skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak sprawić, by piersi z kurczaka w piekarniku były smaczne i soczyste? Przygotuj niezbędne produkty. Weź śmietanę o dowolnej zawartości tłuszczu, w zależności od tego, jak wysokokaloryczne chcesz uzyskać danie.
Krok 2:
Włóż śmietanę do odpowiedniej miski, dodaj sól, mieloną paprykę, bazylię. Dobrze wymieszaj. Możesz również użyć innych przypraw do woli i smaku. Aby gotowe piersi nabrały pikantnego lub wyspiarskiego smaku, możesz dodać suszony czosnek, mielony czarny pieprz lub gotową mieszankę przypraw do kurczaka. W tym drugim przypadku, jeśli kompozycja zawiera sól, weź to pod uwagę, aby danie nie okazało się solone.
Krok 3:
Powstałą marynatą śmietanową posmaruj piersi kurczaka obficie ze wszystkich stron. Włóż filety do pojemnika, przykryj folią spożywczą na wierzchu. Pozostaw piersi do marynowania na 1 godzinę. Możesz skrócić czas marynowania do 30-40 minut, ale im dłużej mięso jest marynowane, tym bogatszy będzie smak gotowego dania.
Krok 4:
Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym. Ułóż marynowane piersi z kurczaka.
Krok 5:
Piecz piersi w piekarniku nagrzanym do 180C przez 40-45 minut. Jeśli piersi zaczną się przedwcześnie rumienić, przykryj formę warstwą folii na wierzchu. Czas gotowania może różnić się od wskazanego, ponieważ zależy od specyfiki działania indywidualnego piekarnika. Na tej podstawie dostosuj również reżim temperaturowy. Być może będzie inaczej dla twojego piekarnika.
Krok 6:
Podawaj pieczone piersi z kurczaka z dowolnym dodatkiem lub ze świeżymi warzywami. Smacznego!
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
każda forma żaroodporna nadaje się do tego przepisu: metalowa, ceramiczna lub szklana.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g