Tarte ciasto z dżemem śliwkowym

niesamowite ciasto z dżemem, nikt nie może odmówić! Bardzo łatwy do przygotowania przepis na ciasto. Pomoże, jeśli nagle pojawią się Goście, a Ty chcesz ich potraktować czymś pysznym. Nadaje się również na rodzinne przyjęcie herbaciane, chrupiące i pachnące nie pozostawi nikogo obojętnym. Twórz i ciesz się!
Elena ElenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 6 g
tłuszcze 21 % 16 g
węglowodany 71 % 55 g
375 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 15 min

1. Przygotowanie startego ciasta z dżemem śliwkowym zacznijmy od ubijania margaryny (najlepiej, aby wszystkie produkty miały temperaturę pokojową) z cukrem.

2. Oddzielnie ubij jajka na pianę i wymieszaj z margaryną.

3. Do ciasta dodajemy przesianą mąkę i sodę gaszoną w occie.

4. Wszystko mieszamy i wkładamy do lodówki, masło powinno stwardnieć, abyśmy mogli zetrzeć ciasto.

5. Wyjmujemy ciasto i szybko pocieramy jedną część ciasta na rozgrzanej blasze do pieczenia. Dno można posmarować olejem lub posypać mąką.

6. Rozłóż warstwę pachnącego dżemu śliwkowego.

7. Ciasto zamykamy pozostałą częścią startego ciasta.

8. Wkładamy do piekarnika na średnim ogniu na około pół godziny.

gdy smak wyjdzie z ciasta, a okruchy staną się rumiane - oznacza to, że ciasto jest gotowe.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Dżem dowolny - 271   kcal/100g

Podobne przepisy