Tarte ciasto z dżemem jabłkowym

pyszne kruche ciasto ze złotymi kruszonkami na wierzchu. Kruche ciasto to wspomnienia z dzieciństwa, kiedy mama traktowała pachnącą ucztę. Teraz pieczę ciasto, a moje dzieci to uwielbiają. Przygotuj i nie pożałujesz!
maralyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 6 g
tłuszcze 23 % 18 g
węglowodany 70 % 55 g
391 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

1. Musimy zmiękczyć masło (lub margarynę) w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej.

2. Ubij masło z białym cukrem.

3. Wymieszaj jajka z olejem.

4. Dodaj przesianą mąkę i sodę do ciasta. Wszystko dokładnie wymieszaj.

5. Ciasto dzielimy na 2 części. Dodaj pół szklanki mąki do jednej części i włóż do zamrażarki na 20 minut.

6. Rozwałkuj ciasto na warstwę i rozłóż na natłuszczonej blasze do pieczenia.

7. Rozłóż dżem jabłkowy równą warstwą.

8. Resztę ciasta wyjmujemy z zamrażarki i pocieramy równomiernie na wierzchu.

9. Wysyłamy do piekarnika na 25-30 minut w 180 stopniach, aż będzie złoty.

10. Ciasto należy pozostawić do ostygnięcia. Kroimy i cieszymy się!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Dżem dowolny - 271   kcal/100g

Podobne przepisy