domowa szynka z kurczaka
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Umyj filety, pokrój na małe kawałki, dodaj suchą żelatynę instant, włoskie zioła, mielony czosnek, czarny pieprz i sól. Mieszaj i odstaw na 20 minut.
Krok 2:
Włóż mięso do rękawa do pieczenia, zawiąż nitką, włóż do puszki, dobrze ubij. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Gotuj przez około 50 minut, wszystko zależy od piekarnika. Możesz umieścić talerz pod słoikiem.
Krok 3:
Gdy szynka będzie gotowa, pozwól jej ostygnąć i wstaw do lodówki na 12 godzin. Domowy przysmak jest gotowy.
Nie bój się używać suchej żelatyny, mięso da sok podczas gotowania, żelatyna rozpuści się, a następnie stwardnieje.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Włoska mieszanka ziół - 259 kcal/100g