skład / składniki
metoda gotowania
1. Musimy przygotować ciasto: w tym celu bierzemy zmiękczone masło i połowę cukru, wszystko ubijamy. Dodaj gorzką czekoladę rozpuszczoną w łaźni parowej, potrzebujemy 100 gramów.
2. Ostrożnie oddziel żółtka od białek i ubij osobno.
białka powinny być bardzo dobrze ubite, aż do uzyskania gęstej, stabilnej piany.
aby nie spadły, możesz dodać kroplę soku z cytryny. Najpierw ubijaj z małą prędkością, stopniowo zwiększając obroty. Porcjami Wprowadzamy pozostały cukier, ubijamy, aż całkowicie się rozpuści.
3. Dodaj żółtka do oleju, wszystko wymieszaj. I ostrożnie Wprowadzamy części białka. Nie ubijaj mikserem, ale delikatnie wymieszaj szpatułką.
4. Wymieszaj mąkę ze skrobią i proszkiem do pieczenia i przesiej przez sito.
5. Do ciasta dodajemy suche składniki i bardzo delikatnie mieszamy.
6. Nasmaruj formę olejem i posyp mąką. Wypełnij formę gotowym ciastem i włóż do piekarnika na 180 stopni na 40-50 minut. Sprawdź gotowość pieczenia za pomocą zapałki.
7. Do glazury rozpuść ciemną czekoladę, masło i mleko w łaźni parowej. Gdy ciasto ostygnie, posmaruj lukrem. Ciasto jest gotowe!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Czekolada gorzka - 539 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g