francuskie ciasto drożdżowe z jabłkami

ciasto francuskie na drożdżach na bujne ptysie z jabłkami. Ciasto francuskie drożdżowe, podobnie jak zwykłe ciasto francuskie, gotuje się przez długi czas, ponieważ należy je kilkakrotnie rozwałkować, złożyć w kopertę i dobrze schłodzić. Takie ciasto można przygotować na przyszłość i przechowywać w zamrażarce.
HelenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 4 g
tłuszcze 24 % 12 g
węglowodany 67 % 33 g
259 kcal
IG: 12 / 0 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty do ugniatania francuskiego ciasta drożdżowego i nadzienia jabłkowego zgodnie z listą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wymieszaj suche drożdże z mąką.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W pojemniku łączymy składniki ciasta: część mąki zmieszanej z drożdżami w proszku, mleko rozcieńczone wodą 1: 1, jajko, ocet, wódkę, sól, mieszamy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj kawałki masła do masy, ugniatając, dodaj pozostałą mąkę. Musisz ugniatać, aby masło nie miało czasu na całkowite stopienie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ciasto wkładamy do torby i wkładamy do lodówki na pół godziny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Po pół godzinie wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy na blacie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Złóż krawędzie ciasta do środka.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie składamy ciasto kopertą i chowamy z powrotem do lodówki na 40 minut. Więc powtórz 4 razy. Jest to konieczne do utworzenia dużej liczby warstw ciasta.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Do nadzienia obieramy jabłka ze skórki i rdzenia, a następnie kroimy je w drobną kostkę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Po raz ostatni rozwałkuj kopertę ciasta.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Złóż warstwę ciasta na rolkę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Kroimy bułkę z ciasta na identyczne kawałki, okazuje się, że jest ich 16 sztuk.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rozwałkuj każdy kawałek ciasta bez obracania, aby uzyskać więcej warstw.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Rozwałkuj ciasto cienko, około 3 mm.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Na rozwałkowanym cieście kładziemy pokrojone jabłka i posypujemy cukrem.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Złóż warstwę ciasta na pół, łącząc krawędzie.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Za pomocą spodka mocujemy krawędzie przyszłego zaciągnięcia, odcinając w kółko resztki ciasta z nierównej krawędzi.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Ptysie z jabłkami można uformować w kształt półkola.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    I możesz tworzyć ptysie w postaci poduszek lub kopert. Aby to zrobić, połącz 4 końce rozwałkowanego ciasta pośrodku nad nadzieniem i uformuj łączące się krawędzie.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Kładziemy produkty z drożdżowego ciasta francuskiego z jabłkami na blasze do pieczenia, przebijamy każdy puff w kilku miejscach, aby nie pękły podczas pieczenia.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Umieść blachę do pieczenia z zaciągnięciami w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni i piecz przez 20 minut.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Gorące pieczone ptysie z jabłkami przenosimy z blachy do pieczenia na płaskie naczynie, pozostawiamy do ostygnięcia i posypujemy cukrem pudrem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal / 100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal / 100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Wódka - 235   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal / 100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal / 100g

Podobne przepisy