Domowa szynka z kurczaka

Włóż rękaw z kurczaka do puszki. Za godzinę dostaniesz królewskie danie! Podobał Ci się przepis? Podziel się nim ze znajomymi!
IrenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 89 % 25 g
tłuszcze 7 % 2 g
węglowodany 4 % 1 g
122 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Umyj filety, pokrój na małe kawałki, dodaj suchą żelatynę instant, włoskie zioła, mielony czosnek, czarny pieprz i sól. Mieszaj i odstaw na 20 minut.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Włóż mięso do rękawa do pieczenia, zawiąż nitką, włóż do puszki, dobrze ubij. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Gotuj przez około 50 minut, wszystko zależy od piekarnika. Możesz umieścić talerz pod słoikiem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gdy szynka będzie gotowa, pozwól jej ostygnąć i wstaw do lodówki na 12 godzin. Domowy przysmak jest gotowy.

Nie bój się używać suchej żelatyny, mięso da sok podczas gotowania, żelatyna rozpuści się, a następnie stwardnieje.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Włoska mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy