ukraińskie pampuszki z czosnkiem do barszczu w piekarniku na drożdżach

puszysty, miękki, aromatyczny, przewiewny-najlepszy zamiennik chleba! Ukraińskie pampuszki z czosnkiem piecze się w piekarniku i tradycyjnie podaje do barszczu. Ciasto dla nich ugniata się na drożdżach i wodzie z dodatkiem mleka. To jeden z najlepszych rodzajów pikantnych wypieków!
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 7 g
tłuszcze 31 % 17 g
węglowodany 56 % 31 g
303 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pampuszki z czosnkiem? Najpierw przygotuj żywność, wszystkie powinny mieć temperaturę pokojową. Dobrze umyj jajka, umyj i osusz koperek, obierz czosnek. Zauważ, że mąka może zająć ci więcej lub mniej niż ja - więc skup się na konsystencji ciasta.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Odłóż na bok składniki do przygotowania ciasta. Jak widać, biorę świeże drożdże, ale można je zastąpić suchymi. Mam 21 gramów świeżych, więc suche będą potrzebować 7 gramów.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozdrobnij świeże drożdże do miski, dodaj cukier, zetrzyj, wlej ciepłą wodę i mleko, dodaj łyżkę mąki. Pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut w cieple. Jak tylko pojawi się "Czapka", ciasto jest gotowe. Jeśli "czapka" nie pojawiła się, drożdże należy wymienić, są nieaktywne (zawsze sprawdzaj datę ważności i bierz tylko świeże).

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gdy ciasto pasuje, przygotuj nadzienie czosnkowe, aby mieć czas na zaparzenie. Aby to zrobić, drobno posiekaj umyty i wysuszony koperek, dodaj sól(1 łyżeczka lub do smaku), czosnek posiekany przez prasę. Wymieszaj masę, a następnie wlej do niej olej roślinny. I pozostaw do zaparzenia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przesiej mąkę do głębokiej miski, dodaj sól, wymieszaj, zrób wgłębienie na środku. Rozbij jajka do miski, wymieszaj część masy jajecznej, 2/3, wlej do mąki i pozostaw 1/3 do smarowania gotowych pieluch. Dodaj wyrośnięte ciasto do mąki i zagniataj ciasto łyżką. Pod koniec ugniatania dodaj 2 łyżki oleju roślinnego i zacznij ugniatać rękami, stopniowo dodając pozostały olej. Odkurz stół mąką i zagniataj ciasto przez 7-10 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ciasto stanie się gładkie i nie przylgnie do dłoni. Zaokrąglij i przenieś do czystej, lekko natłuszczonej miski. Przykryj folią spożywczą i serwetką, pozostaw do wyrośnięcia na godzinę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ciasto dobrze rośnie, rośnie prawie 2,5 razy. Lekko posmaruj stół i ręce olejem roślinnym. Uformuj ciasto w bochenek i podziel na 15-16 części po 50-55 g każda. Zrobiłem kilka sztuk po 60 g i wydawały mi się duże.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Uformuj pampuszki, zaokrąglając ciasto. Rozłóż je na natłuszczonej blasze do pieczenia lub na pergaminie, macie do pieczenia. Przykryj folią i pozostaw na 30 minut. Pampuszki bardzo się podniosą, pozostaw odległość między nimi. Dodaj łyżeczkę mleka do pozostawionego jajka i ostrożnie, aby nie wytrącić pieluch, posmaruj je. Pozostaw smar do wyschnięcia na 1-2 minuty, a pieczenie będzie miało piękny połysk.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Piecz ukraińskie pampuszki na drożdżach w nagrzanym piekarniku w 190 stopniach przez około 30 minut, aż się zarumienią. Określ dokładną temperaturę i czas pieczenia w piekarniku. Nasmaruj gorące pampuszki nadzieniem czosnkowym silikonową szczoteczką.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podawaj pampuszki z czosnkiem na gorąco do barszczu. Smacznego!

pampuszki można podawać z dowolną zupą, w której czosnek jest odpowiedni. Ciasto ugniata się w mleku, dzięki czemu pampuszki są miękkie i bujne, a dzięki wodzie lepiej rosną.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

suche drożdże można zastąpić świeżymi prasowanymi drożdżami w stosunku 1: 3. Oznacza to, że na 1 gram suchych drożdży potrzebnych zgodnie z przepisem musisz wziąć 3 gramy świeżych.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Świeże drożdże - 109   kcal/100g

Podobne przepisy