skład / składniki
metoda gotowania
1. Margarynę włożyć do miski, wsypać mąkę, pokroić w okruchy dużym nożem, zwinąć masę w kulkę. To będzie ciasto numer 1.
2. Przesiej mąkę do osobnej miski, dodaj sól i sok z cytryny. W małym pojemniku rozbij jajko, wlej wodę, wymieszaj i wlej do miski z mąką. Zagnieść ciasto, które nie przylega do dłoni, jest sprężyste i giętkie. To ciasto numer 2.
3. Rozwałkuj ciasto 2 na dużą warstwę, połóż na nim mieszankę margaryny (ciasto 1), zawiń w kopertę i wyślij do lodówki na pół godziny. Następnie wyjmij, zwiń i ponownie zwiń kopertę. Następnie pozwól ciastu leżeć w lodówce przez kolejne pół godziny i powtórz algorytm działania po raz trzeci.
2. Podziel gotowe ciasto na 6 części (jeśli chcesz uzyskać mniejsze ciasto, to na 8 części). Na czystym, suchym pergaminie, lekko zakurzonym mąką, rozwałkuj każdy kawałek ciasta na cienkie ciasto.
3. Wykonaj nakłucia widelcem na teście i przytnij krawędzie. Nie zgniataj skrawków - będziesz musiał je również upiec.
4. Piecz ciasta w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 10-15 minut, również piecz.
5. Odnośnie kremu:
- ubij śmietanę na mocne, stabilne szczyty;
- wlej skondensowane mleko i ubijaj aż masa będzie gęsta.
6. Posmaruj całkowicie schłodzone ciasta kremem i rozbij upieczone kawałki rękami na duże okruchy i posyp je powierzchnią i bokami Napoleona.
7. Pozwól ciastu moczyć się przez dwie godziny, a następnie udekoruj świeżymi truskawkami i jagodami.
podaj "Napoleona" na stół - wszyscy już na niego czekali :)
jedz z przyjemnością!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Borówka - 44 kcal/100g
- Jagody świeżo mrożone - 56 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g