chaczapuri z serem z ciasta francuskiego
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
ciasto rozmrozić wcześniej (najlepiej w temperaturze pokojowej).
ponieważ używamy zakupionego ciasta, pozostaje tylko nadzienie do ugotowania:
- Jajka ugotować na twardo, obrać, zetrzeć;
- ser również zetrzeć na tarce (można drobno pokruszyć);
- połącz ser i jajka, sól i wymieszaj.
pokrój ciasto na 12 kawałków o równej wielkości. Rozwałkuj każdy kawałek w kwadrat, ułóż nadzienie, pozostawiając wolne krawędzie. Zawiń chaczapuri w kopertę, połóż na blasze wyłożonej pergaminem.
na powierzchni każdego przedmiotu obrabianego wykonaj nakłucia widelcem i wyślij blachę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 20 minut.
uczta jest gotowa! Raczej zbieraj się przy stole, smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ser z mleka krowiego - 260 kcal/100g
- Ser owczy ser 50% tłuszczu - 370 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g