posmaruj stół i ręce olejem roślinnym. Uformuj ciasto w bochenek i podziel na 15-16 części po 50-55 g każda. Zrobiłem kilka sztuk po 60 g i wydawały mi się duże.
Krok 8:
Uformuj pampuszki, zaokrąglając ciasto. Rozłóż je na natłuszczonej blasze do pieczenia lub na pergaminie, macie do pieczenia. Przykryj folią i pozostaw na 30 minut. Pampuszki bardzo się podniosą, pozostaw odległość między nimi. Dodaj łyżeczkę mleka do pozostawionego jajka i ostrożnie, aby nie wytrącić pieluch, posmaruj je. Pozostaw smar do wyschnięcia na 1-2 minuty, a pieczenie będzie miało piękny połysk.
Krok 9:
Piecz ukraińskie pampuszki na drożdżach w nagrzanym piekarniku w 190 stopniach przez około 30 minut, aż się zarumienią. Określ dokładną temperaturę i czas pieczenia w piekarniku. Nasmaruj gorące pampuszki nadzieniem czosnkowym silikonową szczoteczką.
Krok 10:
Podawaj pampuszki z czosnkiem na gorąco do barszczu. Smacznego!
pampuszki można podawać z dowolną zupą, w której czosnek jest odpowiedni. Ciasto ugniata się w mleku, dzięki czemu pampuszki są miękkie i bujne, a dzięki wodzie lepiej rosną.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
suche drożdże można zastąpić świeżymi prasowanymi drożdżami w stosunku 1: 3. Oznacza to, że na 1 gram suchych drożdży potrzebnych zgodnie z przepisem musisz wziąć 3 gramy świeżych.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Świeże drożdże - 109 kcal/100g