Tarte ciasto z dżemem morelowym
skład / składniki
12
porcje:
metoda gotowania
dziś proponuję zrobić tarte ciasto z dżemem morelowym z
kruche ciasto.
1. Ubij zmiękczone masło z cukrem (masło powinno mieć temperaturę pokojową) dodaj jajka i kontynuuj ubijanie mikserem.
2. Dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia.
3. Dobrze wszystko ugniatamy.
4. Wyjmujemy ciasto do zamrażarki na 1 godzinę (olej powinien zamarznąć).
5. Ciasto dzielimy na 2 części.
6. Natrzyj jedną część ciasta na natłuszczoną blachę do pieczenia i lekko zmiażdż, tworząc dno i boki.
7. Rozłóż dżem na wierzchu i zetrzyj resztę ciasta.
8. W rozgrzanym piekarniku wysyłamy ciasto do pieczenia przez 25-30 minut w 180 stopniach.
gdy okruchy staną się złote, ciasto jest gotowe.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Dżem morelowy - 249 kcal/100g