Bruschetta z bazylią

Poczęstuj znajomych kanapkami po włosku! Regularnie zapraszamy znajomych na kolację w weekendy. Kiedy firma przyjedzie, staram się ugotować coś pysznego. W ciągu ostatnich kilku miesięcy rozwinąłem repertuar lekkich przekąsek, które można przygotować w kilka minut. Jedną z tych potraw jest Buscetta, której przepis chcę się z Tobą podzielić)
nastjaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 9 g
tłuszcze 32 % 11 g
węglowodany 41 % 14 g
179 kcal
IG: 21 / 0 / 79

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

1. Pokrój Bochenek (bagietkę) w plastry, posyp oliwą z oliwek (zajmie to do 20 ml).

2. Mozzarellę kroimy w cienkie plasterki, układamy na każdej kromce chleba.

3. Bruschetta kładziemy na dużej blasze do pieczenia, wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 400 stopni. Gotuj przez 10 do 15 minut, aż chleb i ser będą lekko opiekane.

4. Moje pomidory, a jednocześnie bazylia. Pomidory suszymy ręcznikami papierowymi, kroimy w kostkę. Bazylia jest również suszona, mielona ostrym nożem.

5. Włóż przygotowane pomidory i bazylię do miski, wlej pozostałą oliwę z oliwek, dodaj ocet balsamiczny, sól i pieprz, a następnie delikatnie wymieszaj.

6. Rozłóż mieszankę warzywną na gorących bruschettach i podawaj!

Wesołych spotkań i smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Mozzarella - 280   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Baton - 273   kcal/100g

Podobne przepisy