ciasto piesek

piękne ciasto na Nowy Rok Psa-przygotuj się i ciesz się. Okazało się bardzo ciekawe ciasto. Nie było to trudne i bardzo interesujące. Zrobiłem to po raz pierwszy, więc nie oceniaj surowo. Myślę, że dzieciom się spodoba!
EsenijaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 13 % 7 g
węglowodany 77 % 41 g
258 kcal
IG: 10 / 2 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 D 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Robienie biszkoptu. Ubij białka na szczyty z cukrem 120gr. Następnie ubij żółtka z 150 g cukru na biało. Rozśmieszamy wszystko razem. I dodaj mąkę ze skrobią w trzech dawkach. Mąka jest obowiązkowa. Zagniatamy wszystko szpatułką, aż będzie gładkie. Wlać do formy 28 cm. piec 40 minut w 180gr. Gotowy biszkopt powinien się położyć. Zostawiam go na noc w lodówce.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój go na 4 części. Impregnujemy 3 ciasta. Do impregnacji wymieszaj wrzącą wodę z cukrem. niech ostygnie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Robienie kremu. Ubij śmietanę. Dodaj ser twarogowy. Mam Filadelfię o smaku ananasa. Dodaj cukier puder do smaku. Cukier waniliowy. Wszystko dobrze wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posmaruj ciasta kremem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zawiń ciasto folią i włóż do lodówki na noc.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnego dnia robimy ciasto. Wytnij dwa trójkąty.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie wytnij jeszcze dwa, w ten sposób.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Usuwamy jedną warstwę ciasta, gdzie będziemy mieli przednie nogi.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż głowę psa ze skrawków.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Tworzymy również tylną część psa. Oczy i nos zrobiłam z czekolady.Natychmiast nakładamy Oczy. Robimy też uszy.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Robienie kremu białkowego. Wlej wodę do kadzi i dodaj cukier. Podpalamy. Gdy woda się zagotuje, włącz białka. Zmniejsz cukier o połowę i gotuj syrop do 122gr. Gdy temperatura jest pożądana, wlej syrop do białek cienkim strumieniem, nie przestając ich ubijać. I ubijaj przez kolejne 2 minuty. Ale to znaczy, jeśli Twój mikser jest potężny. Jeśli nie, to 12 minut. Gotowy krem niech ostygnie.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Lekko posmaruj ciasto kremem.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Bierzemy taką dyszę.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Pomaluj część kremu na różowo. Bierzemy torbę z dyszą i nakładamy biały krem i różowy.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Zaczynamy najpierw sadzić krem na dole.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    I tak robimy na całym torcie.Uszy pozostawiamy z przodu białe. Następnie nakładamy nos. Mam takie ciasto. Smacznego.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g
  • Ser twarogowy - 223   kcal/100g

Podobne przepisy