skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Robienie biszkoptu. Ubij białka na szczyty z cukrem 120gr. Następnie ubij żółtka z 150 g cukru na biało. Rozśmieszamy wszystko razem. I dodaj mąkę ze skrobią w trzech dawkach. Mąka jest obowiązkowa. Zagniatamy wszystko szpatułką, aż będzie gładkie. Wlać do formy 28 cm. piec 40 minut w 180gr. Gotowy biszkopt powinien się położyć. Zostawiam go na noc w lodówce.
Krok 2:
Pokrój go na 4 części. Impregnujemy 3 ciasta. Do impregnacji wymieszaj wrzącą wodę z cukrem. niech ostygnie.
Krok 3:
Robienie kremu. Ubij śmietanę. Dodaj ser twarogowy. Mam Filadelfię o smaku ananasa. Dodaj cukier puder do smaku. Cukier waniliowy. Wszystko dobrze wymieszaj.
Krok 4:
Posmaruj ciasta kremem.
Krok 5:
Zawiń ciasto folią i włóż do lodówki na noc.
Krok 6:
Następnego dnia robimy ciasto. Wytnij dwa trójkąty.
Krok 7:
Następnie wytnij jeszcze dwa, w ten sposób.
Krok 8:
Usuwamy jedną warstwę ciasta, gdzie będziemy mieli przednie nogi.
Krok 9:
Rozłóż głowę psa ze skrawków.
Krok 10:
Tworzymy również tylną część psa. Oczy i nos zrobiłam z czekolady.Natychmiast nakładamy Oczy. Robimy też uszy.
Krok 11:
Robienie kremu białkowego. Wlej wodę do kadzi i dodaj cukier. Podpalamy. Gdy woda się zagotuje, włącz białka. Zmniejsz cukier o połowę i gotuj syrop do 122gr. Gdy temperatura jest pożądana, wlej syrop do białek cienkim strumieniem, nie przestając ich ubijać. I ubijaj przez kolejne 2 minuty. Ale to znaczy, jeśli Twój mikser jest potężny. Jeśli nie, to 12 minut. Gotowy krem niech ostygnie.
Krok 12:
Lekko posmaruj ciasto kremem.
Krok 13:
Bierzemy taką dyszę.
Krok 14:
Pomaluj część kremu na różowo. Bierzemy torbę z dyszą i nakładamy biały krem i różowy.
Krok 15:
Zaczynamy najpierw sadzić krem na dole.
Krok 16:
I tak robimy na całym torcie.Uszy pozostawiamy z przodu białe. Następnie nakładamy nos. Mam takie ciasto. Smacznego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g
- Ser twarogowy - 223 kcal/100g