klasyczny Napoleon z bitą śmietaną

Super pyszne ciasto bez większych kłopotów! Przeczytaj przepis i gotuj! Kocham babcię & quot; Napoleon & quot; i kocham mamę, a swoją jeszcze bardziej:) bo gotuję sama, dla rodziny i z miłością. A także dlatego, że gotuję z super ciasta francuskiego i smaruję go pysznym skondensowanym kremem. Spróbuj, z tym kremem ciasto okazuje się bardzo smaczne!
MashenkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 6 g
tłuszcze 31 % 17 g
węglowodany 57 % 31 g
324 kcal
IG: 6 / 0 / 94

metoda gotowania

czas gotowania: 6 h 10 min

1. Margarynę włożyć do miski, wsypać mąkę, pokroić w okruchy dużym nożem, zwinąć masę w kulkę. To będzie ciasto numer 1.

2. Przesiej mąkę do osobnej miski, dodaj sól i sok z cytryny. W małym pojemniku rozbij jajko, wlej wodę, wymieszaj i wlej do miski z mąką. Zagnieść ciasto, które nie przylega do dłoni, jest sprężyste i giętkie. To ciasto numer 2.

3. Rozwałkuj ciasto 2 na dużą warstwę, połóż na nim mieszankę margaryny (ciasto 1), zawiń w kopertę i wyślij do lodówki na pół godziny. Następnie wyjmij, zwiń i ponownie zwiń kopertę. Następnie pozwól ciastu leżeć w lodówce przez kolejne pół godziny i powtórz algorytm działania po raz trzeci.

2. Podziel gotowe ciasto na 6 części (jeśli chcesz uzyskać mniejsze ciasto, to na 8 części). Na czystym, suchym pergaminie, lekko zakurzonym mąką, rozwałkuj każdy kawałek ciasta na cienkie ciasto.

3. Wykonaj nakłucia widelcem na teście i przytnij krawędzie. Nie zgniataj skrawków - będziesz musiał je również upiec.

4. Piecz ciasta w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 10-15 minut, również piecz.

5. Odnośnie kremu:

- ubij śmietanę na mocne, stabilne szczyty;

- wlej skondensowane mleko i ubijaj aż masa będzie gęsta.

6. Posmaruj całkowicie schłodzone ciasta kremem i rozbij upieczone kawałki rękami na duże okruchy i posyp je powierzchnią i bokami Napoleona.

7. Pozwól ciastu moczyć się przez dwie godziny, a następnie udekoruj świeżymi truskawkami i jagodami.

podaj "Napoleona" na stół - wszyscy już na niego czekali :)

jedz z przyjemnością!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Borówka - 44   kcal/100g
  • Jagody świeżo mrożone - 56   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g

Podobne przepisy