Tarte ciasto z dżemem jabłkowym
skład / składniki
12
porcje:
metoda gotowania
1. Musimy zmiękczyć masło (lub margarynę) w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej.
2. Ubij masło z białym cukrem.
3. Wymieszaj jajka z olejem.
4. Dodaj przesianą mąkę i sodę do ciasta. Wszystko dokładnie wymieszaj.
5. Ciasto dzielimy na 2 części. Dodaj pół szklanki mąki do jednej części i włóż do zamrażarki na 20 minut.
6. Rozwałkuj ciasto na warstwę i rozłóż na natłuszczonej blasze do pieczenia.
7. Rozłóż dżem jabłkowy równą warstwą.
8. Resztę ciasta wyjmujemy z zamrażarki i pocieramy równomiernie na wierzchu.
9. Wysyłamy do piekarnika na 25-30 minut w 180 stopniach, aż będzie złoty.
10. Ciasto należy pozostawić do ostygnięcia. Kroimy i cieszymy się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Dżem dowolny - 271 kcal/100g