Tarte ciasto z dżemem morelowym

rumiane, aromatyczne ciasto dla całej rodziny! Ten przepis jest łatwy i szybki do przygotowania, nawet dla początkujących gospodyń domowych. Jeśli przyszedłeś z pracy i nie masz czasu na gotowanie przez długi czas, ale chcesz czegoś smacznego, przygotuj to ciasto, nie zajmie ci to dużo czasu. Gdy ciasto ostygnie, możesz podawać z herbatą. Twoi bliscy z pewnością to docenią. Miłego picia herbaty!
nadiniAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 6 g
tłuszcze 21 % 16 g
węglowodany 71 % 55 g
376 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 10 min

dziś proponuję zrobić tarte ciasto z dżemem morelowym z
kruche ciasto.

1. Ubij zmiękczone masło z cukrem (masło powinno mieć temperaturę pokojową) dodaj jajka i kontynuuj ubijanie mikserem.

2. Dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia.

3. Dobrze wszystko ugniatamy.

4. Wyjmujemy ciasto do zamrażarki na 1 godzinę (olej powinien zamarznąć).

5. Ciasto dzielimy na 2 części.

6. Natrzyj jedną część ciasta na natłuszczoną blachę do pieczenia i lekko zmiażdż, tworząc dno i boki.

7. Rozłóż dżem na wierzchu i zetrzyj resztę ciasta.

8. W rozgrzanym piekarniku wysyłamy ciasto do pieczenia przez 25-30 minut w 180 stopniach.

gdy okruchy staną się złote, ciasto jest gotowe.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 249   kcal/100g

Podobne przepisy