skład / składniki
metoda gotowania
1. Przygotowanie startego ciasta z dżemem śliwkowym zacznijmy od ubijania margaryny (najlepiej, aby wszystkie produkty miały temperaturę pokojową) z cukrem.
2. Oddzielnie ubij jajka na pianę i wymieszaj z margaryną.
3. Do ciasta dodajemy przesianą mąkę i sodę gaszoną w occie.
4. Wszystko mieszamy i wkładamy do lodówki, masło powinno stwardnieć, abyśmy mogli zetrzeć ciasto.
5. Wyjmujemy ciasto i szybko pocieramy jedną część ciasta na rozgrzanej blasze do pieczenia. Dno można posmarować olejem lub posypać mąką.
6. Rozłóż warstwę pachnącego dżemu śliwkowego.
7. Ciasto zamykamy pozostałą częścią startego ciasta.
8. Wkładamy do piekarnika na średnim ogniu na około pół godziny.
gdy smak wyjdzie z ciasta, a okruchy staną się rumiane - oznacza to, że ciasto jest gotowe.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Dżem dowolny - 271 kcal/100g