Bruschetta z bazylią
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
1. Pokrój Bochenek (bagietkę) w plastry, posyp oliwą z oliwek (zajmie to do 20 ml).
2. Mozzarellę kroimy w cienkie plasterki, układamy na każdej kromce chleba.
3. Bruschetta kładziemy na dużej blasze do pieczenia, wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 400 stopni. Gotuj przez 10 do 15 minut, aż chleb i ser będą lekko opiekane.
4. Moje pomidory, a jednocześnie bazylia. Pomidory suszymy ręcznikami papierowymi, kroimy w kostkę. Bazylia jest również suszona, mielona ostrym nożem.
5. Włóż przygotowane pomidory i bazylię do miski, wlej pozostałą oliwę z oliwek, dodaj ocet balsamiczny, sól i pieprz, a następnie delikatnie wymieszaj.
6. Rozłóż mieszankę warzywną na gorących bruschettach i podawaj!
Wesołych spotkań i smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Mozzarella - 280 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Baton - 273 kcal/100g